Каталог товарів
26.12.2022 09:59:45

Каміни та печі для дому: види та особливості

Через часті відключення електрики та можливі перебої з газопостачанням відзначається підвищений попит на опалення житлових приміщень за допомогою традиційних твердопаливних камінів та печей. Які їхні особливості та переваги. Давайте розбиратися разом.

Види печей опалення

Напевно, багато хто знає, як виглядають сільські грубки. Сучасна домашня піч представляє собою пристрій для обігріву житлових, підсобних і господарських приміщень. Деякі моделі призначені не тільки для опалення, а й для приготування їжі. На відміну від газових та електричних опалювальних приладів, подібні агрегати випромінюють тепло від спалювання твердого органічного палива: дров, торфу, вугілля, пелетів, деревних брикетів.

З урахуванням сфери використання та призначення розрізняють печі промислові та побутові, для дому, для дачі, для теплиці, для гаража і навіть для вулиці. Також пристрої відрізняються матеріалом виготовлення, конструктивними особливостями, розмірами, функціоналом та дизайном. Розглянемо найпопулярніші види печей для дому. Фото додається.

Домашня піч із цегли фото

Печі для дому з цегли та каменю

Вперше подібний пристрій використовували у XV столітті. І досі піч опалювальна цегляна та кам'яна користується великою популярністю серед власників приватних будинків. Сьогодні є різні варіації, наприклад, шведка, голландка, фінка.

Традиційна пічка для дому з цегли та натурального каменю (мармуру, черепашника, пісковика) має наступні переваги:

  • простота експлуатації;
  • ефективний обігрів 2-3 приміщень;
  • доступність палива: печі на дровах працюють без газу та електрики, можуть опалювати житло навіть у разі тривалого блекауту в Україні. Однак потрібно заготовляти дрова та подбати про вільне приміщення для зберігання твердого палива;
  • нетривалий час протоплення – 2-2,5 години;
  • збереження тепла протягом 10-12 годин: хоча кам'яні та цегляні печі довше нагріваються, ніж металеві аналоги, вони значно повільніше остигають і прогрівають повітря залишковим теплом.
Цегляна домашня піч із цегли фото

Мабуть, один із відчутних недоліків – піч із цегли та каменю досить громіздка і займає багато корисного простору у приміщенні. Пристрій ідеально підходить для обігріву будинку великої площі. Але для маленької дачі та невеликого гаража слід вибрати альтернативне джерело тепла.

Сучасні цегляні печі для дому можна зробити своїми руками, маючи правильне креслення та фото. А всі необхідні будматеріали та деталі, в тому числі, цеглу, кладочні суміші, пічне литво (дверцята, засувки, колосники, варильні поверхні) легко замовити на epicentrk.ua. Однак, врахуйте, що для монтажу потрібна заливка окремого фундаменту.

Сьогодні печі з цегли та каменю також поєднують із водяним опаленням. Для цього до пристрою приєднують контур з рідким теплоносієм, який переміщує тепло трубами та радіаторами. Таким чином, можна значно збільшити площу обігріву.

Для більшої естетичності, покращення теплофізичних властивостей та продовження терміну служби цегляні та кам'яні печі обкладають кахлем. Головне, потрібно вибрати якісну плитку та термостійкий клей, який не потріскається під впливом тепла.

До речі! Керамічне облицювання довговічне, невибагливе у догляді та привабливо виглядає. Цікаві види кахельних печей стануть оригінальною прикрасою інтер'єру в стилі класика, модерн, еклектика, ф'южн, сканді.

Піч облицьована кахлем фото

Металеві печі

Для опалення житлових приміщень – це чудовий вибір. Найкращий метал для печі – чавун і сталь. Матеріали чудово переносять високі температури, мають хорошу теплопровідність та не деформуються при нагріванні.

Сталеві та чавунні печі на дровах для дому вважаються сучасними аналогами цегляної грубки. Залізні пристрої легші та компактніші, займають мало місця, їх легко транспортувати, поки вони не підключені до димаря.

