Як вибрати сушарку для овочів та фруктів?
Зміст:
Сушарка для овочів і фруктів (дегідратор) – прилад, призначений видалення вологи з продуктів без втрати поживних речовин. Щоб вибрати пристрій, потрібно врахувати обсяг камери, потужність, температурний режим, кількість секцій, функціонал, розмір, бренд, вартість. Пропонуємо розглянути критерії вибору докладніше.
Купуйте товари зі статті
Як вибрати сушарку для овочів та фруктів?
Щоб вирішити, яку вибрати сушарку для овочів та фруктів, зверніть увагу на наступні критерії:
- ємність та кількість секцій: визначте, скільки продуктів ви плануєте сушити одночасно. Виберіть сушарку з достатнім об'ємом камери, щоб задовольнити ваші потреби. Наприклад, для побутових потреб 1-2 чоловік достатньо невеликого дегідратора з 5-10 секціями. Для великої родини потрібна сушарка на 11-15 секцій. Для заготівлі сушених продуктів для ресторану та інших промислових цілей необхідно вибрати містку модель з 20-36 секціями;
- потужність: на ринку представлені моделі потужністю від 240 до 1000 Вт. Чим вище значення, тим швидше відбувається дегідратація і тим більше можна сушити продуктів за раз. Виберіть сушарку з урахуванням бажаної швидкості сушіння та інтенсивності завантаження камери. Потужність від 350 до 500 Вт є оптимальною для сушарки з 5-10 ярусами. Однак, щоб приготувати м'ясо в сушарці для овочів, краще використовувати пристрій потужністю не менше 500 Вт. Якщо ви збираєтеся сушити велику кількість продуктів часто, більш підходящим вибором стане сушарка потужністю від 500 до 1000 Вт;
- температурний режим: в середньому коливається від +30°С до +100°С. Краще оберіть сушарку з регулюванням температури, щоб можна було налаштовувати температуру для сушіння різних овочів, фруктів, горіхів, м'яса, риби та інших продуктів;
- розміщення вентилятора:
- зверху або знизу: забезпечує вертикальне вентилювання, при якому необхідно стежити за ефективністю сушіння та періодично міняти лотки місцями. Також варто уникати одночасного завантаження в камеру продуктів із різними запахами, оскільки вони можуть змішуватися при вертикальному обдуванні. Сушарки з розміщенням вентилятора зверху або знизу зазвичай коштують дешевше;
- праворуч, по центру або зі стіни: забезпечує горизонтальне вентилювання, завдяки якому повітря рівномірно розподіляється по всіх ярусах. Це зручно, оскільки не потрібно часто міняти лотки місцями та запахи менше змішуються. Сушарки з горизонтально розташованим вентилятором зазвичай мають вищу ціну.
- матеріал корпусу: сучасні моделі виготовляють із якісного термостійкого пластику, рідше з металу, зокрема з нержавіючої сталі. В залежності від матеріалу корпусу відрізняються вимоги до догляду та строк служби техніки;
- розмір: подумайте, де плануєте встановити сушарку і переконайтеся, що у вас достатньо місця для розміщення техніки;
- функціонал: залежно від цілей та призначення визначте перелік необхідних додаткових функцій, якими справді будете користуватися. Найпопулярніші функціональні можливості сушарок:
- автовідключення: пристрій вимикається після завершення процесу дегідратації;
- захист від перегріву: сушарка автоматично відключається, а після остигання працюватиме в попередньому режимі;
- таймер: можна задати час сушіння та не стежити за роботою приладу, що особливо важливо, якщо процес запланований на ніч;
- термостат: регулює та підтримує оптимальну температуру всередині сушарки;
- можливість додавання додаткових секцій: залежно від потреб можна додавати/прибирати лотки із продуктами;
- дисплей: дозволяє легко керувати роботою приладу;
- прозора кришка: дає можливість стежити за дегідратацією та перевіряти готовність продуктів без потреби багаторазово відкривати кришку.
- бренд: найпопулярніші виробники сушарок для овочів та фруктів – ProfitM, WetAir, Gorenje, Sencor, Saturn. Оригінальні товари мають офіційну гарантію і отримали позитивні відгуки покупців;
- вартість: ціни на сушарки варіюються від низьких до високих. Побутові дегідратори зазвичай бюджетні, промислові моделі представлені в високому ціновому сегменті.
Купуйте товари зі статті
Яка краще сушарка для овочів та фруктів?
Відгуки покупців щодо конвекційного та інфрачервоного дегідратора розходяться. Щоб ви могли вирішити, яка сушарка найкраще підходить саме вам, коротко опишемо різницю між приладами:
- конвекційні сушарки: працюють за принципом рівномірного обдування вмісту камери гарячим повітрям. Конструкція такого пристрою передбачає наявність нагрівального елемента і вентилятора. Деякі моделі часто мають функцію холодного обдування. Цей варіант дуже популярний серед українських користувачів і часто доступний за ціною. Конвекційна сушарка краще, якщо шукаєте недорогу техніку і готові докладати більше зусиль в процесі сушіння продуктів;
- інфрачервоні сушарки: більш сучасні і дорожчі прилади. У даному випадку дегідратація відбувається під впливом інфрачервоного випромінювання. При цьому овочі та фрукти висушуються рівномірно. ІЧ-випромінювачі розташовані під кожним лотком, відповідно, чим більше секцій – тим вища ціна. Подібні пристрої забезпечують швидке і дбайливе сушіння продуктів. Інфрачервона сушарка краще, якщо ви волієте сушити продукти з мінімальними зусиллями без термічної обробки і готові заплатити більшу суму грошей.
