Каталог товарів
06.04.2023 11:41:19

Мотоблок, культиватор чи мототрактор: що вибрати?

Мотоблок, культиватор та мототрактор – спеціалізована сільськогосподарська техніка, яка здатна суттєво полегшити ручну працю фермера та дачника. З агрегатами такого типу підготовка до нового садово-городнього сезону, обробка грунту та збір врожаю з важкої монотонної роботи перетвориться на швидкий автоматизований процес. Не дивно, що сьогодні багато землевласників прагнуть мати у господарстві один із видів малогабаритної спецтехніки. Всі види садової техніки для обробки грунту, безперечно, стануть у нагоді в сільському господарстві.

Однак виникає питання, що вибрати: мотоблок, культиватор чи мототрактор. Щоб прийняти рішення, потрібно дізнатися про ключові відмінності, призначення та особливості обладнання.

Різниця між мотоблоком, мотокультиватором та мототрактором

Це три різні види сільськогосподарської техніки, хоча до певної міри вони можуть виконувати схожі функції.

Щоб підсумувати, у чому відмінність мотоблока від мотокультиватора та мототрактора, наведемо порівняльну таблицю:

Характеристики Мотоблок Мотокультиватор Мототрактор
Оброблювана площа (сотки) 10-100 5-50 200-300
Потужність (к. с.) 2,5-17 1-10, рідко – до 15 10-25
Вага (кг) 40-300 15-150 300-1000
Оброблюваний грунт всі види землі, у тому числі цілина, ділянки з невеликими включеннями глини, піску та дрібного гравію мотокультиватори легкого класу справляються лише з попередньо підготовленим грунтом. Потужні агрегати можуть обробляти всі типи землі всі види грунту
Сумісне навісне обладнання всі види навісного обладнання навіски, які не потребують валу відбору потужності всі види навісок. Головне, підібрати обладнання за розміром та кількістю точок кріплення

Зверніть увагу, що в таблиці наведені середні показники, які можуть відрізнятися в залежності від типу агрегату та технічних характеристик конкретної моделі.

Для виконання широкого спектру сільськогосподарських завдань краще придбати мотоблок. Він сумісний з великою кількістю насадок і має достатню потужність, необхідну для важких робіт, оранки та обробки складних грунтів площею до 1 га. З іншого боку мотокультиватор менший, легший і, відповідно, більш маневрений. Це чудовий вибір для дачі та невеликого городу з м'якою землею. Якщо у вас велика земельна ділянка площею 1-3 га, доцільно замислитися над покупкою потужного мототрактора, який впорається з різними видами фермерських робіт.

Мотоблок

Подібний сільськогосподарський інструмент користується великою популярністю серед сучасних фермерів, професійних садівників та городників, які працюють на ділянках землі площею до 1 га.

Що таке мотоблок

Простими словами це невелика тракторна машина, яку можна використовувати для обробки землі у господарських цілях. Мотоблок усуває та мінімізує необхідність використання традиційних садових інструментів, таких як лопати, сапи, граблі тощо. Агрегат також може бути використаний в якості засобу транспортування, наприклад, для перевезення грунту або сміття по ділянці. Це хороша альтернатива звичайній тачці. Мотоблок є надійним помічником у саду та на городі протягом цілого року.

Як працює мотоблок

У роботі техніки немає нічого складного. Пристрій ходової частини мотоблока зазвичай складається з коліс (пневматичних, безкамерних або металевих), кермового керування та переднього або заднього моста, залежно від конкретної моделі. На агрегат встановлюються різне навісне знаряддя, наприклад плуг, фрезу, граблі, косарку.

Принцип роботи мотоблока наступний: агрегат працює завдяки двигуну внутрішнього згоряння, який обертає культиваційний механізм або іншу навіску на задньому кінці машини. Живлення забезпечується за рахунок дизельного палива чи бензину. Прилад оснащений кермом та важелями управління. Таким чином, оператор може керувати швидкістю та напрямком руху.

Що може мотоблок

Агрегат використовується в садівництві та городництві. Призначений мотоблок для важкого грунту та легкої землі. У цілому можливості техніки безпосередньо залежить від використовуваного навісного обладнання. Із використанням спеціальних навісок мотоблоком можна копати і розпушувати землю, сіяти насіння, садити овочі, полоти грядки, збирати врожай, перевозити вантаж, колоти дрова, вносити добрива, обприскувати рослини. Обробка грунту мотоблоком займає мало часу і потребує мінімум зусиль.

Мотоблоки взимку також не стоять без діла. Машиною можна швидко прибрати сніг у дворі та розчистити дорогу.

Види мотоблоків

Машини класифікують за конструкцією, потужністю та функціональними можливостями. З урахуванням конструктивних особливостей розрізняють однорядні мотоблоки, оснащені однією фрезою (насадкою) та дворядні моделі, у яких робочі інструменти розташовані у два ряди.

