Обрізка плодово-ягідних культур


Правильна та вчасна обрізка фруктових дерев допоможе вам отримати більше плодів. Щоб досягти максимуму користі, обрізати гілки потрібно відповідно до видів плодово-ягідних культур та рекомендованих садоводами строків. 
 

СПРИЯТЛИВИЙ ПЕРІОД ДЛЯ ОБРІЗКИ ПЛОДОВО-ЯГІДНИХ дерев:
ДЕРЕВА МІСЯЦІ
Яблуні, груші Лютий, березень, серпень
Сливи Лютий, березень
Вишні, малина, барбарис, кизильник Липень, серпень
Ожина Березень, квітень
Виноград Березень, липень, серпень
Агрус, смородина Березень, вересень
НЕОБХІДНІ МАТЕРІАЛИ ТА ІНСТРУМЕНТИ:
 

img


ВИДИ СЕКАТОРІВ ТА ЇХ ПРИЗНАЧЕННЯ:
  1. Стандартний секатор (для обрізки живих рослин)

  2. Садові ножиці (для зрізання квітів і обрізки зовсім молодих втеч)

  3. Секатор з упором (для обрізки сухих і товстих галузей)

  4. Сучкоріз (для обрізки галузей)

  5. Чагарниковий секатор (на довгих ручках, дозволяє доставати до недоступних галузей)

ДОВІДКА: Секатор призначений для догляду за квітами, кущами, а також кімнатними рослинами, з його допомогою можна обрізати непотрібні пагони, формувати крони дерев і кущів, а також видаляти засохлі, хворі гілки і зайві відростки, підрізати траву в важкодоступних місцях, під кущами тощо.

 
ОБРІЗКА ПЛОДОВО-ЯГІДНИХ КУЛЬТУР:
  1. Здійснюйте обрізку дерева секатором і садовою пилкою

  2. Відстань між крайніми гілками першого і другого ярусів повинна бути в межах 0,6-0,8 м, між гілками другого і третього ярусів – 0,2-0,4 м. Вирізуйте усі гілки, що не увійшли в яруси

  3. Кут відходження гілки від стовбура повинен бути не менше 45˚. У нижньому ярусі залиште 3-4 найбільш розвиті кістякові гілки, розташовані на рівних кутах одна від одної, на верхніх ярусах – до 2 гілок. Виріжте по колу інші великі гілки. Не зрізуйте верхівки молодих пагонів, на яких знаходиться максимальна кількість квіткових бруньок

  4. Обріжте найтовстіші (найстарші) гілки. Підпиляйте знизу велику гілку до появи опору рухові пилки (приблизно до половини товщини), а потім пиляйте зверху, відступивши вгору по гілці на 6-7 см

  5. Захистіть товсті зрізи після обрізки для уникнення потрапляння інфекцій. Замастіть їх садовим варом/ садовою замазкою/ бордоською маззю (мідний купорос і негашене вапно 1:1, змішані із соняшниковим маслом до консистенції сухої пасти) або густою олійною фарбою, розведеною в соняшниковому маслі

  6. Укоротіть прирости продовження кістякових гілок на 1/4-1/5 їхньої довжини. Залиште зовсім слабкі прирости без обрізки, переводячи їх на плодоносіння. Підріжте кістякові розгалуження таким чином, щоб їхня довжина складала 1/2 - 2/3 довжини несущої гілки від вершини до місця відростання кістякового розгалуження

  7. Використовуйте систему підпірок і мотузок, які зафіксовують гілки в горизонтальному положенні, для кращого плодоносіння. Відріжте небажані кістякові відгалуження і пагони на рівні розвинутої бічної гілки, а однолітні пагони – на рівні бруньки, розташованої із зовнішньої сторони пагона. Не обрізайте занадто коротко однорічні прирости

 

 

img

А — обрізування після посадки саджанця без крони (ліворуч), з кроною (праворуч);

Б — обрізування дерева після 1-го року росту;

В — обрізування після 2-го року росту;

Г-Д — обрізування після 3-4-го років росту;

Е — крона дерева після закладання скелетних гілок і видалення центрального провідника. Округлі крони яблуні, груші, сливи формують за розріджено-ярусною або поліпшеною комбінованою схемою з 4-5 скелетними гілками першого порядку (в першому ярусі розміщують 2-3 гілки із суміжних бруньок; наступні скелетні гілки розташовують поодиноко через 70-80 см від верхньої гілки ярусу і через 50-60 см одну від одної). На скелетних гілках першого порядку формують 5-6 скелетних гілок другого порядку. Після закладання всіх скелетних гілок, коли крона сформована, видаляють центральний провідник над верхньою одиночною 2-3-річною скелетною гілкою. У період повного плодоношення висота дерев на сильнорослих підщепах не повинна перевищувати 3-3,5 м.

ДОВІДКА: Правильно сформована крона дерева складається з декількох ярусів кістякових гілок і одного провідника. Стовбур розвитий сильніше, ніж кістякові гілки першого порядку, а кістякові гілки зі своєї сторони довші і товщі гілок другого порядку.



 

Гарного урожаю!