До речі, вирішити, яку сушарку для овочів і фруктів вибрати, вам може допомогти наступне відео, в якому ми зробили огляд популярних моделей:
Чи варто купувати сушарку для овочів та фруктів?
Безумовно так, якщо ви хочете готувати овочеві та м'ясні чіпси, сухофрукти, пастилу, сушити гриби та зелень з мінімальними зусиллями. До того ж, сушарка дозволяє зробити корисні заготовки, які є здоровою та зручною альтернативою консервації, характеризуються високою збереженістю, мають тривалий термін придатності, стійкі до шкідників та гниття. Також сушена продукція займає мало місця, тому її зручно зберігати та транспортувати.
Звичайно, можна обійтися без цього дива техніки і сушити плоди на кухні, в духовці або на відкритому повітрі, як звикли робити наші мами та бабусі. Але в приміщенні мало місця, листи та таці можуть заважати, до того ж тарифи на газ високі. Якщо залишити фрукти та овочі сушитися на вулиці, на запах можуть завітати мухи, оси, бджоли. І зазначимо, що легка тканина та марля не врятує від продуктів життєдіяльності комах. Як варіант, можна використовувати сітку для сушіння риби (фруктів). Але не завжди це зручно.
Все ж таки ідеальний вибір для дегідратації продуктів – спеціалізована сушарка з механічним або електронним управлінням, яка здійснює безводження фруктів та овочів за допомогою обдування потоком гарячого повітря або шляхом впливу інфрачервоного випромінювання.
Що можна сушити в сушарці?
Список продуктів, які можна дегідрувати в сушарці:
- фрукти: сливи, груші, персики, банани, яблука, виноград, апельсини, абрикоси, ківі, ананаси;
- овочі: помідори, кабачки, баклажани, буряк, цибулю, моркву, цвітну капусту, броколі, болгарський перець, гарбуз;
- бобові: стручкову квасолю, зелений горошок;
- ягоди: полуницю, малину, смородину, горобину, калину, чорницю, черешню, шипшину, інжир;
- зелень та трави: кріп, петрушку, кінзу, розмарин, м'яту, мелісу, акацію;
- гриби: лісові (білі, гливи) та тепличні (шампіньйони);
- коріння: імбир, топінамбур, селеру;
- хлібобулочні вироби: хліб, багети, булочки (на сухарики та грінки);
- горіхи: волоські, фундук, арахіс, мигдаль, кешью;
- рибу: бички, анчоуси, філе сьомги, сібаса, дорадо;
- м'ясо: курку, індичку, свинину, яловичину;
- сублімовану їжу: каші, супи, борщі, які можна взяти в похід або тримати вдома про всяк випадок.
Як приготувати пастилу в сушарці?
- Подрібніть фрукти блендером.
- За бажанням додайте цукор або мед за смаком і ретельно перемішайте. Це необов'язково, адже фрукти та ягоди містять фруктозу та сахарозу. Такий десерт вийде помірно солодким та кориснішим.
- Підготуйте піддони сушарки. Найкраще підходять лотки з маленькими отворами або без них. Якщо таких немає, використовуйте пергамент для випікання, як ми писали вище.
- Змастіть основу рафінованою олією без запаху.
- На лоток рівномірно розподіліть приблизно 200-250 мл пюре. Орієнтуйтесь на розмір секції. Шар не повинен бути надмірно товстим, інакше пастила може не просушитися повною мірою.
- Увімкніть пристрій та виберіть відповідний режим.
- Приблизно через 10-12 годин сушарку можна вимикати.
Увага! Для приготування дозволяється використовувати всілякі фрукти та ягоди. Можна брати як один вид плодів, так і комбінувати смаки. Наприклад, поєднання яблук та полуниці виходить неймовірно ніжним, а суміш моркви з бананом містить велику кількість корисних компонентів.
Правильно підготовлена пастила не прилипає до пальців і легко знімається з піддону. Десерт можна нарізати смужками та згортати у трубочки. Зберігати краще у харчовій плівці.
Купуйте товари зі статті
Корисні поради для якісної сушки
- нарізайте продукти якомога тонше;
- починайте сушку з високих температур, закінчуйте низькими;
- не сушіть водночас різні продукти, так як існує велика ймовірність змішування ароматів;
- міняйте лотки місцями, оскільки вміст секцій, розташованих ближче до ТЕНу, сушиться швидше;
- не пересушуйте плоди, щоб зберегти максимум корисних речовин;
- зберігайте висушені продукти в паперових пакетах, тканинних мішечках або скляній тарі в сухому і провітрюваному місці.
На замітку! Поряд із сушкою ефективним способом заготівлі продуктів є заморожування. Детальніше про це радимо прочитати у статті «Заморозка овочів, фруктів, зелені та грибів на зиму ».
До речі, купити сушарку для овочів та фруктів, а також допоміжні інструменти та аксесуари для заготівлі продуктів за допомогою дегідратації можна в Епіцентрі з доставкою та безкоштовним самовивозом.
Ви дивилися