Заморозка овочів, фруктів, зелені та грибів на зиму
Зміст:
Відповідаючи на питанням, що можна заморозити на зиму в морозильній камері, не можна не згадати овочі, фрукти, ягоди, гриби, зелень. Заморозка – один із найбільш ефективних способів збереження поживних речовин, смаку, аромату та свіжості продуктів. Зробити запаси за допомогою заморожування легко у домашніх умовах.
Обладнання для заморозки овочів та фруктів
Список необхідних для заморожування продуктів:
- двокамерний або однокамерний холодильник з морозилкою, морозильна камера або скриня;
До речі! Краще для заморозки овочів, фруктів, зелені та грибів на зиму підходять морозильні камери з регулюванням температури. Якщо в морозилці не передбачено такої функції, достатньо періодично перевіряти температурні показники за допомогою звичайного побутового або медичного термометра.
- кухонна дошка та ніж;
- паперові рушники;
- етикетки та маркери;
- харчові контейнери для заморожування ягід та овочів;
- пакети для вакууматора і вакуумний пакувальник, пакети для заморожування, із застібкою, зі струнним замком Zip-Lock.
Купуйте товари зі статті
Заморозка овочів на зиму
Заморожування – відмінна альтернатива консервуванню, квашенню, пастеризації та сушінню.
Які овочі можна заморозити?
Овочі, які можна заморожувати:
- зелений горошок;
- морква;
- броколі;
- кукурудза;
- шпинат;
- перець;
- кабачки;
- баклажани;
- томати;
- гарбуз;
- стручкові боби;
- цвітна та білокачанна капуста.
Перелічені овочі зберігають свіжість, текстуру та поживні речовини під час заморожування. Відмінне рішення – заморожування овочів асорті. Готову суміш зручно використовувати у приготуванні овочевих супів, рагу, запіканок, салатів та інших страв.
Не слід заморожувати огірки, редиску, ріпу, картоплю, цибулю та часник. Вони втрачають свою текстуру та стають неприємними на смак після заморожування.
Як заморозити овочі на зиму?
- Підготуйте овочі. Ретельно помийте їх, видаліть усі пошкоджені ділянки, відріжте стебла, живці та інші неїстівні частини. Наріжте овочі однаковими шматочками: кубиками, смужками, скибочками, соломкою. Це забезпечить рівномірне заморожування та зручність при використанні у майбутньому.
-
За потреби проведіть попередню обробку. Деякі овочі, наприклад, броколі, горох, цвітну капусту, горох, стручкові боби, моркву, необхідно бланшувати перед заморожуванням.
Бланшування – це процес короткочасного кип'ятіння овочів (протягом 2-3 хвилин) з подальшим охолодженням у холодній воді. Метод допомагає зберігати колір, текстуру та поживні речовини продуктів протягом тривалого зберігання. Обробка окропом спрямована на знищення поверхневих мікроорганізмів та уповільнення активності ферментів.
- Осушіть овочі за допомогою паперових рушників. Це допоможе зберегти якість продуктів, запобігти утворенню льоду та знизити ймовірність склеювання шматочків при заморозці.
- Розділіть овочі на порції та запакуйте в контейнери або пакети для заморожування. Якщо хочете, щоб шматочки не склеювалися і зберігали форму, вам сподобається шокова заморозка овочів. Метод передбачає попереднє заморожування в морозильній камері за максимально низьких температур – -30°C і нижче. Після бланшування та осушення рівномірно розподіліть шматочки так, щоб вони не стикалися, в один шар на тарілці, пластиковій або силіконовій кухонній дошці. Відправте овочі в морозильну камеру на 1-2 години. Коли шматочки замерзнуть, складіть їх у контейнер.
- Наклейте на упаковку етикетки із зазначенням виду овочів та дати заморожування.
- Запаковані овочі помістіть в морозильну камеру.
Заморожування фруктів на зиму
Якщо ви все ще сумніваєтеся, чи можна заморожувати фрукти, тоді вам буде корисно дізнатися, що заморожування зберігає поживні речовини та характерний смак продуктів, які надалі чудово підходять для приготування смузі, десертів, компотів та інших страв.
Які фрукти можна заморозити?
Фрукти та ягоди, які можна заморожувати:
- ягоди: полуниця, малина, ожина, чорниця, лохина, вишня, малина, аґрус, журавлина, виноград;
- абрикоси;
- яблука;
- груші;
- персики;
- нектарини;
- ананаси;
- манго;
- банани.
Не слід заморожувати сливи, кавуни, дині, ківі, авокадо та цитрусові (апельсини, лимони, лайми, грейпфрути). Вони містять високий відсоток води, після заморожування та розморожування структура стає розм'якшеною, водянистою, втрачається смак та аромат.
Як правильно заморозити фрукти?
- Підготуйте продукти: оберіть стиглі фрукти або ягоди високої якості. Помийте їх і очистіть від неїстівних частин: стебел та насіння.
- Обсушіть продукти за допомогою паперових рушників.
- При необхідності наріжте фрукти та ягоди на рівні шматочки. За бажанням видаліть кісточки у вишні та черешні. Для зручності скористайтесь виймачем кісточок.
- Складіть шматочки у контейнер чи пакет. Якщо хочете, щоб фрукти та ягоди не злиплися, розподіліть їх на дошці або тарілці в один шар і вдайтеся до шокової заморозки. Заморожені продукти запакуйте в ємність для зберігання в морозильній камері.
