Великдень 2023 в Україні: дата, святкування, підготовка та великодні традиції українців
Зміст:
Свято Великодня одне з найочікуваніших подій для вірян. Воно об'єднує багато прикмет, традицій і сімей. Діти з усіх куточків світу приїжджають до батьків, щоб зібратися з одним столом і почастувати смачної паски та крашанок. Господарі декорують будинок на святковий лад, а господині готують смаколики та випікають Великодній хліб. Існує багато різних легенд, чому саме необхідно випікати Паску і що вона символізує. Грецькою мовою слово «паска» звучить, як «артос». Традиція випікання пасхального хліба має у собі обряд жертвоприношення Сонцю. Його випікали зазвичай у Чистий четвер, при цьому в будинку мала бути надзвичайна тиша, спокій і чистота. Паску ставили посередині столу з вірою, що Воскреслий Ісус присутній в домі. В суботу після релігійної служби кожен член родини мав почастувати освяченим хлібом. Багато людей дотепер зберігають і шанують таку традицію. Попри те, що з тишею та спокоєм в Україні зараз дуже складно. Адже в одних містах чутно вибухи, в інших же ненависний звук сирени, люди готуються випікати паски та йти на Великоднє Богослужіння. В цій статті ми поділимось смачним рецептом традиційної паски, а також розкажемо про головні традиції та етапи підготовки українців до свята.

Коли Великдень 2023 і чи будуть вихідні цьогоріч на Великдень?
Католики святкуватимуть Великдень 2023 року – 9 квітня, у неділю, а християни східного обряду на тиждень пізніше – 16 квітня. Оскільки Великдень завжди випадає на неділю, то він є вихідним днем, однак понеділок буде звичайним робочим днем. Оскільки 7 лютого 2023 року Верховна Рада України продовжила воєнний стан в Україні до 20.05.2023 р., а на період воєнного стану усі додаткові вихідні скасовуються.
Великодні традиції українців

З давніх-давен і донині свято Великодня вважається одним з найважливіших днів у році. Тому підготовка у вірян починається завчасно, а саме за 40 днів до свята, з початком Великого посту. На цей період багато людей відмовляється від вживання м’яса, яєць та молочної продукції. Проте, оскільки це свято більше про духовність, то очищають не лише тіло, але й душу та думки. Найсуворішого посту дотримуються в останній тиждень, оскільки тоді також припадають такі дні, як Чистий четвер. В цей день господині прибирають будинок, подвір’я та готують паски. А Страсна п’ятниця – найсуворіший день посту, в який обов’язково слід відвідати Храм. Серед важливих Великодніх традицій також є – фарбування крашанок, розмальовка писанок та випікання Паски.
Рецепт паски

