Каталог товарів

03.01.2023 16:03:22

Список необхідних речей і дій для біженців та внутрішньо переміщених осіб

У воєнний час багато цивільних змушені залишати свої будинки, що розташовані в зоні бойових дій і потенційно небезпечних областях, щоб евакуюватися в безпечніші регіони країни або переселятися за кордон. Евакуаційні заходи покликані убезпечити мирне населення та знизити кількість жертв війни. Щоб діяти без зволікань та максимально швидко залишити місцевість у разі надзвичайної ситуації, важливо знати, що потрібно мати для евакуації. Також поговоримо про те, як влаштуватися та що робити на новому місці.

Уміст тривожної валізи для евакуації


Назва говорить сама за себе. Тривожна валіза представляє собою сумку чи рюкзак із речами першої необхідності. У спеціалізованому військовому чи туристичному магазині легко купити готовий набір. Також його можна зібрати самостійно.

Насамперед у тривожній валізі мають бути наступні документи (за наявності):

  • паспорт громадянина України;
  • закордонний паспорт;
  • свідоцтво про народження дітей;
  • водійське посвідчення;
  • військовий квиток;
  • диплом про освіту;
  • медична карта;
  • трудова книжка;
  • свідоцтво про укладання/розірвання шлюбу. Документ, що підтверджує розлучення, особливо важливий при перетині кордону з неповнолітньою дитиною. Якщо розлучена мати змінила прізвище і в'їжджає на територію іншої країни з дітьми, у яких прізвище батька, відповідний акт необхідний для підтвердження материнства;
  • документи на квартиру/будинок/іншу нерухомість/автомобіль;
  • міжнародний ветеринарний паспорт.

Усі документи потрібно запакувати у вологонепроникну упаковку: підійде ЗІП-пакет або пластикова папка. Якщо немає можливості зібрати все, не хвилюйтесь. Головне, мати будь-яке посвідчення особи. У період війни деякі дружні країни спростили процедуру перетину кордону. Біженці можуть в'їхати на територію деяких держав із неповнолітніми дітьми без згоди батька, з домашніми вихованцями без ветпаспорта та без сертифіката про вакцинацію від COVID-19.

Крім документів, перерахуємо наступні обов'язкові складові тривожної валізи:


Увага! На тривожну валізу обов'язково прикріпіть бейдж або бирку з важливою інформацією. Вкажіть П.І.Б., дату народження, номер телефону (особистий та контактної особи), адресу проживання, місце роботи, район евакуації. Аналогічні бейджики слід покласти до кишені на застібці або пришити до коміра одягу дитини.

Оптимальна сумарна вага тривожної валізи для евакуації транспортом – 50 кг. Для пересування пішки потрібно взяти речей щонайменше, щоб евакуйований зміг нести сумку або рюкзак протягом тривалого часу на великі відстані.

Що ще може знадобитися?


Усе залежить від особистих обставин евакуйованих. Якщо евакуюються літні або люди з обмеженими фізичними можливостями, необхідно подбати про допоміжні засоби, наприклад, тростини, милиці, інвалідні візки. Для евакуації з новонародженими та маленькими дітьми потрібні коляски, хіпсити, рюкзаки-кенгуру та слінги.

Ну і, звичайно, не можна забувати про друзів наших менших. Навіть у надзвичайних ситуаціях не покидайте своїх домашніх вихованців: про них, крім вас, ніхто не подбає. Окрім повідків та іншої амуніції для собак, сьогодні існують різноманітні сумки, клітки та переноски для тварин, а також пластикові тераріуми, за допомогою яких зручно транспортувати котів, кроликів, гризунів, птахів, равликів, рептилій, амфібій та комах у руках чи в автомобілі.

Візьміть запас корму, щоб ваш вихованець мав, що їсти в дорозі та після прибуття на місце. Це особливо важливо, якщо використовується спеціальне харчування, наприклад, гіпоалергенне, для стерилізованих кішок, для кастрованих котів або для екзотичних тварин. У деяких місцевостях може бути обмежений асортимент зоотоварів, через що доведеться замовляти відповідний корм в інтернеті та чекати на доставку протягом декількох днів.

Як допомогти дитині перенести евакуацію?

Дитина в авто фото

Багато дітей важко витримують дорогу, навіть за сприятливих умов. Що вже казати про вимушену евакуацію. У воєнний час переміщення з одного міста до іншого займає кілька годин і навіть діб.