Металеві печі дров'яні мають наступні переваги:

  • швидкий обігрів приміщення: чавун і сталь нагріваються в рази швидше, ніж цегла і камінь. Нагрітий метал характеризується високою тепловіддачею, проте після завершення горіння палива тепло не зберігається довго, адже метал остигає досить швидко;
  • довговічність: чавунна та сталева піч можуть прослужити в середньому 15-25 років і навіть довше. Термін служби залежить від товщини стінок конструкції, умов експлуатації та догляду;
  • надійність: стійкість до механічних пошкоджень, корозії та грибкових уражень;
  • велике різноманіття моделей: на вибір прямокутні та циліндричні екземпляри, маленькі, наприклад, туристичні портативні печі, та середніх розмірів, на ніжках та без, зі скляними дверцятами, з варильною поверхнею, з конфоркою та з духовкою, у стилі прованс, модерн, класика. До речі, описані модифікації доступні в каталозі Епіцентра.

Деякі моделі сталевих та чавунних печей можуть оснащуватися спеціальними акумуляторами тепла, які здатні до певної міри компенсувати порівняно невисокий коефіцієнт корисної дії (ККД) за рахунок збільшення періоду нагрівання повітря. Також існують варіанти тривалого горіння. В них достатньо завантажувати паливо не частіше 2 разів на добу.

Сьогодні для українців особливо актуальна металева піч, яка працює у тандемі з теплогенератором, який здатний перетворювати теплову енергію на електричну. Такий симбіоз зручно використовувати далеко від благ цивілізації та в період віялових відключень електрики. За допомогою теплового генератора легко заряджати смартфони, ноутбуки, планшети, повербанки, смарт-годинники, акумуляторні ліхтарі та інші гаджети.

Чавунна піч на ніжках фото

Увага! Чавунні та сталеві печі можуть нагріватися до високої температури в межах +70…+120°С, тому при використанні приладів потрібно дотримуватись правил безпеки:


  • щоб уникнути загоряння, у жодному разі не залишайте на пічці і біля неї легкозаймисті матеріали та речовини;
  • якщо в будинку є маленькі діти, літні особи та тварини, обмежте їхній доступ до печі;
  • при наявності варильної поверхні готуйте їжу з використанням пристосувань з довгими ручками, яні не нагріваються, щоб не обпектися.

Буржуйка

Це кращий вибір, якщо шукаєте маленький розмір печі для дому. Буржуйками називають невеликі металеві пристрої, які використовують переважно для опалення підсобних і господарських приміщень: гаража, сараю, теплиці, дачного будиночка. Опалити таким приладом велику площу не вдасться. Деякі моделі йдуть із варильною плитою, на них можна закип'ятити воду і навіть приготувати їжу. В якості палива зазвичай використовують невеликі дрова завдовжки до 25 см, пелети та євробрикети.

Печі буржуйки мають наступні переваги:

  • низька вартість порівняно з кам'яними, цегляними та чавунними моделями;
  • компактні розміри та легкість;
  • відсутність необхідності закладати фундамент та проводити складні монтажні роботи для встановлення.
Буржуйка фото

Булер'ян

Пристрій є різновидом металевої печі та відрізняється особливою конструкцією. Булер’ян має конвекційні труби, що утворюють ефективний теплообмінник, в якому повітря нагрівається за допомогою конвекції: надходить у нижні отвори повітроводів холодним, виходить у приміщення вже нагрітим.

Відзначимо основні плюси булер'янів:

  • швидкий рівномірний обігрів приміщення за рахунок руху нагрітих повітряних мас;
  • низька витрата палива: період активного горіння однієї закладки складає 3-5 годин та приблизно 10-12 годин – у режимі тління;
  • середній показник ККД – 70-75%;
  • простота встановлення та обслуговування.
Булер'ян фото

На замітку! Булерьян має привабливий зовнішній вигляд, який оригінально доповнить інтер'єр приватного будинку в стилі лофт, хай-тек, етно, ар-деко, класика.

Піч-плита

Модель із варильною поверхнею – виграшне придбання для українців у період війни. Такий пристрій зручно використовувати для опалення будинку та приготування їжі, коли електричний котел та газова плита не працюють. У мирний час подібні прилади також будуть корисними, особливо для мешканців віддалених сіл та власників будинків, у яких відсутнє централізоване газопостачання.

