Каталог товарів
05.01.2023 09:19:06

Як святкують День закоханих у різних країнах

Очевидним є той факт, що День усіх закоханих є для українців відносно новим, та вже досить популярним святом, яке потрапило до нас із країн заходу. В Україні давно стало приємною традицією 14 лютого вручати близьким валентинки та інші милі подарунки, зізнаватись у коханні і планувати одруження саме в цей день. Але як ставляться до цього свята жителі інших країн? Виявляється, дехто його взагалі не сприймає, інші – забороняють, хтось повністю перейняв американський стиль святкування, а дехто звик відзначати його своїм, оригінальним, але при цьому не менш романтичним і цікавим способом.

about-image

Наприклад, романтичні італійці просто обожнюють свято закоханих, називають його «солодким» днем і неодмінно дарують коханим різні ласощі, часто з любовними посланнями в обгортках. Що ж, це нітрохи не дивно – вважається, що святий Валентин родом саме з Італії. Можна ще й Шекспіра згадати, відомі персонажі якого – закохані Ромео та Джульєтта – проживали в італійській Вероні.

У Німеччині 14 лютого усі психіатричні лікарні прикрашають червоними стрічками, адже там святий Валентин – насамперед покровитель психічно хворих. Щоправда, від свята закоханих німці вирішили не відмовлятися, тому про подарунки своїм половинкам у цей день також не забувають.

about-image

Японці, як і завжди та всюди, під час святкування знаменних дат вирізняються оригінальністю традицій. На День святого Валентина в Японії більше валентинок та супутніх подарунків отримують саме чоловіки від прекрасних дам, а не навпаки – як у нас. За однією з версій, такий звичай виник через помилку перекладу під час старту кампанії із продажу сувенірного шоколаду до Дня Валентина.

Жінки таким чином вітають не лише своїх коханих – дуже часто валентинки у вигляді шоколаду отримують від них начальники та колеги серед чоловіків. Чим ближчі стосунки дами із представником сильної статі, тим більше солодощів вона подарує.

about-image

Але на цьому на перший погляд дивакуваті традиції японців, пов’язані з цим святом, не закінчуються. Вже через місяць, 14 березня, приходить інше, назва якого при дослівному перекладі з японської звучить як «Білий день». Усі чоловіки, що отримали до Дня Валентина подарунки від жінок, зобов’язуються кожній «повернути» їх у вигляді білого шоколаду (цей колір обраний тому, що символізує собою чистоту та невинність) чи будь-якого іншого подарунка. Цінність такого презенту має бути вдвічі, а то й утричі вищою за той, що одержав мужчина 14 лютого. Якщо дарунок буде рівноцінним – це сприйметься дамою як заклик до розриву відносин, а якщо чоловік взагалі нічого не підготує у відповідь, виглядатиме пихатим і зарозумілим.

Тайванці святкують Валентинів день схожим з японцями чином, лише спершу чоловіки обдаровують жінок, а вже через місяць, 14 березня – готуються приймати презенти у відповідь.

about-image

Традиція святкування Дня Валентина у Кореї також нагадує японську, хоча й має певні відмінності. Головна з них – наявність ще одного «святкового» дня, який називають «Чорним» і припадає він на 14 квітня. Ця дата присвячується усім, хто не отримав жодного подарунка до Дня святого Валентина або Білого дня. Особи, яким у цьому році не пощастило у справах сердечних, вирушають до корейсько-китайських ресторанів, аби скуштувати там чорну локшину і пожуритися через свою самотність.

Греки здавна мали своє свято закоханих, яке припадало на 3 липня. Його покровитель – Гіацинт Кесарійський, відповідно, також відрізнявся від знаменитого Валентина. Щоправда, під впливом популярної західної культури 14 лютого як День закоханих віднедавна почали святкувати і в Греції.

about-image

Жителі Сінгапуру в процесі підготовки до Дня Валентина вирізняються серед інших народів значною марнотратністю. Згідно з опитуванням, близько 60% сінгапурців напередодні свята готові витратити на подарунки від 100 до 500 доларів.

Румуни відзначають День закоханих 24 лютого і називають його Драгобете на честь персонажа місцевого фольклору, який багато в чому нагадує Купідона і вважається покровителем кохання.