Пропонуємо до вашої уваги деякі корисні рекомендації, які допоможуть дітям різного віку перенести евакуацію:

  • обговоріть правила поведінки: з метою безпеки скажіть дітлахам, щоб вони не виглядали з вікон і не виходили з транспорту без нагляду, на блокпостах поводилися тихо;
  • одягніть дитині зручний одяг: малюкам не повинно бути занадто спекотно або холодно. Якщо боїтеся, що дитинча замерзне, краще взяти з собою додатковий светр, штани та шкарпетки;
  • зберіть необхідні медикаменти в дорогу: якщо дитина страждає на кінетоз, подбайте про наявність засобів від захитування, дітям з діабетом потрібен інсулін, астматикам необхідні ліки від астми і т. д.;
  • візьміть їжу: по можливості приготуйте улюблену страву дітей, купіть щось смачненьке;
  • розмовляйте: розкажіть, куди і чому їдете, проте намагайтеся не зосереджуватися на негативних подіях. Говоріть на теми, що відволікають, озвучуйте назви населених пунктів, станції, грайте в словесні ігри. Подібні бесіди подарують дітям відчуття безпеки;
  • візьміть із собою приладдя для дитячої творчості, улюблену іграшку чи книгу дитини. Це допоможе відволіктися та скоротити час у тривалій подорожі;
  • допомагайте подолати фізичну втому: після багатогодинної поїздки в машині може німіти тіло. Зробіть коротку зупинку у безпечному місці та проведіть нескладну гімнастику. У поїзді можна виконати деякі вправи у вагоні. Якщо доводиться довго чекати на вулиці і ніде присісти, нехай діти не стоять на місці, а більше рухаються: так організм повільніше втомлюється;
  • правильно реагуйте на емоції дитини: малюк може нервувати і плакати через втому. У цій ситуації не варто кричати і дратуватися. Постарайтеся відволікти та заспокоїти своє чадо.

Дотримуючись згаданих порад, ви зможете захистити дітей у дорозі та уникнути можливих негативних наслідків.

Як знайти житло в Україні та за кордоном?


Залишаючи свої квартири та будинки, багато переселенців бояться, що їм не буде, де жити, особливо, коли евакуюються громадяни з маленькими дітьми, літніми, людьми з інвалідністю та тваринами у незнайомі місцевості, де немає родичів та друзів. У подібних обставинах допомогу біженцям надають державні організації, соцслужби та волонтери. У багатьох регіонах України та інших країнах організовані пункти тимчасового розміщення, у яких евакуйовані можуть відпочити, зігрітися, поїсти, отримати медичну допомогу. Наступний етап – розміщення.

Пошук житла в Україні

Внутрішньо переміщеним особам рекомендується звернутись до ЦНАП. Орган реєструє переселенців й піклується про їхні потреби. Можна спробувати знайти безкоштовне житло через родичів та знайомих. Також у воєнний час були створені спеціальні ресурси для пошуку тимчасового притулку. На увагу заслуговує «UA ВзаємоДія» та всеукраїнська ініціатива «Допомагай!».

Багато небайдужих українців надають вільну нерухомість і приймають вимушених переселенців у себе вдома, звільняючи одну або кілька кімнат, не очікуючи жодної винагороди. Деякі біженці намагаються орендувати квартиру, шукають місця у гуртожитках, готелях, санаторіях, розташованих у безпечних регіонах, зокрема у Західних областях України.

Пошук житла за кордоном

При евакуації за рубіж, якщо немає де зупинитися, зверніться до найближчого пункту прийому біженців. Жителі Польщі, Німеччини, Чехії та інших дружніх країн надають безкоштовну допомогу переселенцям, віддаючи своє житло для тимчасового проживання евакуйованих.

Також для пошуку безкоштовного житла за кордоном можна скористатися наступними сервісами:

  • UAhelpinfo;
  • «Разом для України» United for Ukraine;
  • Shelter for Ukraine;
  • UkraineNow;
  • Host4Ukraine.

Залежно від особистих обставин та фінансових можливостей деякі вимушені переселенці вирішують шукати житло самостійно через оголошення на спеціалізованих онлайн-сервісах і в соцмережах.

Які речі потрібні для життя в іншому регіоні чи країні?


З огляду на обставини, у яких збиралися біженці, цілком нормально, що багато хто просто забув або фізично не зміг взяти все, що знадобиться на новому місці.

До вашої уваги список необхідних речей після переселення:

Якщо немає на чому приготувати їжу, зручно використовувати газову туристичну плиту або пальник. Біженцям, які оселилися в приватному будинку з садом та городом, можуть знадобитися садові інструменти, насіння, засоби захисту рослин та ін.

Увага! Наведений список неповний. Список залежить від особистих обставин, місця та умов проживання.

Де взяти потрібні речі після переселення?


Деякі українці та іноземці, які приймають у своїх будинках біженців, дозволяють їм користуватися посудом, діляться продуктами, одягом. Інші переселенці змушені самостійно піклуватися про себе. Придбати все необхідне можна кількома способами. Перший – відвідати один чи кілька пунктів збору гуманітарної допомоги. Подібні центри організовані у багатьох містах/селах України та за кордоном.

