Каталог товарів

Поради щодо правильного зберігання фруктів, овочів та ягід на зиму

Літо – пора домашніх фруктів й овочів та гарячий сезон для українських господинь. Врожаю багато, а що з ним зробити, аби зберегти максимум поживних речовин – питання з зірочкою. Існує декілька найпопулярніших способів для довготривалого зберігання ягід, зелені, грибів, овочі та фруктів: консервування, заморожування та сушка. 

Проте, багато хто не переймається і купує свіжі овочі та фрукти цілий рік. Проте, огірки чи помідори взимку містять багато нітратів і мало вітамінів, тому найкращим рішенням буде зробити влітку заготовлення на зиму з домашнього врожаю. Розберемось, який з вищезгаданих методів найбезпечніший та найкорисніший.

Консервація – найпопулярніший метод зберігання городини на зиму

Консервація – метод зберігання городини фото

Кожна українська господиня, десь далеко на поличці має зошит з рецептами консервацій, який передається з покоління в покоління. Домашнє варення, яке стане чудовим доповненням до млинців, хрусткі огірочки чи соковиті помідори – ідеально смакують до стравами з картоплі. Та чи можливо зберегти користь і поживні речовини в городині, яка пройшла процес консервації? Окрім того, що таким чином продукти проходять термічну обробку, до них ще додається цукор, сіль та інші спеції, а дехто у рецептурі використовує ще й аспірин. Звучить підозріло, та це так. Для того, щоб домашнє консервування було корисним і з максимальним вмістом вітамінів, старайтеся:

  • робити варення, чи компоти без додавання цукру, його можна замінити на цукрозамінники. Багато людей робить джем з вишні, малини чи смородини без цукру. Перекручують ягоди через м’ясорубку чи за допомогою кухонного комбайна і готують масу на водяній бані, додаючи при цьому гілочку ванілі чи кориці, аромат та смак буде неймовірний – варто спробувати;
  • відмовитися від солі та оцту. Думаєте, що заквасити помідори чи огірки таким чином не можливо? Та ви сильно помиляєтеся, спробуйте додати велику кількість зелені, хрін, часник, перець та лавровий лист, якщо помідори вистачить залити водою і залишити орієнтовно на 5 днів, то для консервації огірків замість води краще використати сік з квашеної капусти й також залишити їх на 5 днів. Спробувавши ці та інші рецепти здорової консервації, які розміщені у вільному доступі в мережі, ви лише подумаєте, чому раніше так не робили. А ми пропонуємо перейти до наступного пункту і розглянути ще один спосіб – заморозки.

Особливості та терміни зберігання харчів в морозилці

Заморозка продуктів фото

Існують два види замороження: шокове та сухе. Перше можливе, якщо у вас сучасна модель холодильника, морозильна камера якого передбачає таку функцію. За допомогою шокового замороження продукти зберігають свій зовнішній вигляд та початкові смакові властивості. Проте, якщо така можливість у вашій побутовій техніці відсутня – не біда, головне дотримуватися наступних правил заморозки:

  1. Найголовніше – продукт який, ви плануєте заморозити має бути свіжий та  відмінної якості, перед заморозкою його потрібно підготувати таким чином, щоб він відразу був придатний до споживання чи приготування.
  2. Будь-який плід слід ретельно вимити та висушити, за потреби очистити від шкірочки та кісточок.
  3. Не менш важливою є – місткість для зберігання. Найзручніший варіант – це харчові пакети для заморожування, вони бувають різних розмірів, не займають багато місця і коштують недорого. В них зручно морозити нарізані овочі, гриби та морепродукти. Також багато людей надають перевагу харчовим контейнерам для заморожування, які чудово підходять для ягід, зелені та багато іншого. Якщо ви вирішили зупинити вибір на контейнерах, то краще обирати прямокутної чи квадратної форми, оскільки їх можна компактніше, ніж круглі, скласти у морозильне відділення.
  4. Під час фасування продукції у спеціальні ємності, важливо вказувати дату заморозки на упакуванні. Адже кожен продукт має свій термін придатності, незважаючи навіть на такі «екстремальні» умови зберігання. До прикладу:
  • гриби рекомендується зберігати – 9 місяців – 1 рік;
  • м’ясо – 6 місяців;
  • морепродукти – 3-4 місяці;
  • овочі та фрукти – 12 місяців, за виключенням: помідори – 2 місяці, персики, абрикоси – 4 місяці.

Також, варто пам’ятати, що не всі продукти придатні для заморожування. Кавун, диню, апельсини, тобто, ті фрукти, які містять велику кількість рідини, заморожувати не варто, адже такий процес призводить до зміни смакових властивостей і вони з солодких перетворюються на гіркі. Якщо з замороженням все зрозуміло, розгляньмо відносно новий метод зберігання продуктів – дегідратацію.

Сушка – чудовий спосіб збереження корисних властивостей у продуктах

Сушка – спосіб збереження корисних властивостей фото

Що це за дивний метод, мабуть, подумали ви, побачивши слово – «дегідратація», а це всього-на-всього – позбавлення продуктів рідини. Під час сушки, продукти зберігають максимальну кількість корисних речовин та мінералів. Тим паче, що сьогодні можна купити спеціальну сушарку для овочів та фруктів. Усе, що вам потрібно зробити – це підготувати продукти: краще за все фрукти чи овочі нарізати тоненькими слайсами та розмістити їх всередині такого пристрою й обрати потрібний режим та час готовності. Сушарку також можна використовувати для грибів, зелені, лікарських трав, горіхів, ягід, м’яса та риби. Зберігати готову продукцію слід в харчових паперових пакетах або герметичних контейнерах в темному та сухому місці.

Не важливо, який спосіб зберігання продуктів ви обрали, в інтернет-магазині «Епіцентр» є все необхідне. Для консервації: банки та кришки, прянощі та мірний посуд, для заморозки: починаючи від морозильних камер та скринь і закінчуючи зіп-пакетами, а також для сушки – сушарка для овочів та фруктів. Обирайте свій варіант та насолоджуйтеся вітамінною дозою і влітку і взимку.



Ви дивилися