Каталог товарів
05.01.2023 09:25:57

Як зберегти ялинку в горщику після Нового року?

Температура повітря дедалі частіше опускається нижче нуля,, червонощокі дітки катаються на санчатах та грають у сніжки, а вдома відчувається казковий настрій та запах мандарин. А це означає, що Новий Рік вже не за горами, тому слід задуматися над головним атрибутом зимових свят – ялинкою. Якщо колись здебільшого усі купували живу, зрубану ялинку, то сьогодні більшість населення задумується про подальшу долю нашої планети. Відбулися глобальні зміни не лише у свідомості людей, але й в екологічній ситуації на планеті в цілому. Завдяки тому, що знизився рівень втручання людей у природні екосистеми, вони почали поступово відновлюватись. Тому у період зимових свят дедалі більше людей слідують за екологічним трендом та купують живу ялинку в горщику. Адже в такому випадку жодне дерево не страждає, а під час новорічних свят дарує неймовірну красу та аромат. Більше того новорічне дерево у горщику не відправиться в комору на рік, як штучна ялинка, і не опиниться в сміттєвому баку, як це було б зі зрізаною лісовою красунею. А якщо дотримуватися певних правил з оформлення та догляду за ялинкою в горщику, то її з легкістю можна висадити в ґрунт на присадибній ділянці. Тому, ми підготували для вас корисну інформацію, як зробити так, щоб рослина радувала всіх господарів ще багато років.

жива ялинка в горщику фото

На що звернути увагу при виборі живої ялинки в горщику:

  1. Насамперед, як слід оглянете рослину. Переконайтеся, що хвоя не пожовтіла і не обсипається. Можете навіть помацати голочки. Не купуйте «хворе» дерево.
  2. Чим молодша рослина – тим краще. Так більше шансів, що вона вкорениться в ґрунті при пересадці. Маленькі дерева приживаються в новому ґрунті набагато простіше.
  3. Зверніть увагу на коріння. Якщо воно було обрізане перед висадкою в горщик або будь-який інший контейнер, то це дуже погано. Швидше за все, коли Ви захочете пересадити рослину в ґрунт біля будинку, вона не приживеться. Щоб переконатися, що з корінням все добре, попросіть продавця в розпліднику вийняти деревце з ємності або зробіть це самостійно. Як правило, це не складає труднощів. Ви з легкістю зможете відрізнити обрізане кореневище від цілого.
  4. Переконайтеся, що земля в горщику не пересушена.
  5. Оскільки в природі існує безліч видів хвойних дерев, Ви повинні чітко розуміти, який тип буде відчувати себе найкраще у Вашій місцевості, де є свої кліматичні особливості.
  6. Не всі хвойні добре почувають себе в будинку. Швидше навпаки, але є кілька видів рослин, які відмінно перенесуть 2-3 тижні новорічно-різдвяних свят у закритому приміщенні. До них відносяться туя, тис, туйовик, араукарія, криптомерія і кипарис. А ось ялинки, сосни та ялиці, до яких ми так звикли, стають неймовірно примхливими в домашніх умовах.
Вибір ялинки в горщику фото

Як доглядати за живою ялинкою в горщику, щоб вона не загинула:

  1. Дайте рослині акліматизуватися після покупки, тобто не прикрашайте її відразу ж.
  2. Виберіть для дерева одне місце в будинку і не рухайте його.
  3. Хвойним більше подобаються північна і північно-східна сторони.
  4. Не ставте ялину біля опалювальних приладів або інших джерел тепла. Головна загроза для хвойних – пересушене повітря. Оптимальна температура в приміщенні – 20 °С.
  5. Подбайте про регулярне провітрювання приміщення. Після свят живе хвойне дерево можна відправити на балкон або в комору, де постійно є доступ свіжого повітря. Якщо Ви живете в приватному будинку, то веранда, літня кухня, гараж або якесь інше прохолодне господарське приміщення буде ідеальним варіантом для зимівлі. Там рослина простоїть до весни.
  6. Обприскуйте гілочки приблизно два рази на день, щоб вони не жовтіли і не пересихали. Крім того, можна скористатися зволожувачем повітря.
  7. Також не забувайте регулярно поливати рослину водою під корінь (тобто в піддон). Температура води – 20-25 °С. Для поливу найкраще підходить тала вода, але якщо такої немає то згодиться і звичайна, злегка підігріта, чиста вода. Подбайте про рівномірне зволоження ґрунту в горщику.
  8. Якщо Ви помітили, що дерево пустило молоді гілочки, винесіть його в прохолодне приміщення, як можна швидше. У теплій кімнаті йому не місце.
  9. Перш ніж відправити рослину в холодне приміщення для зимівлі, потрібно утеплити її коріння. Для цього вона поміщається в відро з тирсою разом з горщиком. З усіх боків між відром і горщиком повинно бути 5-10 см тирси.
  10. Якщо Ви вирішили перемістити ялину з дому на вулицю, то робіть це поступово. Наприклад, спочатку переставте її в передпокій або на веранду. У випадку з хвойними деревами завжди уникайте різких перепадів температури.
  11. При можливості відразу після свят відвезіть ялинку на дачу, якщо Ви живете в квартирі. Дерево можна закопати в замет біля паркану або якоїсь стіни, щоб забезпечити тінь.
kak ukhazhivat za zhivoy yelkoy v gorshke chtoby ona ne pogibla

Як зберігати ялинку після Нового Року на балконі?