- Підпишіть упаковку, вказавши вид фруктів або ягід та дату заморозки.
Купуйте товари зі статті
Заморозка зелені на зиму
Заморожені зелені трави можна додавати в супи, соуси, песто, смузі та інші страви.
Яку зелень можна заморозити?
Зелені трави, які можна заморожувати:
- петрушка;
- кінза (коріандр);
- кріп;
- базилік;
- м'ята;
- селера;
- листова салатна зелень: шпинат, рукола, латук, ромен.
Не слід заморожувати цибулю порей, чебрець, розмарин, тонке салатне листя. Ця зелень змінює структуру, втрачає свіжість, смак і аромат при заморожуванні.
Як заморозити зелень?
- Помийте зелень, видаліть стебла, пошкоджене і зів'яле листя.
- Підсушіть зелені трави за допомогою паперових рушників або центрифуги (сушилки) для зелені.
- Наріжте листя спеціальними ножицями чи ножем. Це не обов'язково. Можна заморожувати зелень у цілому вигляді.
- Складіть трави в контейнери, пакети або пластикові пляшки з широкою шийкою.
- Помістіть ємності в морозильну камеру. Листову салатну зелень краще піддати попередній шоковій заморозці, тоді листя збереже свою форму і привабливий вигляд.
- Позначте упаковки із зазначенням виду зелені та дати заморозки.
Купуйте товари зі статті
Заморозка зелені з вершковим маслом у формах для льоду
- Дрібно нарізану зелень (петрушку, кріп чи асорті) змішайте з розм'якшеним вершковим маслом.
- Підготовлену суміш розкладіть у форми для льоду. Заповнюйте ¾ об'єму кожного осередку, залишаючи місце для розширення при заморожуванні.
- Коли зелень з олією заморозиться, дістаньте заготовки та перекладіть у контейнери або пакети для заморожування. Також кубики можна зберігати у формах для льоду та діставати за потребою.
Заготовки із зелені та вершкового масла ідеально підходять для додавання в перші страви, гарніри та соуси.
Увага! Дехто радить заморожувати зелені трави з олією. Однак, це погана ідея. Рослинна олія має низьку точку замерзання, схильна до окислення при заморожуванні та може негативно впливати на якість зелені.
Заморозка грибів
Заморожені гриби зберігають характерний смак та текстуру, їх можна додавати в супи, гарніри, рагу, запіканки, соуси.
Які гриби можна заморозити?
Гриби, які можна заморожувати:
Не слід заморожувати сироїжки, боровики та моховики. Після заморожування вони стають дуже рідкими, втрачають свою текстуру і смак.
Як заморозити гриби?
- Очистіть капелюшки та ніжки від бруду. Гриби не слід мити, тому що вони можуть увібрати занадто багато води. Краще використовувати м'яку серветку або ганчірку.
- Проведіть бланшування грибів на пару. Приготуйте парову баню з використанням каструлі-пароварки, електричної пароварки або звичайної каструлі з кришкою та друшляку. Достатньо 5-7 хвилин дії пари. Цей процес допомагає знищити можливі мікроорганізми та покращує збереження продуктів при заморожуванні.
- Охолодіть гриби в крижаній воді та обсушіть за допомогою паперових рушників.
- Наріжте капелюшки та ніжки однаковими шматочками або залиште їх цілими.
- Запакуйте гриби в контейнери або пакети для заморожування. Можна провести шокову заморозку і потім скласти шматочки в упаковки.
- Наклейте етикетки із зазначенням виду грибів та дати заморозки.
Які овочі та фрукти заморозити для прикорму дитині?
У раціон дітей з 4 місяців потрібно вводити різні продукти крім грудного молока. Звичайно, дуже зручно купувати готове дитяче овочеве та фруктове пюре на epicentrk.ua, а можна приготувати корисне харчування для малюка самостійно зі свіжих та заморожених овочів і фруктів.
Дивіться список овочів, фруктів та зелені, які потрібно на зиму заморозити для дитини:
- овочі та зелень: морква, броколі, кукурудза, зелений горошок, гарбуз, шпинат;
- ягоди: полуниця, суниця, малина, чорниця, смородина;
- фрукти: яблука, груші, банани.
Загальні правила заморозки
- заморожуйте овочі, фрукти, зелень і гриби порціями, які плануєте використовувати за один раз, щоб не доводилося розморожувати і повторно заморожувати продукти, що негативно позначається на їхній якості та смаку;
- в якості упаковки використовуйте герметичні контейнери або пакети, щоб довше зберегти свіжість продуктів і уникнути змішування ароматів;
- зберігайте заморожені на зиму овочі, фрукти та зелені трави при температурі від -18°C до -24°C протягом 8-12 місяців;
- залиште в морозильній камері достатньо місця, щоб холодне повітря могло циркулювати між продуктами;
- стежте, щоб морозилка була чистою, працювала справно, а дверцята щільно зачинялися.
Купуйте товари зі статті
Тепер ви знаєте, що можна заморозити на зиму з овочів, фруктів, зелені та грибів. Все необхідне обладнання, контейнери та пакети для заморожування легко замовити на epicentrk.ua. А якщо у вас немає часу та можливості займатися заготівлею продуктів, в Епіцентрі можна купити якісні заморожені овочі, фрукти та гриби за вигідними цінами.
Ви дивилися