Які 12 страв на Святвечір варто приготувати?

В Україні дуже шанують Різдвяний Святвечір, який проходить 6 січня або 24 грудня. Адже це особливий сімейний час, коли за великим святковим столом збираються всі найближчі люди, щоб добре провести час, скуштувати смаколиків та просто поспілкуватися. Господарі дому традиційно готують 12 пісних страв на Різдво. Саме про них далі і йтиметься.

Зверніть увагу! Цю статтю потрібно читати на ситий шлунок, бо буде дуже смачно.

Що таке Святвечір?

У 2022/2023 році українці святкують Різдво у різні дні – 25 грудня чи 7 січня. Докладніше про це можете прочитати у нашій попередній статті: «Коли Різдво в Україні і чому воно переноситься?». В ці дні стіл можна накривати звичайними святковими стравами. Але вищезазначеному великому святу передує Святвечір – 24 грудня чи 6 січня. За традицією Свята Вечеря має складатися з 12 пісних страв, що символізують апостолів. Все тому, що з 15 (28) листопада по 24 грудня (6 січня) християни дотримуються Пилипівського посту. А ось 25 грудня чи 7 січня можна вже подавати на стіл звичайні м’ясні частування.

Закуски

1. Мариновані гриби

Звичайно, зараз на прилавках магазинів повно готових консервованих грибів: печериці, опеньки, грузді, маслюки та інші. А раніше, особливо на Західній Україні та Поліссі, восени робили спеціальні грибні заготівлі: сушили, солили та маринували їх. Ось простий рецепт, як приготувати мариновані печериці, адже саме вони продаються в кожному магазині та є неймовірно популярними та смачними.


Інгредієнти:


Спосіб приготування:

Пересипте вимиті печериці в каструлю і залийте їх водою, додавши цукор, сіль та інші спеції зі списку. Доведіть до кипіння, а потім додайте нарізаний смужками часник та оцет. Далі варіть на невеликому вогні близько 15 хв. Тим часом помийте та простерилізуйте банку. Викладіть у неї гриби і залийте маринадом. Зачекайте повного охолодження, а потім поставте в холодильник на ніч. Готові грибочки треба заправити улюбленою олією і додати нарізану цибулю.

Marinovannyye shampinony.jpg

2. Маринована скумбрія чи оселедець

Українці дуже люблять маринований оселедець не тільки тому, що це смачно, особливо з картоплею в мундирі або просто чорним хлібом, а ще й тому, що його не треба готувати. Оселедець, та ще й різних видів, продається практично в будь-якому магазині. Ну а вдома його можна заправити рослинною олією, додати цибулю та лимонний сік або оцет за смаком. Традиційний оселедець можна замінити на скумбрію, яку багато гурманів вважають смачнішою, жирнішою і благороднішою. А ось вам рецепт, як засолити скумбрію своїми руками.


Інгредієнти:

  • свіжа чи заморожена скумбрія – 2 шт.;
  • вода – 400 мл;
  • духм’яний перець (горошком) – 5 шт.;
  • чорний перець (горошком) – 7-10 шт.;
  • крупна морська сіль – 3 ч. л.;
  • лавровий лист – 4 шт.;
  • коріандр (горошком) – ½ ч. л.;
  • гвоздика – 2 бутони.

Спосіб приготування:

Розморозьте рибу, обріжте плавці, випатрайте її, не залишаючи чорних плівок, які дають гіркоту. Вимийте та просушіть паперовими рушниками. Для маринаду потрібно налити воду в каструлю і засипати туди всі спеції зі списку вище. Доведіть маринад до кипіння і дайте йому прокипіти 4 хв. Переконайтеся, що вся сіль розтанула. Остудіть маринад до кімнатної температури. У банки з кришками, що закручуються, потрібно помістити рибу і залити її маринадом. Відправте рибку в холодильник хоча б на ніч, а краще на добу. Така скумбрія придатна для вживання ще 7 днів.

Marinovannaya skumbriya.jpg

Крім вищеперелічених страв також на закуску можна приготувати: роли з лаваша з овочами чи дістати улюблену консервацію: помідори, огірки, кабачкову ікру та ін.

Купуйте товари зі статті

Салати

3. Вінегрет

Один із найпопулярніших зимових салатів в Україні – його справді часто готують. Думаємо, що всі вже знають, як приготувати вінегрет, але про всяк випадок ще раз нагадаємо.

Інгредієнти:


Спосіб приготування:

Буряк, моркву та картоплю відварюємо до готовності. Нарізаємо всі овочі кубиками. Додаємо промитий горошок. До речі, солоні огірки чудово замінить квашена капуста, а картоплю – відварена чи консервована квасоля. Солимо, перчимо на смак і заправляємо салат олією.