За вагою та цільовим призначенням розрізняють три класи мотоблоків:

Клас Вага (кг) Потіжність (к. с.) Ширина обробки (см) Оброблювана площа (сотки)
Легкий 40-80 2,5-5 30-45 15-20
Средній 100-120 7-9 50-60 20-50
Важкий 180-300 10-17 65-80 50-100

До речі! Широкий асортимент садової техніки пропонує Епіцентр. У каталозі інтернет-магазину доступні мотоблоки таких популярних брендів, як «Кентавр», GTM, Hyundai, Forte, ПРОТОН, GRUNFELD та ін.

Як вибрати мотоблок

Критерії вибору:

  • тип:
    • бензиновий мотоблок: відрізняється низьким рівнем шуму, високою швидкістю роботи, невибагливістю у догляді. Техніка на бензині зазвичай коштує дешевше, ніж моделі на дизпаливі;
    • дизельний мотоблок: потужний, надійніший, економно витрачає паливо, проте працює досить шумно;
    • гібридний мотоблок: оснащений двигуном внутрішнього згоряння та електродвигуном, який живиться від акумулятора. Може працювати як на рідкому паливі, так і на електриці, залежно від того, що зручніше для конкретного завдання. Також електродвигун відрізняється низьким рівнем шуму та відсутністю шкідливих викидів.
  • потужність двигуна: показник повинен відповідати умовам експлуатації мотоблоку та виду виконуваної роботи;
  • ширина та глибина обробки: вибір залежить від призначення техніки, площі ділянки та типу оброблюваного грунту;
  • габарити та вага: впливають на маневреність та зручність керування технікою;
  • функціонал: крім змінного навісного обладнання, мотоблок може оснащуватися додатковими функціями, наприклад системою освітлення, яка дозволяє працювати навіть у темний час доби.

Немає однозначної відповіді на питання, який краще купити мотоблок. Для дому досить компактного легкого агрегата на бензиновому двигуні. Він чудово справляється з роботою в невеликому саду та городі. Для обробки великих площ на фермі краще підійде дизельний високопродуктивний і швидкий мотоблок. Для ділянок, де вирощують органічні і екологічно чисті фрукти та овочі, ідеально підійде гібридна техніка з електродвигуном.

Як користуватися мотоблоком

Необхідно правильно встановити робочі органи на раму, налаштувати глибину обробки грунту, вибрати підходящу передачу та швидкість руху. Щоб уникнути перевантаження двигуна, дивіться, щоб він не перегрівався, використовуйте якісне паливо та справне навісне обладнання.

Важливо! Для безпечної роботи з мотоблоком необхідно дотримуватись інструкції з експлуатації, одягати закрите взуття з міцним верхом, наприклад, черевики або спецвзуття, та використовувати засоби захисту, зокрема захисні окуляри, садові рукавички, протишумні навушники або беруші.

Дотримання запобіжних заходів при роботі з садовою технікою мінімізує ризик отримання травм.

Культиватор

Агрегат знайшов широке застосування у сільськогосподарській діяльності. Переважно використовується для побутових потреб.

Що таке культиватор

Це різновид землеобробної техніки. Головним чином культиватор призначений для оранки землі, підготовки до посіву насіння та посадки вуличних рослин, обробки ділянки після збирання врожаю. Агрегатом можна легко розпушувати грунт, видаляти бур'яни, вносити добрива, проводити аерацію, що допоможе покращити структуру та родючість землі. Мотокультиватор – практична садова техніка, яку за рахунок компактних габаритів зручно зберігати у невеликому господарчому приміщенні.

Види культиваторів

Зазначимо основні різновиди техніки:

  • ручний культиватор – невеликий інструмент, призначений для обробки малих ділянок землі та для видалення бур'янів між рядами рослин. Знаряддя підходить для поверхневої обробки грунту, при цьому потребує чималих фізичних зусиль від оператора;
  • електрокультиватор: працює від електричного джерела живлення – від мережі або від акумулятора. Використовується для обробки грунту, включаючи розпушування, оранку, прополювання та підготовку землі перед посівом. У порівнянні з мотокультиватором електричний культиватор легший, компактніший, тихіший, менше вібрує, тому відмінно підходить для виконання робіт, які вимагають високої точності та маневреності, наприклад, на невеликих ділянках та клумбах. Електрокультиватор безпечний для екології, не викидає в атмосферу вихлопних газів, проте акумуляторні прилади потребують систематичної підзарядки, а моделі, котрі працюють від мережі, мають обмежений радіус використання;
  • мотокультиватор – крупніша садова техніка, яка допоможе зорати ділянку середніх та великих розмірів. Пристрій мотокультиватора передбачає наявність двигуна внутрішнього згоряння.

Які бувають мотокультиватори

З урахуванням типу живлення розрізняють бензиновий та дизельний культиватор. Моделі, які працюють на бензині, потужні і незамінні у місцях зі складними, кам'янистими грунтами. Техніка на дизпаливі економно витрачає дизель і відрізняється тривалим терміном служби. За аналогією з мотоблоком мотокультиватори бувають однорядними та дворядними.

