Каталог товарів
Хлопчик і дівчинка посміхаючись вибрали для придбання стопку дитячих матраців.
03.01.2023 16:40:14

Який матрац вибрати для дитини? | ТОП матраців 2022

Добре, що з усіх питань догляду за дитиною можна погомоніти з педіатром, нянею або іншим дитячим фахівцем. Але в 21 столітті не менше корисної інформації надає Інтернет.

Сьогодні ми з Вами будемо віртуально облаштовувати спальне місце для малечі. Все тут в новинку – перше ліжечко, постільна білизна, подушка і... дитячий матрац. На ньому і зупинимося детальніше.

Які матраци підходять дітям

У ліжечко і не тільки: матраци для новонароджених

Батьки частенько укладають «новоприбулого» поряд з собою, але це не є правильно. Чому? Тому, що вага дорослого і немовляти дуже відрізняється, через що на ліжку можуть виникнути нерівності. Про яке правильне формування молодого організму можна тоді говорити?

В ідеалі малюкові потрібно спати окремо, тож по можливості вирушайте на пошуки ліжечка. Іноді воно продається вже в повному комплекті з усіма підстилками, але це швидше виняток, аніж правило. Тому, «збираємо пазл» по шматочках.

Дитяче ліжечко

З чого почати? Розміри. Стандартні довжина і ширина спального місця для вікової групи «від 0 до 3 років» становить 120 (125) x 60 (65) см. Звідси і танцюємо. Матрац повинен бути підігнаний до ліжечка щільно, без будь-яких зазорів. Із цим, зазвичай, не виникає проблем, адже виробники дотримуються ГОСТу.

Що стосується висоти, то середнє оптимальне значення для комфортного нічного сну – від 8 до 12 см. Для приставних ліжечок (які мають знімний бортик і присуваються впритул до батьківського ложе) випускають матраци більш тонкі – від 5 до 8 см.

Найтонші – 4-сантиметрові моделі – не призначені для сну. Вони кладуться на пеленальний столик, щоб процес перевдягання був зручним.

Пеленальный матрасик Italflex Пикколо 70х50

Сповивальний матрацик Italflex Пікколо 70х50

А що, якщо взяти б/у? Ні, поширена практика «із рук в руки» тут не підходить. Дитячий матрац – предмет індивідуального використання і за законами гігієни краще, якщо він буде «тільки з конвеєра» і в захисній плівці з етикеткою.

А як щодо пружин? Вони в цьому віці ні до чого. Вкрай бажано, щоб в основі виробу був цілісний пресований лист кокосової койри – волокнистого матеріалу, що забезпечує високу жорсткість і повітропроникність. Як наповнювачі добре себе зарекомендували також гречана лузга, морські водорості. Це натуральні та дихаючі «інгредієнти», які, до того ж, часто вшиваються в такий самий екологічний зовнішній чохол – з бязі, мікрофібри або просочений «Алое вера».

Але все ж за правильну жорсткість відповідає саме «кокос». У три-чотиришарових моделях до нього для еластичності кладуть додатковий прошарок з пінополіуретану, меморіформу (піна з ефектом пам'яті) або натурального латексу. Тіло дитини таким чином добре підтримується, не «провалюється», як на перині – це і є ортопедичний і анатомічний ефект.

Дитячі безпружинні матраци на кокосовій койрі ТМ Veres

Дитячі безпружинні матраци на кокосовій койрі ТМ Veres: 1. Memori Bi 120x60x12 см 50.4.03 з бавовною і меморіформом 2. Sea Grass 120x60x10 см 51.4.02 з бавовною і морською травой 3. Latex Lux 120x60x10 см 51.7.02 з лляним волокном и натуральним латексом

Не варто забувати, що хребет у такому віці ще досить незміцнілий. За порадами хіругів-ортопедів співвідношення кокоса до більш м'яких шарів має бути високим – цілісний кокосовий блок і обшивка по 1-2 см з кожного боку. Тим не менш, якщо не хочете ризикувати (раптом дитя не засинатиме!), можна підібрати матрац з різними рівнями жорсткості – двосторонній.