Здавна в Румунії 24 лютого вважався днем приходу весни, пробудження природи і пташиних заручин. Люди мали долучатися до цих радісних процесів і веселитися, оскільки вважалося, що тоді кожен учасник свята буде захищеним від хвороб і забезпечить достаток у домі. Парубки та дівчата, зокрема, зустрічалися перед церквою та вирушали до лісу збирати найперші весняні квіти.

about-image

У деяких регіонах був звичай – дівчину, що хутко поверталася з лісу, мав наздогнати закоханий у неї хлопець. Якщо йому це вдавалося, а дівча, у свою чергу, теж палало почуттям, парі слід було поцілувати одне одного на очах у всіх. Такий жест означав, що закохані щойно заручилися і невдовзі готуватимуться до весілля.

Увечері дівчата збирали залишки снігу, який називали «Снігом фей». Воду з нього зберігали протягом року і використовували для підтримування краси та проведення любовних ворожінь.

Естонія та Фінляндія – країни із власним, дещо оригінальним підходом до святкування 14 лютого. Для них ця дата є Днем друзів, тож зрозуміло, хто кого активно вітає.

about-image

В Індію День святого Валентина «увірвався» лише нещодавно завдяки відомим теле-, радіопередачам та рекламі, хоча й встиг зустріти чималий опір суспільства, оскільки вважається абсолютно чужим для індійської культури. Та нітрохи не дивно, що свято кохання все ж поступово приживається і здобуває неймовірної популярності на землі, яка свого часу стала батьківщиною всесвітньовідомого порадника з інтимних стосунків чоловіків і жінок – Камасутри.

Китайці мають власний фестиваль закоханих, що пов’язаний із надзвичайно романтичною легендою. Відзначають його щороку сьомого числа сьомого місяця за китайським календарем. Вважається, що саме в цей день на небесах зустрічаються закохані персонажі китайської міфології – пастух і ткаля, яких згодом знову на цілий рік розлучає Чумацький шлях.

about-image

У багатьох країнах Латинської Америки свято Валентина відоме як День кохання та дружби, коли прийнято виявляти вдячність та любов до усіх близьких людей, зокрема друзів. Популярним явищем також є проведення церемонії обміну дарунками під назвою «Таємний друг», що сильно нагадує всесвітньовідомого «Таємного Санту». Кожному учаснику довільним чином обирають людину, якій потрібно підготувати подарунок і анонімно вручити його на День кохання і дружби.

У таких країнах, як Малайзія, Пакистан, Саудівська Аравія та Іран День святого Валентина постійно зазнає нищівної критики, а подекуди взагалі забороняється як чужинське, аморальне й абсолютно не властиве мусульманам свято. Доволі часто ці заборони супроводжуються протестами активістів, судами й арештами.

about-image

У Бразилії 14 лютого День усіх закоханих не святкують взагалі, оскільки приблизно у цей період традиційно проводиться знаменитий карнавал, котрий привертає до себе максимальну увагу місцевих жителів та людей з усього світу. Натомість, щороку напередодні Дня святого Антонія, відомого покровителя шлюбу, в Бразилії урочисто відзначається власне свято закоханих, яке припадає на 12 червня. Пари обмінюються різними подарунками на зразок листівок, солодощів та квітів, а незаміжні дівчата проводять спеціальні обряди, які мають допомогти швидше зустріти своє кохання і вдало вийти заміж.

Святкування Дня закоханих у США обов’язково супроводжується гучними рекламними кампаніями із закликами придбати близьким подарунки, величезною кількістю вітальних листівок-валентинок та інших дрібничок, на які щороку витрачаються просто колосальні суми. Дбають завзяті американці про презенти не лише для коханих, але і для рідних та друзів. Що ж, слід віддати належне, адже саме їхня культура й традиції святкування у сучасному вигляді поширилися по всьому світу, і, не зважаючи на свою надмірно комерціалізовану сутність, вчать нас бути більш чуйними до близьких і нагадують про важливість кохання.

about-image

Ось так відзначають День святого Валентина в усьому світі. Найромантичніші ідеї і традиції різних народів сміливо беріть на озброєння і користуйтеся ними, аби приємно дивувати кохану людину повсякчас, а не лише у спеціально призначений день. А чудові подарунки своїй половинці, мамі чи тату, друзям, колегам і не тільки Ви знайдете на нашому сайті. З любов’ю, Ваш Епіцентр.



Ви дивилися