Каталог товарів
06.06.2023 16:16:09

Що можна і не можна робити на Водохреща: прикмети та традиції

19 січня прийнято вітати християн із Хрещенням Господнім. Цього дня ведеться занурюватися в ополонку для очищення від гріхів та запасатися свяченою водою на весь рік. В онлайн-гіпермаркеті Епіцентр є все для Водохреща, тому не варто втрачати момент, а краще скористатися найвигіднішими пропозиціями.

До речі, цього року багато українців святкуватимуть за григоріанським календарем – 6 січня. Щоб розібратися в деталях перенесення цієї та інших важливих дат, можете прочитати статтю на нашому сайті: «Коли Різдво в Україні та чому воно переноситься?». Ну а в цьому матеріалі поговоримо про історію, традиції та прикмети, пов'язані зі святом. Почнемо з найцікавішого – з'ясуємо, що не можна робити на Водохреща 19 січня.

Що не можна робити на Водохреща

  1. Як і в будь-яке важливе християнське свято, цього дня не можна ні з ким лаятися, про когось пліткувати і бажати чогось поганого.
  2. Бажано утриматися від сліз, бо можна провести весь наступний рік заливаючись слізьми. Звичайно, ця заборона не стосується малечі.
  3. Починаючи з 19 січня та ще 7 днів – забороняється полоскати білизну у річці чи озері, адже це може осквернити воду, яка у цей день є святою. Також вважається, що за мокрий одяг можуть ухопитися чорти та інша погань, а потім вискочити в людський світ. Звичайно, ця заборона втратила свою актуальність, оскільки в Україні вже давно ніхто не пере у водоймах, особливо взимку.
  4. Це важливе християнське свято, тому традиційно 19 січня не можна працювати, шити та в'язати.
  5. Забороняється викидати їжу, оскільки ви ризикуєте накликати голод та проблеми в наступному році.
  6. Перед зануренням у ополонку не можна пити алкоголь, хоча багато хто і нехтує цим правилом.
  7. Не можна занурюватися в ополонку та набирати святу воду з поганими думками, інакше вона втратить свої цілющі властивості.
Chto nelzya delat na Kreshcheniye.jpg

Що потрібно робити на Водохреща: традиції

  1. У будь-яке християнське свято вітається відвідування церкви.
  2. У церкві можна освятити воду, яку слід потім зберігати весь рік. Традиційно віруючі використовують її для освячення житла та полегшення різних хвороб.
  3. Незважаючи на те, що Хрещення Господнє взимку, на деякий час потрібно відчинити вікна та двері в будинку, щоб усе погане з нього вийшло, а добре зайшло.
  4. Вважається, що сніг 19 січня має магічні властивості. Рекомендується розтирати ним обличчя та руки, щоб привабити красу та міцне здоров'я.
  5. Свататися та робити пропозицію на Хрещення – гарні ініціативи, які приречені на успіх цього дня.
  6. Вітаються всілякі гадання. В останню ніч святок дівчата ворожать на майбутнього чоловіка, а решта людей – на врожай.
  7. Обов'язково запам'ятайте сон, який наснився вам у ніч проти 19 січня. Вважається, що він буде віщим.
  8. Також можна щедрувати, але тільки там, де мешкають дівчата на виданні.
  9. Перед тим, як пірнути в ополонку, краще сповідатися і причаститися.
  10. А ось, чи потрібно дарувати подарунки на Водохреще, читайте у нашій попередній статті.
Chto nuzhno delat na Kreshcheniye traditsii.jpg