Якщо говорити про власників приватних будинків, то проблем зі зберіганням живої ялинки в горщику після Нового Року до того часу, коли її можна буде висаджувати в ґрунт немає. Що стосується мешканців багатоквартирних будинків, то тут слід дотримуватися певних правил і рекомендацій:

  • Найкращим місцем зберігання буде – балкон, для цього слід звільнити місце, бажано у кутку.
  • Знайти глибоку ємність, це може бути господарське відро, заповнити його слід піском або ґрунтом і помістити туди стовбур ялинки.
  • Час від часу деревце слід поливати водою кімнатної температури. Інколи ялинку у горщику потрібно підживлювати гліцерином або аспірином, розчиненим у воді.
  • Таким чином ялинка може прожити у вас на балконі досить довгий період часу.

Насправді методів і рішень є багато, слід приділити лише трошки часу та бажання.

ялинка фото

Як пересадити ялинку з горщика в ґрунт:

  1. Оптимальний час для висаджування хвойного дерева на присадибній ділянці – це квітень. А взагалі стежте за станом ґрунту, як тільки він відтане, можна починати роботи.
  2. Акуратно вийміть рослину з горщика, не пошкодивши земельну груду.
  3. Не знімайте магазинний субстрат на коренях, оскільки в ньому містяться свої бактерії та гриби, з якими рослина прекрасно співіснувала і без них вона може загинути.
  4. Ідеальна ґрунт – супіщаний і суглинний.
  5. Викопайте яму більше розміру горщика приблизно на 30 см.
  6. Дно ями потрібно забезпечити дренажем. Для цього підійде бита цегла.
  7. Акуратно пересадіть рослину з ємності в ґрунт і гарненько її полийте.
  8. Хвойні дерева не люблять ущільнення ґрунту, тому не потрібно витоптувати землю біля стовбура.
  9. Перший місяць після висаджування необхідно захищати дерево від прямих сонячних променів. Для цього годяться тент з мішковини або курінь з гілок.
  10. У перший рік після висаджування при недостатній кількості природних опадів рослину доведеться поливати.
  11. Мульчуйте ґрунт (шар 4-5 см). Восени мульчею може послужити сухе листя.
  12. У перший рік життя не потрібні ніякі добрива.
kak peresadit yelku iz gorshka v pochvu

Як прикрашати ялинку у дворі

У нашій попередній статті ми докладно розповіли про те, чим прикрасити новорічну живу ялинку в горщику, щоб не нашкодити їй. Головне – це легкі новорічні іграшки, які не будуть обтяжувати і прогинати гілки. До того ж варто відмовитися від хімічно шкідливих прикрас, як наприклад, штучний сніг і всілякі спрей-фарби.

Ну а тепер давайте поговоримо про те, як оформити ялинку у дворі, щоб до Нового року та Різдва вона виглядала святково. Оскільки це живе дерево і росте воно просто неба, придбайте ялинкові іграшки, що не б'ються. Відмінно підійдуть новорічні кулі з пластику і фігурки з пінофлексу. Крім того, матеріал повинен не боятися води, адже опадів у вигляді дощу і снігу не уникнути. До того ж потрібні надійні кріплення, щоб вітер не зміг здути весь декор.

Що стосується новорічних гірлянд, переконайтеся, що вони не бояться низьких температур. Для декорування ялинки у дворі також підійдуть і їстівні прикраси у вигляді святкових солодощів: всіляких льодяників та цукерок. З ними точно нічого не трапиться на морозі. Але цей варіант прийнятний лише в тих випадках, якщо на Вашу прибудинкову територію закритий доступ для сторонніх, інакше в перший же день Ви не дорахуєтеся кількох солодощів. Різнобарвні намиста, банти та інші новорічні декорації теж послужать відмінним декором новорічної ялинки.

kak naryadit yelku vo dvore

Живе хвойне дерево в горщику подарує Вам, сім'ї та гостям незабутню святкову атмосферу. Пухнаста красуня не лише виглядає казково, а й пахне особливо. Її лісовий аромат дарує приємні відчуття і до того ж неймовірно корисний. Але найголовніше, що ялинку можна і потрібно висаджувати в ґрунт. Живе дерево в горщику цілком реально зберегти до весни. Дотримуйтеся наших рекомендацій і у Вас все вийде. Подаруйте планеті і собі ще одне дерево!



Ви дивилися