Vinegret.jpg

4. Квашена капуста

У магазинах продається готова квашена капуста, але її легко зробити і вдома. Ловіть рецепт, за яким вийде квашена капуста, як у бабусі.


Інгредієнти:

  • капуста білокачанна – 1 великий качан;
  • морква – 1 шт.;
  • сіль – 1,5 ст. л. з гіркою;
  • цукор – 1 ч. л.

Спосіб приготування:

Дрібно шаткуємо капусту. Далі натираємо на велику чи середню тертку моркву. З'єднуємо овочі разом. Сіль із цукром змішуємо в окремій ємності. Засипаємо сумішшю капусту і обминаємо її доти, доки вона не виділить багато соку (руки повинні стати мокрими). Викладаємо все в банку або іншу ємність (вона має практично ідеально підходити під об'єм капусти). Ще трамбуємо руками. Кладемо зверху тарілку і ставимо на неї щось важке. Може виділятися досить багато соку, який витікатиме, тому варто подбати про піддон. Залишаємо при кімнатній температурі на 3 доби. Коли капуста буде готова, її можна перекласти в пропарену банку і закрити капроновою кришкою для подальшого зберігання в холодильнику. Перед подачею на стіл – додайте олію та синю цибулю.

Kvashenaya kapusta.jpg

У нашу добірку топ-12 не помістяться всі смачні пісні салати, тому ось вам ще кілька ідей, рецепти яких легко знайти в інтернеті: тушкована капуста з грибами, бурачанка, тушкована квасоля, теплий салат зі стручковою квасолею, грибна мачанка.

Купуйте товари зі статті

Основні страви

5. Кутя

Кутя – найголовніша страва Святвечора, яка займає центральне місце на різдвяному столі. Вона має глибоке символічне значення. Кутя готується з пшениці – зерна, яке щорічно відроджується, символізуючи вічність. Ця страва у різних регіонах України готується зовсім по-різному. У пшеницю не обов'язково додавати родзинки та горіхи, можна замінити тим, що люблять саме у вашій родині. Іноді навіть основний інгредієнт, пшеницю, замінюють на рис. Давайте разом розберемося, як варити кутю у класичному варіанті.

Інгредієнти:


Спосіб приготування:

Цю страву варто починати готувати за добу до Святого вечора. Залийте пшеничну крупу холодною водою на всю ніч. Вранці потрібно замінити воду та варити кашу близько 40 хв. Коли крупа буде готова, потрібно злити воду і промити її проточною водою, щоб позбавитися клейковини, а далі можна вже перекладати у святкове блюдо, наприклад, глиняне, в якому ви збираєтеся подавати кутю. Мак необхідно запарити окропом на 10 хв, процідити і перетерти разом із цукром звичним вам способом. Макова маса повинна трохи побіліти. Родзинки теж треба залити окропом на 10 хв, а потім просушити паперовим рушником. Горіхи ретельно подрібнити ножем чи блендером. А тепер додаємо мак із цукром, родзинки, горіхи та мед у пшеничну кашу. Наша кутя готова. Якщо суміш дуже туга, влийте трохи узвару або кип'яченої води.

Купуйте товари зі статті

Kutya.jpg

6. Пісні голубці

Голубці – ще одна з найулюбленіших страв українців. Майже кожна господарка вміє їх готувати. Зазвичай вони робляться з м'ясним фаршем, але оскільки Святвечір у піст, давайте дізнаємося, як приготувати пісні голубці з грибами.


Інгредієнти:

Купуйте товари зі статті

Спосіб приготування:

З головки капусти потрібно дістати качан. Далі поміщаємо качан у киплячу воду. Поступово розпарюючись, листя капусти почне легко відокремлюватися. Акуратно відокремте кожен лист, дайте їм ще розпаритися, а потім нехай вистигають. Далі зріжте ножем тверду частину (прожилки). Відваріть рис до готовності. Моркву натріть на великій тертці, а цибулю та гриби наріжте дрібними кубиками. Обсмажте овочі на олії. Додайте томатну пасту. Ще кілька хвилин обсмажте. З'єднайте рис із засмажкою, додавши сіль, перець та спеції за смаком. Залишіть трохи засмажки для заправки. Готову начинку кладемо посередині капустяного листа і загортаємо в рулетик, загинаючи його з обох боків, щоб рис не вивалювався. Голубці складаємо у каструлю. На верх висипаємо залишки засмажки. Додаємо сіль, перець, лавровий лист та заливаємо водою. Доведіть голубці до кипіння та тушкуйте під кришкою від 40 хв до 2 год, залежно від того, як ви більше любите.

