Каталог товарів
04.01.2023 14:56:24

Догляд за рослинами та захист від шкідливих факторів

У цій статті ми підготували для Вас декілька простих і корисних порад про те, як захистити молоді рослини від шкідників, бур’янів і різних несприятливих факторів навколишнього середовища. Крім того, Ви дізнаєтесь про існуючі засоби догляду за садом і городом, що допоможуть закріпити результати боротьби зі шкідниками і в подальшому примножити урожай.

Догляд за рослинами

Як захистити рослини від згубного впливу сонця?

У результаті літньої спеки рослини можуть в’янути, жовтіти і навіть всихати. Щоб не втратити урожай, важливо не лише подбати про регулярний полив ділянки з розсадою, але й забезпечити її належний захист від сонячного проміння.

Насправді все доволі просто: звести до мінімуму перегрівання ґрунту можна, посипавши його мульчею, яка візьме основний тепловий «удар» на себе і захистить кореневу систему городини від різких перепадів температури. До переліку мульчувальних матеріалів входять: солома, компост, мішковина, подрібнена кора дерев або агроволокно – текстиль із порами та хорошими світловідбивними властивостями.

Як захистити рослини від згубного впливу сонця?

Спеціальні захисні сітки використовуються для створення півтіні – їх підвішують над ґрунтом із рослинами. Зробити такі навіси можна і за допомогою підручних матеріалів – старих простирадл або текстильних фрагментів, натягнутих на кілки. Скористатись можна навіть поліетиленовою плівкою, полікарбонатним склом чи звичайним очеретом, розкладеним поверх саморобних рейок над розсадою.

Як захистити рослини від згубного впливу сонця?

Для захисту городини від палючих вітрів найкраще між рядками висаджувати живу огорожу або встановлювати штучні паркани з боку їх переважаючого напряму руху.

Захист від холоду

Щоб улюблені квіти, кущі чи деревця не обмерзли взимку, слід подбати про їхній захист від холодів заздалегідь. Для початку позабирайте з вулиці усі квіти, що ростуть у горщиках чи підвісних кошиках, і розмістіть у теплому й добре освітленому приміщенні.

Захист від холоду

Як же вберегти від загибелі рослини, що залишаються зимувати у відкритому ґрунті? Для початку можна насипати шар подрібненої кори дерев, товщиною 5-7 см, навколо стовбура. Навіть у люті морози це затримає в землі тепло та вологу, які є життєво необхідними для рослин. До того ж, такий «ізолятор» прибрати буде зовсім нескладно, коли настане відповідний момент.

Ще один тимчасовий спосіб – накриття за допомогою цупкого шматка тканини. Пам’ятайте, зняти цей тип захисту доведеться вже зовсім скоро. Він хоча і врятує рослину від сильного холоду, але при цьому ще й ізолюватиме її від світла, чого надовго допускати не можна.

Захист від холоду

Також Ви можете побудувати невелику теплицю або парник навколо рядка з рослинами, скориставшись, наприклад, прозорою плівкою і зігнутими металевими прутами. Цей метод захисту від холоду є одним із найбільш ефективних, однак потребує чимало часу та сил для реалізації.

Які існують засоби захисту від шкідників, грибків, бур’янів?

З проблемою зайвої рослинності на садовій або городній ділянці, мабуть, зустрічався кожен власник. Те саме можна сказати і про поширеність різних хвороб, а також шкідливих комах, що об’їдають листя та псують урожай. У деякій місцевості гризуни зводять нанівець усі старання фермерів. Як боротися зі шкідниками та іншими негативними явищами у світі рослин ми розповімо далі.

Які існують засоби захисту від шкідників, грибків, бур’янів?

Гербіциди – це хімічні засоби, що використовуються для боротьби з бур’янами на посівних ділянках. Вони здатні не лише врятувати урожай від негативного впливу сторонніх рослин, але й запобігти їхній появі в майбутньому, сприяючи підвищенню кількості та якості городини наприкінці сезону. Дотримуючись техніки безпеки та інструкції під час застосування, гербіциди шкідливого впливу на саму корисну культуру не матимуть, і в більшості випадків залишаються відносно безпечними для людини.

Для боротьби з хворобами рослин і дерев унаслідок ураження грибками, вірусами або бактеріями використовуються фунгіциди. Ці препарати діють досить швидко та ефективно, рятуючи рослину від згубного впливу хвороби і запобігаючи розвитку її збудників. Вони можуть мати хімічну основу або ж складатися з біологічних організмів. Перший тип – особливо ефективний, оскільки дозволяє вилікувати дерева й рослини дуже швидко з мінімальною кількістю оброблень. Другий не містить хімії, тому безпечніший для навколишнього середовища (в тому числі для здоров’я людей), однак дає видимий результат лише після багаторазової обробки проблемних рослин і має доволі обмежений спектр дії.

Які існують засоби захисту від шкідників, грибків, бур’янів?

Фунгіцид Мелоді Дуо 66,8 WP 100 г

Інсектициди – ефективні препарати для захисту рослин від комах-шкідників. Як і у випадку з фунгіцидами, вони можуть мати хімічне або біологічне походження. Застосовуються інсектициди найчастіше для обробки злаків, картоплі, різних плодових та овочевих культур. Головна їхня перевага – здатність швидко та ефективно позбавити ділянку від комах на різних стадіях розвитку (личинки, лялечки та дорослі особини) і захистити майбутній урожай від часткового або й повного знищення.