Внутрішньо переміщеним особам в українських пунктах збору гуманітарної допомоги можуть надати продукти, деякі засоби особистої гігієни, посуд, вживаний і навіть новий одяг, взуття. За кордоном також реально отримати дитяче харчування, іграшки, корм для тварин тощо. Якщо не вдається підібрати речі безкоштовно, як варіант – дайте оголошення в соцмережі або телеграм-каналі. Можливо, небайдужі люди відгукнуться. Залежно від ваших фінансових можливостей можна купити необхідне в секонд-хенді, магазині офлайн або онлайн.

Важливо! При відвідуванні пунктів гуманітарної допомоги та торгових точок слід виявляти розважливість. Беріть тільки потрібне, щоб у разі переїзду чи повернення додому не довелося нічого викидати.

Що робити переселенцям на новому місці?


Після прибуття в інші регіони України або за кордон біженці часто почуваються безпорадними. Дехто втратив документи, інші не мають найнеобхіднішого. Розглянемо кілька важливих дій, які можуть зробити переселенці на новому місці.

Реєстрація

Усі внутрішньо переміщені особи мають відвідати відділ соціального захисту. Також можна звернутися до сільської чи селищної ради. Влада обіцяє, що з 30 березня буде доступна реєстрація через «Дію». Чоловіки призовного віку в Україні мають стати на військовий облік за місцем фактичного перебування.

Якщо переїхали за кордон, потрібно дотримуватись законів країни, яка надає тимчасовий притулок. Деякі держави не вимагають документального оформлення переселенців, інші – зобов'язують усіх іноземців пройти якнайшвидшу реєстрацію.

Увага! Не поспішайте оформляти біженство. Хоча статус відчиняє двері до деяких можливостей, він також має низку серйозних обмежень, починаючи від відсутності можливості повернутися в Україну або поїхати в іншу країну, до заборони на працевлаштування та навчання у ВНЗ протягом від 6 місяців до 2 років.

Звичайно, умови надання статусу біженства відрізняються залежно від законодавства країни. Щоб ознайомитись із основними законами держави, у якій знайшли притулок, дивіться офіційні джерела, зокрема сайти міністерства.

Відновлення документів

Якщо деякі оригінали було втрачено або знищено, їх можна відновити. В Україні під час війни призупинено надання адміністративних послуг. Протягом місяця після припинення або скасування військового стану можна буде зайнятися відновленням документів.

Щоб виготовити дублікат паспорта, потрібно звернутися до Державної міграційної служби України. Повторно отримати свідоцтва про народження дитини можна у РАГСі. ЦНАП видасть втрачений ідентифікаційний код.

На території іншої країни вимушені переселенці можуть поновити деякі документи, звернувшись до Посольства України.

Працевлаштування

Це питання актуальне не для всіх. Одні працюють онлайн і продовжують отримувати дохід, інші мають заощадження, які вирішили використовувати в період війни. Але є й ті, хто втратив роботу та залишився без засобів для існування. Щоб забезпечити себе та близьких найнеобхіднішим, спробуйте працевлаштуватись або хоча б знайти якийсь підробіток. Шукати роботу можна наступними способами:

  • питайте знайомих;
  • відстежуйте пости у соціальних мережах;
  • розмістіть власне оголошення у себе на сторінці та в групах у соцмережах, телеграм-каналах;
  • переглядайте вакансії на сайтах для фрілансерів;
  • станьте не облік у державний Центр зайнятості тощо.

Багато хто погоджується на будь-яку роботу, адже війна – не час шукати, де краще влаштуватися.

Отримання фінансової допомоги

Україна та деякі інші країни, які приймають біженців, матеріально підтримують вимушених переселенців. Створено державні програми, які передбачають грошові виплати різним категоріям населення.

В Україні можуть отримати разову або щомісячну допомогу внутрішньо переміщені особи, батьки неповнолітніх дітей, люди з інвалідністю, роботодавці, які надають роботу вимушеним переселенцям та ін. Розмір фінансової підтримки відрізняється. Оформлення не вимагає багато документів та часу. У деяких випадках достатньо подати заявку через «Дію».

За наявності подібних держпрограм в інших країнах переселенці мають право отримати допомогу від держави, у якій фактично перебувають. Про способи подання заявок, суми та кількість можливих виплат потрібно дізнаватись на місці й на офіційних ресурсах.

Як бачимо, евакуація із зони активних бойових дій та потенційно небезпечних регіонів України потребує грамотної підготовки та швидких рішень. На новому місці вимушені переселенці мають право користуватися всіма доступними методами та докладати посильних зусиль, щоб подбати про безпеку, затишок і здоров'я своєї сім'ї.



Ви дивилися