Класи мотокультиваторів:

Клас Вага (кг) Потіжність (к. с.) Ширина обробки (см) Оброблювана площа (сотки)
Легкий 15-25 1-3 25-30 5-10
Средній 30-50 3,5-6,5 35-80 10-30
Важкий 80-150 7-15 90-135 35-50

Як вибрати культиватор

Залежно від поставлених завдань, площі ділянки, виду грунту та наявного бюджету визначте підходящу модель, орієнтуючись на тип та потужність двигуна, привід, ширину та глибину обробки, габарити та вагу.

Якщо думаєте, який мотокультиватор купити для великого городу або ферми, зверніть увагу на моделі з бензиновим або дизельним двигуном потужністю 7-9 к. с., вагою 90-100 кг із шириною обробки 100-135 см. Для невеликого саду, городу та двору досить менш потужного апарату. Легкий міні мотокультиватор із шириною обробки 30-50 см та потужністю двигуна 3-5 к. с. може ефективно обробляти землю, сіяти насіння, косити траву. Щоб проводити аерацію газону, розпушувати землю у клумбах та обробляти невеликі грядки, краще вибрати електрокультиватор потужністю 0,75-1,2 кВт та шириною обробки 25-45 см.

На замітку! Першокласні культиватори AL-KO, Expert Garden, Forte, Einhell, Oleo-Mac (Олео Мак) та інших виробників доступні в інтернет-магазині «Епіцентр». Також на epicentrk.ua можна замовити навісне обладнання та оригінальні запчастини на мотокультиватор з доставкою та безкоштовним самовивозом по Україні.

Як користуватися мотокультиватором

Пропонуємо вам для ознайомлення покрокову інструкцію:

  1. Підготуйте мотокультиватор до роботи, заправте паливом.
  2. Перевірте рівень масла і переконайтеся, що всі гвинти та гайки щільно закріплені.
  3. Виберіть ділянку для обробки та приберіть з неї велике каміння.
  4. Запустіть двигун, встановіть потрібну швидкість.
  5. Керуючи технікою двома руками, обробіть ділянку, рухаючись за годинниковою стрілкою або зигзагом, як вам буде зручніше.

Культиватором досить легко керувати. Він не вимагає великих фізичних зусиль від оператора.

Щоб робота мотокультиватором не призвела до травм, використовуйте засоби захисту для рук, ніг, органів зору та слуху.

Мототрактор

Зорати ділянку трактором, навіть зменшеною його версією, значно простіше і швидше, ніж робити це вручну.

Що таке мототрактор

Це потужний гібридний агрегат, який поєднує в собі переваги мотоблока і трактора. Пристрій має рульове керування і повноцінне місце для водія, але без кабіни. Порівняно із звичайною тракторною технікою мототрактор має менші розміри. При цьому апарат оснащений потужним двигуном та широкими колесами, що забезпечує його високу прохідність по нерівних поверхнях. Вага мототрактора легкого та середнього класу варіюється від 300 до 500 кг. Професійні моделі важать до 1 т.

Що може мототрактор

Агрегат відрізняється високою продуктивністю та знайшов застосування у різних сферах. Мототрактор використовують для обробки землі та тягових робіт у сільському господарстві, будівництві, лісозаготівельній промисловості. Міні-трактор справляється з будь-якими завданнями, починаючи від перекопування ділянки та викопування траншей, закінчуючи покосом трави та транспортуванням вантажу.

Види мототракторів

За типом палива розрізняють дизельні і бензинові моделі. Також мототрактори класифікують із урахуванням системи кріплення навісного обладнання.

Одну точку кріплення має одноточкова навіска. Така система зручна для швидкого встановлення та зняття обладнання. Двоточка надійніша, але все ж має обмеження щодо ваги та розміру навісних інструментів. Посилена триточка на мототрактор передбачає наявність трьох точок кріплення, завдяки чому відмінно підходить для використання великого та важкого обладнання. Однак встановлення навісних пристроїв на мототрактор з трьохточковою навіскою вимагає більше часу та зусиль. Обробляти грунт мототрактором набагато зручніше, завдяки наявності місця для водія.

Увага! У категорії «Садова техніка» на epicentrk.ua можна вибрати високоякісні запчастини зарубіжного та українського виробництва, а також комплект гідравліки на мототрактор, мотоблок, культиватор та навісне обладнання, в тому числі плуг, фрезу, борону, сівалку, картоплесаджалку, картоплекопалку, грунтозачіп, плоскоріз, косарку, граблі, ківш, причіп за конкурентними цінами.

Тепер ви зможете вирішити, що вибрати: культиватор чи мотоблок, а може мототрактор. З Епіцентром легко зробити правильний вибір, що послужить запорукою успішних садово-городніх сезонів на довгі роки.



Ви дивилися