Каталог товарів
08.06.2023 15:00:50

Як підключити генератор до будинку?

Хто б міг подумати, що у 2022 році кожен українець мріятиме купити генератор, а не новенький iPhone чи інший модний гаджет. Альтернативні джерела електроживлення для нас є актуальними, як ніколи. У нашій попередній статті ви можете почитати, який генератор обрати для дому: бензиновий або дизельний. А в цьому матеріалі ми розберемося, як підключити до будинку вже куплений агрегат.


Види генераторів за кількістю фаз

Однофазні генератори з вихідною напругою 220 Вольт підходять для будинків, де є лише заземлення та одна лінія живлення. Трифазні генератори з вихідною напругою 380 Вольт підключаються до житлових будинків з трьома лініями живлення та одним заземленням. Зазначимо, що такі пристрої потрібні лише в тому випадку, якщо ваша побутова техніка працює від 380 Вольт. Потрібно ще розуміти, що агрегат не буде видавати повну потужність на всі прилади. Тому перед покупкою альтернативного джерела живлення краще визначити, яка у вас вхідна лінія: однофазна або трифазна. Для цього підійдіть до електролічильника та подивіться на вхідний автомат.


Де встановити генератор?

Генератор можна встановити на вулиці, але при цьому потрібно подумати про його захист від дощу, снігу та інших впливів довкілля. Деякі виробники пропонують покупцям генератори з кожухом, який захищає не тільки від опадів, а й від шуму. Або можна спорудити захисний контейнер з металевих листів, фальш- або сендвіч-панелей. А ось встановлювати цей агрегат під звичайний навіс не зовсім коректно.


Також прилад можна розмістити у приміщенні, наприклад, у підвалі або, якщо дозволяє площа житла, у спеціальній генераторній кімнаті. Це неймовірно зручно, особливо за поганої погоди, коли хотілося б включити альтернативне джерело живлення, не залишаючи теплий будинок. Але потрібно продумати шумоізоляцію (обшивка стін пінопластом або скловатою) та вентиляцію для припливу повітря.


Увага! Задля вашої ж безпеки обов’язково попіклуйтеся про відведення вихлопних газів, якщо генератор встановлений у приміщенні.

Зверніть увагу! Оскільки під час роботи агрегат трохи вібрує, краще придбати амортизаційну платформу.

Gde-ustanovit_-generator.jpg

Види генераторів за типом запуску:

  1. Генератор із ручним стартером запускається за допомогою троса. Це зручно, якщо пристрій невеликий, оскільки сила опору маленька. Такий прилад погано запускається на морозі – може знадобитися 5-6 посмикувань пускового троса.
  2. Генератор з електростартером вимагає від вас лише повороту ключа в замку запалювання. Для такої простої маніпуляції не потрібна ні велика фізична сила, ні спеціальні погодні умови.
  3. Генератор з автоматичним запуском двигуна (ABP – автоматичне введення резерву) не вимагає вашої участі, оскільки він починає працювати відразу після того, як у мережі зникає напруга. Це відмінний вихід із ситуації, коли ви за межами дому, тому що після повернення не доведеться засмучуватися через холод чи холодильник, який розморозився і потік. Також автоматичне перемикання на альтернативне живлення лише за кілька секунд – ідеальний варіант для чутливої ​​техніки.

Підключення генератора через трипозиційний вимикач

Такий рубильник купується окремо. Вам необхідно буде прокласти кабель у гофру або штроби, враховуючи перетин дроту щодо потужності генератора. Щиток керування краще сховати в ящик із металу або пластику, щоб уникнути його псування, особливо, якщо він висить на стіні зовні будинку. Сам вимикач кріпиться за такою схемою: зверху кабель від центральної мережі, посередині ланцюг вашого будинку і знизу заземлення.


Трипозиційний вимикач має три положення живлення: від мережі, генератора та середнє – для вимикання живлення. Це один із найбезпечніших варіантів підключення. Отже, що робити, якщо зникло живлення від мережі: рекомендації щодо включення генератора:

  • переведіть трипозиційний рубильник в середнє положення;
  • заведіть генератор залежно від типу запуску двигуна;
  • вставте провід живлення в розетку на генераторі;
  • увімкніть автомат захисту на генераторі;
  • зачекайте 5-10 хвилин, доки двигун прогріється;
  • переведіть трипозиційний вимикач у позицію живлення від генератора.

Зверніть увагу! Для адекватної роботи генератора сумарна потужність всіх підключених до нього приладів повинна бути на 15% нижче заявленої потужності самого генератора.

Pidklyuchennya heneratora cherez trypozytsiynyy vymykach.jpg

Як це працює: схема електроживлення

Електроживлення від мережі спочатку надходить на вхідний автомат захисту. Далі проходить через лічильник на трипозиційний перемикач і через захисний пристрій (ПЗВ) розподіляється на автомати захисту мережі та на нульову шину.


Важливо! Не нехтуйте підключенням заземлення генератора до загальної шини, щоб захистити себе та близьких від удару струмом.

Зверніть увагу! Трипозиційний перемикач підключається після лічильника, щоб лічильник не враховував електроенергію, що виробляється генератором.

Skhema elektropitaniya generatora.jpg

Як вимкнути генератор:

  1. Навіть якщо централізоване електроживлення знову з'явиться, генератор продовжить свою роботу, поки ви не переведете трипозиційний вимикач у положення живлення від мережі.
  2. Зніміть навантаження із генератора.
  3. Заглушіть його.

Порада! На щитку на вході в загальну мережу треба встановити маленьку лампочку, щоб знати, коли з’явиться центральне електроживлення

Підключення генератора через автоматичне введення резерву

Такий спосіб запуску дуже зручний. Блок ABP можна придбати окремо. Його підключають до мережі живлення та генератора. Як тільки повноцінна робота мережі припиняється, блок ABP автоматично приводить у роботу генератор.


Кабель контролю керування зазвичай йде в комплекті з блоком ABP, а ось трижильний гнучкий силовий кабель потрібно купити окремо.

Pidklyuchennya heneratora cherez avtomatychne vvedennya rezervu.jpg

Як не потрібно підключати генератор:

  1. Через автомат захисту мережі, оскільки ви можете забути відключити генератор і подати струм. Це може сприяти тлінню обмоток і псуванню генератора. Якщо не виводити нуль на загальну шину, деякі прилади можуть працювати неадекватно. На виході з генератора немає чітких фаз і нуля. На кожний провід припадає по 110 Вольт. Але є виняток: інверторні генератори, які на виході мають і нуль, і фазу.
  2. Розетка у розетку. При такому способі дроти розетки, і підключені таким способом до генератора прилади, можуть вийти з ладу.

Незважаючи на всю отриману інформацію, все ж таки краще і безпечніше викликати професіонала з досвідом. Тоді підключення генератора до будинку буде максимально швидким та приємним. Від вас лише потрібно підготувати підходяще приміщення та все необхідне для підключення.




Ви дивилися