Зазвичай, кожна господиня має свій рецепт паски, який вона отримала від мами чи бабусі, але багато хто не проти спробувати чогось нового. Тому пропонуємо вам ознайомитися з рецептом надзвичайно смачної паски, тісто для якої підготуємо за допомогою мультиварки чи хлібопічки.
Для тіста вам знадобляться наступні інгредієнти:
- 300 мл молока
- 80 г вершкового масла
- 3 яйця
- 20 г спиртових дріжджів
- 100 г родзинок
- 50 г сушеної журавлини
- 250 г цукру
- 10-15 г ванільного цукру
- 1 кг борошна
- 2 ст.л олії
- 2 білки
- 100 г цукру
- В мультиварку вилити молоко і підігріти його до кімнатної температури.
- В окрему ємність всипати 3 ст.л цукру і додати дріжджі, за допомогою ложки перетерти цукор і дріжджі.
- Коли молоко досягло кімнатної температури всипати у нього суміш з цукру та дріжджів і закрити мультиварку.
- До теплого молока додати вершкове масло і перемішати, туди ж через сито просіяти 100 гр борошна. Отриману суміш перемішати та залишити на 10-15 хвилин.
- До двох жовтків додати 200 г цукру і за допомогою міксеру збити до однорідної маси.
- Отриману суміш з жовтків влити до молока і перемішати.
- Круговими обертами замішувати тісто, в процесі просіювати через сито і додавати залишки борошна.
- До отриманого тіста додати олію і залишити на 10-15 хвилин.
- Додати родзинки, сушену журавлину та ванільний цукор і вмішати їх у тісто.
- Розігріти духову піч до 30°C, у форми для паски викласти тісто і залишити у печі до тих пір, як воно не заповнить ⅔ форми. Після цього увімкнути піч на 180°C і випікати 20-25 хвилин, доки вершечок не стане рум'яним. При витягуванні паски з форми, потрібно бути гранично обережним, оскільки можна порушити цілісність виробу.
- Для приготування глазурі змішати білки та цукор та за допомогою міксера збити на невеликих швидкостях.
Як прикрасити паску
Кондитери мають змогу втілити всі свої фантазії під час декорації пасок, а ще це одне з улюблених занять для дітвори, які спочатку декорують паску, а потім з'їдають весь її вершечок. Пропонуємо вам топ-5 ідей, як прикрасити паску у 2023 році.
Білкова глазур |
---|
Її можна залишити у традиційному білому кольорі, чи додати харчовий барвник улюбленого кольору. |
Шоколад |
Шоколад легко приготувати самостійно, або ж на водяній бані розтопити плитку шоколаду. |
Сухофрукти, фрукти та горіхи |
Найкращий варіант для поціновувачів корисних продуктів. |
Солодощі |
Така ідея точно припаде до душі малечі. Можна прикрасити цукерками, макарунами, зефіром – чим лише забажаєте. |
Цукрова пудра |
Найпростіший та найшвидший спосіб декорації Великоднього хліба, особливо якщо випічки у вас багато, а часу обмаль. |
Також, ви можете купити посипкидля паски, які стануть чудовим декором.
Чим відрізняється «куліч» від паски

Якщо не придати особливої уваги, то можна подумати, що це одне й теж, лише різні варіанти назви. Та насправді це далеко не так. Вважається, що куліч – це виріб зі здобного тіста, який ми усі називаємо «паскою», а от паска – це страва з сиру, яка готується у формі піраміди, зазвичай випічки вона не потребує і виливається у спеціальну форму для сирної паски. Але насправді щодо цього виникає доволі багато суперечок, адже незалежно від способу приготування, ми називаємо так, як чули в дитинстві, хтось каже куліч, а хтось паска, а говоримо про одне і те ж. Проте, це не єдині види паски, які готують українці. Ви також могли чути або навіть коштувати веганську паску, яка готується без молока, яєць та вершкового масла, паску-краффін, італійську паску-панеттоне. Нічого складного у їх випіканні немає, а в мережі існує безліч різноманітних рецептів, тому ви можете знайти той, який припаде вам і вашим гостям до душі.
Які є форми для пасок

Колись майже усі пекли паски в чавунних місткостях, проте час не стоїть на місці та асортимент форм для пасок постійно розширюється. Сьогодні можна купити:
- паперові форми для паски – варіант за найнижчою ціною, така форма придатна лише для одноразового використання, до того ж має різноманітний дизайн, тобто помістити паску в кошик можна безпосередньо у ній;
- форми для паски силіконові – це багаторазові товари, які мають яскравий дизайн, вони зручні та їх легко мити після використання. Максимальна температура експлуатації силіконових форм становить 240°С;
- алюмінієві форми для паски – литі довговічні форми до яких не прилипає тісто, вони стійкі до подряпин, і їх максимальна температура складає 300°С;
- роз'ємні форми для пасок – виготовляються з нержавіючої сталі. Головною їх перевагою є те, що дістати паску простіше простого, достатньо лише відкрити так званий замок і отримаєте цілий і непошкоджений виріб з ідеальними краями;
- форми для сирної паски – мають форму скошеної трапеції, що колись символізували Гріб Господній, на одній з бокових частин написано ХВ, на іншій зображений Хрест. У такій формі можна просто формувати паски, які не потребують випічки, або ж запікати при максимальній температурі – 230 °С.
У нашому каталозі на сторінці Форми для випічки паски ви знайдете якісні товари за зниженими цінами.
Як і чим фарбувати яйця на Великдень