Значної шкоди городині та плодовим деревам можуть нанести слимаки, які методично поїдають листя та плоди корисних культур. Засоби боротьби з ними – лімациди, або молюскоциди – препарати у вигляді гранул чи рідин контактної дії, котрі розповсюджуються на території ділянки, враженої слимаками. Використовувати їх доцільно вночі або перед світанком – у період найбільшої активності молюсків.

Які існують засоби захисту від шкідників, грибків, бур’янів?

Ну і нарешті не варто забувати про різні загрози для розвитку рослин з боку гризунів і комах-короїдів. Вони часто завдають серйозної шкоди деревам і різним корисним культурам, прогризаючи стебла, стовбури та кору. Усунути негативні наслідки їхніх дій буде вкрай складно (якщо взагалі можливо), зате запобігти – дуже легко. Згадайте про традиційну весняну побілку дерев за допомогою вапняних сумішей. Цей доволі простий метод обробітку врятував не один сад від загибелі, тому не забувайте користуватися спеціальними фарбами для побілки на початку кожного садового сезону.

Як примножити урожай?

Збільшити урожайність рослин на власній садовій ділянці або городі можна за допомогою добрив. Перед покупкою обов’язково врахуйте особливості вирощування, родючість ґрунту, призначення для тих чи інших культур і багато інших нюансів. Зокрема дуже важливо розібратися, які види добрив є найпоширенішими та для чого вони використовуються.

Як примножити урожай?

Органічні добрива складаються з матеріалів природного походження: перегною, торфу, намулу, посліду кажанів, компосту, деревної стружки, тирси тощо. Цей вид добрив покращує структуру та фізичні властивості ґрунту, збагачує його поживними речовинами, забезпечує енергією корисні для розвитку рослин мікроорганізми. Органіка є абсолютно безпечною як для самих рослин, так і для людей, тому її можна сміливо використовувати тим, хто поки не має належного досвіду у правильному дозуванні добрива та є новачком у садівництві.

Мінеральні добрива дають швидкий результат, оскільки не потребують часу для розкладання поживних речовин у ґрунті – рослини можуть підживлюватись ними відразу після внесення. Такі добрива збільшують урожайність і покращують загальний стан корисних культур за мінімальної кількості внесень у землю. Однак використовувати їх слід дуже обережно, щоб випадково не «спалити» рослини надлишком мінералів у ґрунті.

Як примножити урожай?

Своєрідним компромісом між двома перерахованими вище видами є органо-мінеральне добриво. Воно поєднує у собі інгредієнти органічного та мінерального походження, що забезпечує гармонійний ріст і розвиток рослин, а також сприяє покращенню фізико-хімічних властивостей ґрунту.

Допоміжні аксесуари

Кущотримачі та опори – аксесуари, які не лише зроблять Ваш сад, квітник, кімнатні рослини чи грядки особливо красивими й миловидними, але і допоможуть уберегти урожай від псування чи руйнування. Функцію підтримки рослин і захисту від бруду та перевантажень виконують саме ці елементи садового інструментарію. Приємний бонус – можливість сформувати неперевершені квіткові стіни, природні огорожі чи навіть справжні «живі» фігури і щодня насолоджуватись чудовими краєвидами власного саду чи подвір’я.

Допоміжні аксесуари

Опори використовуються для підтримки витких і кімнатних рослин на зразок орхідей, розлогих кущів, саджанців, розсади тощо. Найпростіші аксесуари цього типу мають функціонал, що обмежується лише підтримкою стебел та їхнім захистом. Більш складними та цікавими для творчих особистостей є декоративні варіанти, що мають фігурні форми та оздоблювальні елементи, здатні надихнути на втілення оригінальних ідей навіть садівників-початківців.

Допоміжні аксесуари

Опора для витких рослин «Будиночок»

Загалом опори та кущотримачі, залежно від походження матеріалів, поділяються на дві групи: природні та штучні. Природні можна зробити з підручних матеріалів, що нас оточують, – гілочок дерев, каміння тощо. Штучні аксесуари для підтримки рослин, у свою чергу, поділяються ще на три підвиди:

  • 1. дерев’яні або металеві каркаси та решітки для поодиноких посадок;
  • 2. настінні решітки та сітки для вертикальних споруд;
  • 3. арки, альтанки та інші опори складних форм, що формуються за допомогою будівельних матеріалів.

Скориставшись описаними аксесуарами для саду й городу, Ви не лише забезпечите рослини надійними опорами, але й зможете замаскувати недоліки ландшафту, захистити стіни будівель від ультрафіолетового проміння та просто перетворити сад чи подвір’я на справжній витвір мистецтва.

Допоміжні аксесуари

Користуючись лише цими кількома підказками, Ви легко позбудетесь шкідників і хвороб рослин на своїй ділянці та перетворите сад і город на об’єкт гордощів та улюблене місце відпочинку усієї родини.

epicentrk.ua бажає Вам щедрого врожаю і пропонує ознайомитись з широким асортиментом товарів для догляду за рослинами, представленим на сайті.



Ви дивилися