Каталог товарів
09.06.2023 11:41:15

Який генератор обрати для дому: бензиновий чи дизельний? (інфографіка)

Сьогодні резервне забезпечення електроенергією – один із найважливіших та найпопулярніших запитів серед українців. Пов'язано це, звичайно, з бойовими діями на нашій території та можливими наслідками. Але перебої з електроенергією були і раніше, на що є свої причини: аварії через погодні умови, профілактичні роботи, системні збої та ін. Вихід є – до аварійного відключення електрики вдома чи на підприємстві можна підготуватися за допомогою генераторів. У цій статті поговоримо про їхні види та розберемося, який генератор купити додому.


Види генераторів:

  1. Бензинові генератори – найпопулярніші джерела альтернативного електроживлення в Україні. Найчастіше їх купують для побутового використання, тому що генератори на бензині легкі та компактні, а значить, їх без проблем можна переносити будь-куди. Можуть працювати як на А-95, так і на А-92.
  2. Дизельні генератори потужніші. Вони бувають стаціонарними та переносними. Стаціонарні відрізняються рідинним (водяним) охолодженням. А ось портативні охолоджуються за допомогою повітря, тобто природним шляхом.
  3. Інверторні генератори (цифрові) оснащені електронними схемами керування та можуть виробляти струм із будь-якими регульованими параметрами. Серед їх переваг: захист від перепадів напруги, компактність та низький рівень шуму. Серед недоліків можна виділити обмеження за потужністю та невеликий асортимент моделей на ринку.
  4. Газові генератори, мабуть, найнепопулярніші зі списку. Тим не менш, електроенергія, що виробляється ними, в рази дешевша, ніж та, яку дають бензинові та дизельні. Газові пристрої більш довговічні, не бояться корозії та прості в обслуговуванні. Головним недоліком вважається підвищена небезпека, пов'язана із використанням газових балонів. Варто зазначити, що приєднання балона на 50 л продовжує роботу газового генератора на 20 год.

Найбільш популярними з цього списку є бензинові та дизельні генератори. Тому нижче говоритимемо саме про їхні принципи роботи, переваги та недоліки.


Принципи роботи дизельних та бензинових генераторів

У бензиновому генераторі паливо та повітря змішуються ще в карбюраторі перед стисненням. Далі ця суміш підпалюється свічкою запалювання. А ось у дизельному генераторі паливо та повітря надходять до двигуна окремо, не змішуючись. Стискається лише повітря. Змішування відбувається після втягування дизеля в циліндр. Займається суміш за рахунок тепла, що виділяється при стисканні. Таким чином, пристрій споживає менше палива і одночасно працює більш ефективно.

Printsipy-raboty-dizel_nykh-i-benzinovykh-generatorov.jpg

Переваги бензинових генераторів:

  • швидко заводяться за низької температури повітря (до -15 °С), що спрощує експлуатацію взимку;
  • не сильно шумлять під час роботи (до 70 дБ), особливо якщо модель оснащена глушником, а корпус шумопоглинаючий (бензогенератор з кожухом);
  • можна розміщувати просто неба, крім моделей відкритого типу з природним охолодженням за допомогою повітря (такі бензогенератори краще розміщувати в приміщенні);
  • компактні;
  • порівняно невисока вартість.

Недоліки бензинових генераторів:

  • необхідно робити перерву в роботі на 2 год. кожні 5-8 год. в залежності від моделі. Так, на жаль, двигун бензинового генератора не здатний працювати безперервно;
  • великі витрати бензину, що за нинішньої ціни дуже відчутно;
  • невисокий ресурс двигуна (до 4000 мотогодин);
  • невелика потужність, що особливо притаманно портативним генераторам на колесах;
  • хоча б раз на місяць потрібно запускати генератор на 30 хв. і міняти бензин, тому що він має властивість псуватися.
Perevahy ta nedoliky benzynovykh heneratoriv.jpg

Переваги дизельних генераторів:

  • безперебійна робота без технічних пауз;
  • більш економна витрата палива (на 20-30% нижче, ніж на бензині);
  • електроенергія, вироблена на дизельному генераторі, виходить дешевшою, оскільки ціна солярки нижча, ніж бензину;
  • потужніші, тому їх часто купують на всілякі підприємства з великими навантаженнями;
  • высокий ресурс двигуна (до 40 000 мотогодин);
  • дизельне паливо все ще придатне для роботи навіть через 6 місяців.

Недоліки дизельних генераторів:

  • не люблять низьких температур (щоб пристрій краще заводився на морозі нижче -10 °С, можна купити генератор з підігрівом двигуна);
  • шумні (якщо дизельний генератор без кожуха, його рекомендується встановлювати в окремому приміщенні, що вентилюється).
Perevahy ta nedoliky dyzelʹnykh heneratoriv.jpg

Як бачите, у всіх типів пристроїв є свої переваги та недоліки. Можна з упевненістю сказати, що бензиновий генератор, як нетривале резервне електроджерело, – це відмінний варіант для приватних будинків, дач, невеликих приміщень, ремонтних бригад, маленьких виїзних заходів, а також відпочинку з наметами та риболовлі. Дизельний генератор – постійне джерело електроенергії. Крім приватних цілей він часто використовується для організації масових заходів: концертів, зйомок фільмів та ін. Також такі генератори неодмінно є у великих магазинах, медзакладах, банківських установах та на будмайданчиках.

Який генератор кращий: дизельний чи бензиновий, – залежить від призначення та сфери застосування. В Епіцентр є всі види джерел альтернативного живлення, тому тут можна купити якісний генератор з офіційною гарантією від виробника.




Ви дивилися