Postnyye golubtsy s gribami.jpg

7. Запечена риба

Тут усе просто. Головне завдання – знайти свіжу рибу. А ось чи це буде річкова, чи морська рибка, все залежить від ваших смакових уподобань і фінансових можливостей. Ось один із найпростіших рецептів, як запекти рибу в духовці.

Інгредієнти:

Купуйте товари зі статті

Спосіб приготування:

Рибу необхідно почистити, помити та обсушити паперовим рушником. Далі робимо з кожного боку кілька поперечних розрізів. Натираємо рибу сіллю, перцем, у тому числі лимонним. Можна додати й інші спеції та прянощі, які вам подобаються. В кожен розріз кладемо по дольці лимона. Розігрійте духовку до 220 °C. Викладіть рибу на деко, застелене фольгою. Запікайте по 10-15 хв. з кожного боку. Також рибу можна приготувати і на електрогрилі, де не потрібно її перевертати, що буде ще швидше. Готову страву краще подавати з крупно нарізаним лимоном.


Zapechennaya ryba.jpg

8. Борщ

Борщ – українська національна страва, яку шанують у кожній родині. Але мало хто знає, що існує безліч варіантів, як приготувати пісний борщ. Своїми багатими смаковими якостями він нічим не відрізняється від страви з м'ясом. Ось кілька найпоширеніших ідей для приготування червоного борщу: з квасолею, кількою в томаті, рибою, білими грибами, вушками. А ось і рецепт борщу із грибами.

Інгредієнти:

  • капуста – 200-300 гр.;
  • буряк – 2 шт.;
  • морква – 1 шт.;
  • цибуля – 1 шт.;
  • картопля – 2-3 шт.;
  • томатна паста – 2 ст. л.;
  • сушені білі гриби – 50 гр.;
  • квасоля – ½ ст.;
  • часник – 2 зубчики;
  • лавровий лист;
  • сіль, перець – за смаком.

Спосіб приготування:

Потрібно замочити на ніч квасолю, а лісові гриби – за 1 год до початку приготування борщу. Поставте на вогонь каструлю із водою (2-3 л). Додайте у воду квасолю, сіль, лавровий лист. Проваріть бобові близько 30 хв. Потім додайте в каструлю нарізану кубиками картоплю і дрібно нашатковану капусту. Поки борщ знову закипає, займіться засмажкою. До розігрітої олії додайте подрібнений часник, нарізану кубиками цибулю, а потім натерті на великій тертці, моркву та буряк. Потушкуйте овочі разом і наприкінці додайте ще томатну пасту, сіль, перець. Нехай ще всі інгредієнти спонукають на вогні та «подружаться» між собою. До речі, деякі господині додають у засмажку ще й трохи цукру, від чого борщ набуває неповторного солодкуватого присмаку. Додаємо засмажку до борщу. Туди ж відправляємо нарізані на середні шматочки гриби. Нехай він ще повариться 30 хв. Посоліть і поперчіть за смаком. І на завершення – дайте йому добре настоятися перед подачею на стіл. А подавати краще з часниковими пампушками, які теж можна зробити самостійно. Вони будуть вважатися окремою стравою серед 12 страв на Різдво.

Borshch s pampushkami.jpg

9. Зрази

Зрази – це такі картопляні пиріжки з різними начинками: м'ясом, капустою, грибами та цибулею. Якщо ви ще не знайомі з цією стравою, давайте разом дізнаватися, як приготувати зрази. Покажемо на прикладі цибулево-грибної начинки.

Інгредієнти:

  • картопля – 1 кг;
  • борошно пшеничне – 1,5 склянки;
  • печериці – 0,5 кг;
  • цибуля (велика) – 1 шт.;
  • соняшникова олія – для смаження;
  • цукор – 0,5 ч. л.;
  • сіль та перець – за смаком.