Також «розбирають як пиріжки» сезонні моделі «зима-літо». В них кокосова основа обшивається з літнього боку пресованим льоном (має унікальні гігроскопічні, бактерицидні властивості), а з зимового – вовною, яка дарує сухе тепло і швидко вбирає вологу.

Дитячі матраци з ефектом «зима — літо» ТМ Руно

Дитячі матраци з ефектом «зима — літо» ТМ Руно білий и різнокольоровий

Але не природою єдиною. Всупереч деякій упередженості, цілком «дозволені МОЗ» варіанти зі штучним наповнювачем – холофайбером. Він гіпоалергенний і не піддається деформації, що вказується в гарантійному талоні.

Не можна укладати новонародженого спати на ватяну підстилку – це до неподобства м'яко, до того ж вата має властивість з часом збиватися в грудки.

Виникає питання: а чому тоді на прилавках у дитячих відділах продовжують красуватися яскраві перинки з ватним наповненням? Все просто – їх дуже зручно стелити в окремий манеж, де малюк проводить денне дозвілля. Так йому буде комфортно і м'яко грати.

Дитячий манеж

Дитячий манеж

Тут же варто згадати спеціальні розвиваючі килимки, на яких дитятко може гратися від самого народження. Їх особливість, окрім м'якості – наявність арки з підвісними іграшками. Так дитя на дотик і на слух (якщо килимок інтерактивний) пізнає світ. Виріб зазвичай кладеться на ліжко батьків або на диван/крісло.

Остання, і дуже важлива умова правильного матраца для малюка – вологостійкість. Він повинен легко пратися, або мати водовідштовхувальний чохол, адже дитина не завжди спить у підгузку. До речі, мами часто перестраховуються і стелять під простирадло спеціальні памперсні пелюшки – це працює. Ще один відмінний «план порятунку» – використовувати непромокальні наматрацники.

Матрац для новонародженого із непромокальним наматрацником

Дошкільнята та їх матраци: від 3 до 7 років

Отже, з люльки ми вже виросли, і підбираємо більш серйозне ліжко. Головним чином, без обмежувальних бортів – щоб удосталь пострибати і пограти. Довжина спального місця збільшується до 130-160 см, ширина – до 70 см. Це саме той час, коли так цікаво спати на незвичайному ложе – у вигляді автомобіля, інопланетного корабля або карети Попелюшки.

А яким, за рекомендацією лікарів, повинен бути матрац для дошкільнят? Жорсткі суперкокосові вже не підійдуть з кількох причин:

  • - активна фаза зростання і розвитку опорно-рухового апарату;
  • - у ліжку проводиться більше часу – ігри та читання перших книг.

Відповідно, найбільш оптимальною буде середня жорсткість, при цьому цілком можна розглядати як пружинні (з незалежними пружинами PocketSpring або з цільним блоком типу боннель), так і безпружинні «фасони».

Ліжко для дошкільняти

Дитина років п'яти «прибавляє в рості» приблизно на 4 см в рік як мінімум. Тому кожні 5 років виникає необхідність оновлювати спальне місце. Так ми плавно і переходимо до шкільної пори та її особливостей.

Спальне місце для школярів

Можна подумати, якщо людина пішла в школу, то її нічний сон повинен змінитися. Звичайно! Адже навантаження на хребет і перші випробування для постави підстерігають її саме за партою, коли, хочеш не хочеш, а сидіти рівненько від дзвінка до дзвінка треба.

Ось чому важливо подбати про комфортне спальне місце. І нехай буде воно ортопедичним, у чому і допоможе матрац. Найчастіше підліток у віці 9-14 років відпочиває на односпальному ліжку. Секрети вибору тут будуть такі самі, як для дорослих, тільки з урахуванням розмірів –180x90 см і все, наближене до цього. Знову ж таки, краще, щоб виріб був двостороннім – так простіше вгадати потреби організму, що швидко росте.

Односпальне ліжко для школяра

Детальніше про види матраців можна почитати в статті «Усе про матраци: види, особливості, як вибирати»


Коментарі (1)


  • Лина

    Легко, интересно и познавательно, спасибо!



Ви дивилися