Прикмети на Водохреща 19 січня

  1. Якщо у цей день на водоймах не з'явився лід, то цього року варто чекати на глобальні зміни у світі. Цікаво, чи покрилася вода кригою у 2022, бо цього року весь світ дуже трясло.
  2. Якщо в ніч на Водохреща ви помітили, що собаки багато гавкають, значить, річки будуть наповнені рибою, а ліси – дичиною.
  3. Коли 19 січня хуртовина, у квітні чекайте на ураган.
  4. Повня в ніч на Водохреща віщує весняний паводок.
  5. Наші пращури помітили, якщо у цей день мороз, то весна буде холодною.
  6. А ось похмура погода та сніг віщують щедрий урожай.
  7. Сильний вітер 19 січня може бути ознакою великої кількості меду цього року, що обов'язково порадує бджолярів.
  8. Зверніть увагу на небо в ніч на 19 січня. Зіркова ніч до чудового врожаю грибів та ягід, а також гарного приплоду у овець.
  9. Якщо на Хрещення сонячно, то така погода протримається до кінця зими, а якщо похмуро, то кінець січня та лютий будуть сніжними.
Primety na Kreshcheniye 19 yanvarya.jpg

Історія свята

Хрещення Господнє – свято, яке пов'язане з однією з найважливіших подій у земному житті Ісуса Христа. Євангеліє свідчить, що коли Сину Божому було 30 років, він прийшов до Іоанна Предтечі на річку Йордан у Віфаварі, щоб охреститися. Там до нього зійшов святий дух у вигляді голуба, а голос з неба промовив: «Це Син Мій коханий, в якому Моє благовоління». Саме після цієї події він пішов у пустелю, щоб вести аскетичний спосіб життя: поститися, молитися, а потім виконати свою головну місію.

Водохресний Святвечір

18 січня, напередодні самого Хрещення Господнього, святкують Водохресний Святвечір. Традиційно у церквах проходить служба з великою вечірньою та літургією. Літургія закінчується освяченням води, яку потім потрібно пити натщесерце протягом усього року. Деякі віруючі разом з водою їдять ще й просфору.

Весь день 18 січня необхідно дотримуватися посту, а ввечері відзначається «голодна кутя» або другий Святвечір. Коли на небі з'являється перша зірка, вся сім'я повинна зібратися за столом, щоб скуштувати пісні страви. До речі, якщо ви ставите питання, що готують на Хрещення, радимо вам прочитати нашу попередню статтю: «Які 12 страв на Святвечір варто приготувати?». У ній ви обов'язково знайдете кілька цікавих пісних рецептів.

Kak ukrasit banochku na Kreshcheniye.jpg

Як прикрасити баночку на Водохреща

Щоб освятити воду в церкві, вам знадобиться якась ємність. Загалом підійде і звичайна банка, але ж це велике свято, тому хочеться чогось особливого. Якщо у вас талант, можна прикрасити банку на Водохреща своїми руками, використавши для цього кілька простих товарів: невелику банку, штучну лозу, мотузку, декоративні квіти та інші рослини, фарби та клей. Але можна піти й простішим шляхом, купивши вже готову спеціальну ємність для святої води.


Як проходять купання на Водохреща

19 січня у церквах також освячують воду, якою можна окропити будинок та його мешканців, двір, а також свійських тварин. Але найголовніше, що майже в кожному населеному пункті, якщо там є якесь водоймище, у ньому роблять ополонку (йордань) у вигляді хреста. Якщо є можливість, з брил льоду споруджують хрест, а якщо зима тепла і такої можливості немає, то встановлюють дерев'яний хрест.

Місце майбутнього обмивання благословляє священнослужитель. Вважається, що в цей день вода в ополонці – священна та здатна очистити людину від гріхів, а також допомогти одужати від усіх хвороб. Цей ритуал проходить в пам'ять про Богоявлення на річці Йордан.

Що вам може знадобитися для купання в ополонці на Водохреща


Звичайно, купатися в ополонці на Хрещення зовсім не обов'язково, тим паче, що не кожен здатний витримати це випробування. Священнослужителі наголошують, що головне у цей день бути з чистими та добрими помислами, нікому не бажати зла та бажано помолитися. А щодо прикмет, то вірити в них чи ні, теж вирішувати лише вам. Бажаємо вам спокійного та мирного завершення циклу різдвяних свят!



Ви дивилися