Дров'яні опалювально-варильні печі відрізняються багатофункціональністю та простотою у використанні. Вони оснащуються однією або двома конфорками, які зазвичай закриваються металевими різнокаліберними кільцями, які вставляються один в один. Розбірна конструкція дає можливість використовувати каструлі/сковорідки різних розмірів і в певній мірі регулювати температуру приготування. Деякі пристрої мають духовку, в якій можна пекти хлібобулочні вироби, запікати м'ясо та рибу, сушити фрукти та овочі.

Щоб підвищити площу обігріву, наприклад, при необхідності опалювати багатокімнатний будинок або котедж, рекомендуємо встановити контур для водяного опалення.

Опалювально-варильна піч фото

Різновиди камінів

Спочатку дамо визначення. Пристрій представляє собою піч з прямим димарем і широким відкритим гирлом. Традиційно топка для каміна не має дверцят.

Цегляний і кам'яний камін на дровах

За аналогією з піччю кладку виконують із цегли або жароміцного каменю. У класичному виконанні дров'яний камін має П-подібний портал. Популярний стиль кантрі тяжіє до форми «Д» та кутового розташування. Більш сучасний модерн, хай-тек та біоніка вражає оригінальністю рішень.

Цегляний камін фото

До речі! Досить легко зробити цегляний та кам'яний камін своїми руками за кресленнями та схемами. Необхідні будматеріали легко замовити на epicentrk.ua у категорії «Будівництво та ремонт».

Металевий камін

Виготовляється із чавуну або нержавіючої сталі. Пристрої класифікують за призначенням та способом монтажу. З урахуванням місця встановлення розрізняють каміни для тераси та для опалення будинку. Вони бувають окремими і пристінними. Деякі екземпляри оснащені варильною поверхнею.

Якщо ви хочете використовувати пристрій в якості основного джерела тепла, зверніть увагу на каміни з водяним контуром. Незважаючи на вищу вартість, подібна установка забезпечить якісний обігрів кількох приміщень.

Як правило, металеві агрегати мають компактні розміри. Але також зустрічаються потужніші і габаритні промислові каміни.

Металевий камін фото

Електрокамін

Камін електричний працює не на твердому паливі, а від електрики. Має низку переваг, його навіть можна встановлювати у квартирі. Однак такий опалювальний прилад доцільно купувати лише, якщо у вас є генератор. В іншому випадку через часті відключення електрики у воєнний час ви не зможете насолодитися покупкою належною мірою.

Що таке піч-камін?

Це своєрідний гібрид печі та каміна із закритою топкою. Пристрій буває цегляним, кам'яним та металевим, оснащується прозорими дверцятами зі склокераміки або вогнетривкого скла, що дозволяє милуватися полум'ям під час горіння палива.

Піч камінна має наступні переваги:

  • високий рівень ККД: перевищує аналогічний показник традиційних камінів із відкритою топкою;
  • ефективний обігрів: до того ж, деякі моделі мають додатковий цегляний або кам'яний кожух, що підвищує теплофізичні властивості пристрою;
  • широкий функціонал: піч-камін з водяним контуром із цегли, каменю чи металу може також мати варильну поверхню і навіть духовку. За допомогою таких модифікацій легко повноцінно опалювати приміщення та готувати їжу, коли електричні котли та плити не працюють;
  • сучасний дизайн: завдяки великому різноманіттю форм і стилістичних рішень легко вибрати ідеальний варіант, який гармонійно впишеться в інтер'єр/екстер'єр. Особливої уваги заслуговують популярні шведські та фінські печі-каміни, які часто облицьовують гарним кахлем і декорують кованими виробами.
Камінна дров'яна піч фото

Порада! Щоб опалювальні каміни-печі служили якомога довше, регулярно чистіть облицювання, топку, зольний ящик та димар з використанням спеціальних засобів для догляду за камінами.

Підіб'ємо підсумки: опалювальний пристрій, який працює на твердому паливі, – вигідне придбання для кожного українця. Дров'яне джерело тепла виручить при відключенні електрики та газу. Отже, щоб не мерзнути, замовляйте піч, буржуйку, бельєр'ян або камін на доступній ціні вже сьогодні.



Ви дивилися