Крашанки, писанки – один з головних атрибутів Великодня. Пофарбувати чи оздобити, а можна і те і інше. Що для цього потрібно? Перш за все, яйця необхідно залишити на столі, аби вони досягли кімнатної температури та визначитися з кольором, який ви хочете отримати. Можна купити барвники для Великодніх яєць чи набори для виготовлення писанок. Усе, що потрібно – це ознайомитися з інструкцією та дотримуватися способу використання. Або ж, ми поділимося з вами найбільш популярними натуральними методами фарбування крашанок: Лушпиння цибулі. Один з найстаріших способів, про який знають, мабуть, усі. Проте не у всіх виходить насичений колір, оскільки він залежить від концентрації розчину, чим більше лушпиння, тим насиченіший колір вийде. Куркума. Вона надасть яйцям яскраво жовтого кольору. Спочатку потрібно відварити настій з куркуми, після чого дати йому остигнути. В холодний розчин занурити яйця і відварити їх до кипіння. Шпинат, кропива. Зелений відтінок, чому ні? При цьому методі, крашанки матимуть не яскраво-насичений зелений колір, а салатовий. Чорниця, лохина або червонокачанна капуста. В залежності від концентрації розчину, колір буде від блакитного до темно-синього. Насправді таких методів є ще дуже і дуже багато, тому кожен може знайти свій спосіб фарбування чи оздоблення Великодніх яєць.
Що готують на Великдень в Україні

На Великдень збирається уся родина за святковим столом і господиня дому намагається приготувати найкращі традиційні страви. Оскільки Великий піст закінчився, то стіл просто переповнений м'ясними делікатесами, тут домашня ковбаса, сало, буженина, але звичайно, що очолюють застілля гастрономічні символи свята – паска і крашанки.Також, в багатьох українських сім'ях на святковому столі присутні: запечені реберця, тушкований кролик, холодець, тушкована капуста, котлети, фарширована риба, салати та хрін, з яким зазвичай смакують м'ясні вироби та холодець. Після такого різноманіття страв не варто дивуватися, якщо на вазі ви побачите +2 кг, але, це той момент, коли можна собі дозволити з'їсти щось смачненьке. Господиня дому приділяє пильну увагу не лише приготуванню страв, а ще й оздобленню Великоднього столу.
Як прикрасити стіл на Великдень 2023

Варто почати зі скатертини, на таке свято рекомендують стелити бавовняну скатертину світлого кольору. Щоб створити атмосферу Великодня, стіл декорують кольоровими крашанками, писанками, декоративними яйцями, серветками з Великоднім декором, живими квітами, невеликим сухим гіллям чи соломою, демонструючи пташине гніздо, або ж можна купити великодній вінок, який ставлять на стіл та запалюють пасхальні свічки. Також можна купити Великодні фігури кролика, адже саме він є символом цього світлого свята. Ідей насправді безліч, усе залежить лише від вашої фантазії.
Що покласти в Великодній кошик 2023

Скільки людей – стільки й думок, і у плетений Великодній кошик багато хто кладе, що тільки забажає. Проте є список традиційних страв, які мають бути присутні у вашому кошику:
- паска;
- яйця;
- копченості;
- сир, масло;
- сіль і хрін.
Багато вірян ще додають пляшку «Кагору», оскільки з алкоголю дозволений лише він. Додати у кошик можна ще свічку, великодній рушник та гілочки рослин. Великодній декор та інші товари можна знайти у розділі «Усе для Великодня». Проте, які б продукти ви не додавали у кошик, варто пам'ятати, що Великдень – це насамперед свято душі, а не шлунка.
Категорії товарів, які шукають користувачі: iPhone 16, iPhone 16 Plus, iPhone 16 Pro, iPhone 16 Pro Max, Apple Watch Ultra 2, Apple Watch Series 10, Apple Air Pods 4, телевізори, ноутбуки, пральний порошок, шафи-купе, смартфони, електросамокати, мікрохвильові печі, конструктори LEGO, настільні плити, електрочайники, вентилятори, електричні печі, кухонні машини, кавомашини, мідний купорос, цибулини квітів , засоби від комарів , прилади для укладання волосся , очищувачі повітря , зубны щітки,гербіциди, засоби від кліщів, палатки, надувні матраци, м'які іграшки Minecraft, москітні сітки, сухой душ для военных .
Ви дивилися