Спосіб приготування:

Картоплю очистіть, помийте, наріжте і поставте варитися в підсоленій воді. Тим часом подрібніть та вимийте гриби. Цибулю наріжте дрібно і обсмажте її на олії до золотистого відтінку. Потім додайте туди печериці. Посоліть, поперчіть і зачекайте, поки з грибів випарується зайва волога, і вони трохи підрум'яняться. Тим часом картопля вже готова. Злийте гарячу воду. Розімніть картоплю м'ялкою, додайте в неї сіль, цукор і 4-5 повних ст. л. борошна. Тісто має бути досить крутим, але пластичним. Його консистенцію можна регулювати збільшенням або зменшенням борошна чи додаванням теплої води. Якщо пюре досить охололо, щоб брати його в руки, вимісіть тісто. Зволожте руки водою та відщипніть 1-1,5 ст. л. тіста. Сформуйте з нього млинець завтовшки 1 см. Викладаємо всередину начинку (1,5 ч. л.). Формуємо пиріжки і обвалюємо зрази у борошні, щоб під час смаження вони не прилипали до сковороди. Смажити потрібно на середньому вогні десь по 5 хв з кожного боку. До речі, зрази смачні і теплі, і холодні.

Zrazy s gribami.jpg

Серед основних страв також може бути запечена картопля. Деякі не уявляють без картоплі жодного святкового столу, а інші замінюють нею навіть хліб. Також не варто забувати про вареники з картоплею і капустою, грибну юшку з вушками, креплики (вареники з оселедцевою начинкою, популярні у гуцулів), заливну рибу та рибні пироги.

Десерти

10. Пиріжки з вишнею

Для багатьох пиріжки – це улюблені ласощі родом з дитинства. До речі, ви можете замісити одне тісто, а начинок зробити кілька (вишнева, сливова та ін.), отримавши дві різні страви до різдвяної вечері. А ми публікуємо рецепт на пиріжки з вишнями, як у бабусі.

Інгредієнти:


Спосіб приготування:

Для тіста потрібно натерти яблука на дрібній тертці і змішати їх з борошном, оливковою олією та сіллю. Замісити тісто. Для приготування начинки з'єднайте вишню, цукор та крохмаль у сотейнику. Варіть інгредієнти на маленькому вогні, постійно помішуючи. Через 5 хв у вас вийде досить густий конфітюр, який треба зняти з вогню, щоб він охолонув. Ділимо тісто на 7-10 частин. Розкочуємо кружечки на силіконовому килимку. Якщо до качалки прилипає тісто, присипте його борошном. На одну половину тіста викладаємо начинку, а другою половинкою накриваємо її. Защипуємо краї. Відправляємо пиріжки в розігріту до 180 °C духовку і випікаємо 30 хв.

Pirozhki s vishney.jpg

11. Цукерки із сухофруктів

Це не лише пісні, а ще й дуже корисні ласощі. Вони дуже сподобаються дітям. Давайте навчимося, як зробити домашні цукерки із сухофруктів, адже це неймовірно просто та швидко.

Інгредієнти:


Спосіб приготування:

Сухофрукти потрібно обдати окропом і добре просушити паперовим рушником. Далі перекрутіть їх на м'ясорубку або подрібніть у блендері. Волоські горіхи теж потрібно подрібнити, а ось фундук бажано залишити цілим. Змішайте горіхи з сухофруктами. Формуємо цукерки. Навколо фундука потрібно скачати кульку з отриманої маси. Готовий кружечок посипте кокосовою стружкою або какао-порошком, кому як більше подобається. До речі, якщо ви не використовуєте інжир, який є мега солодким, додайте в масу мед.

Konfety iz sukhofruktov.png

В якості десерту також можуть бути запечені яблука з мигдальними пластівцями та медом, фруктовий салат, різдвяний калач, вареники з вишнею або будь-якими іншими ягодами.

Напої

12. Узвар

Узвар є традиційним напоєм на Святвечір і саме Різдво. Також в Україні його часто подають до столу й на інші важливі свята. Такий компот із сухофруктів символізує очищення душі та тіла. Обов'язково його приготуйте, а нижче рецепт, як варити узвар.

Інгредієнти:


Спосіб приготування:

Помістіть сухофрукти у воду, доведіть до кипіння і залиште кипіти на 10 хв. Потім додайте цукор чи мед, перемішайте, щоб він розчинився. Перед подачею, за бажанням, можна додати цитрусову цедру або дольку апельсина чи лимона.

Uzvar.jpg

12 пісних страв подаються на святковий стіл 24 грудня чи 6 січня, як тільки на небі з'явиться перша зірка – це чудова традиція, від якої віє теплом та домашнім затишком. Але треба пам'ятати, що головне не те, що приготувати на Різдво, а важливіше підготуватись до нього морально. Відзначати Святвечір потрібно в стані душевної рівноваги, гармонії та з добрими помислами. Насамперед варто навести лад у думках, очистивши їх від усього поганого. З Різдвяним Святвечором!

Дізнавайтесь про нові акції першими!
Приєднуйтесь до нас у соцмережах!