Каталог товарів
Київ
Київ, вул. Полярна, 20-Д

Як обрізати виноград?

Виноград є однією з найпопулярніших і найсмачніших ягід. Як і будь-які інші рослини, він вимагає догляду. Один з важливих аспектів турботи про виноградні кущі – це правильне обрізування, яке збільшує врожайність та добре впливає на смак ягід, роблячи їх ще соковитішими і солодшими. У цій статті ми розглянемо, як правильно обрізати виноград та коли це робити.

Коли обрізати виноград?

Виноград можна обрізати як навесні, так і восени. Тут важлива не пора року, а зовсім інше. Головне, що весняне обрізування наприкінці лютого (для півдня України) та у березні (для півночі України) має стартувати до так званого руху соків. Крім того, навесні слід обрізати торішні пагони, щоб стимулювати формування нових лоз і тим самим покращити якість урожаю.

Обрізка винограду перед зимою повинна проходити в листопаді, через 2-3 тижні після перших заморозків, коли з куща опаде листя. Восени слід видаляти так і недозрілі грона, пошкоджені та хворі лози, щоб зберегти здоров'я та якість рослини в майбутньому.

Коли обрізати виноград?

Що може знадобитися для обрізування винограду


Важливо! Для якісного обрізування винограду вам знадобиться гарний секатор. Тож читайте в нашій попередній статті, як вибрати секатор для саду та обрізування дерев?

Що може знадобитися для обрізування винограду

Як обрізати виноград весною?

Штамбове обрізування винограду

Штамбова обрізка – метод, у якому лози формуються навколо центрального стовбура, створюючи так званий штамб. Це найбільше підходить для вирощування винограду морозостійких (тих, які не вкривають на зиму) сортів у щільних рядах і дозволяє отримати максимальний урожай на мінімальній площі. Якщо ви коли-небудь бачили справжні виноградники, там там кущі обрізані саме штамбовим методом. Такий поетапний процес може тривати цілих 6 років.

Інструкція штамбової обрізки винограду за роками:

Перший рік. У перший рік після посадки саджанця винограду залиште лише пару бруньок (вічок), щоб у результаті сформувати головну та резервну гілки.

Другий рік. Головну (її ще називають штамбовою) гілку вкоротіть до 50-90 см.

Третій рік. На штамбовій гілці видаліть усі пагони, крім двох верхніх. Дві лози, що залишилися, обріжте до двох бруньок, потім підв'яжіть і направте їх в різні боки. Чотири вирослі гілки вкоротіть таким чином, щоб на нижніх пагонах залишилося по два вічка майбутніх сучка заміщення, а на верхніх – від 5 до 12 вічка майбутньої стрілки плодоношення.

Четвертий рік. Видаліть пагони, які вже відплодоносили. На сучках заміщення відзначте місця для майбутніх плодових ланок, при цьому перший пагін з кожного боку обріжте до двох бруньок, а другий – до 5-12 бруньок.

П'ятий рік. Позбавляємося зайвих гілок, які не мають відношення до стрижневих. Відстань між двома головними стеблами має бути 20 см.

Шостий рік. Обрізаємо плодові пагони до 7-10 вічок, а сучки заміщення – до 2 вічок.

Як обрізати виноград весною: штамбова обрізка винограду

Безштамбове обрізування винограду

Безштамбова обрізка – метод, при якому гілки, несучі плоди, не видаляються повністю на початку кожного сезону. Вони просто підрізаються до кількох бруньок після того, як виростуть із торішніх стебел. Такий спосіб обрізування найбільше підходить укривним сортам винограду. Даний метод покращує якість та кількість врожаю, а також зменшує ризик зараження гілок хворобами. Однак, враховуйте, що безштамбове обрізування вимагає ретельного догляду за лозою протягом усього сезону, включаючи підтримку форми та контроль зростання. На цей раз процес формування гарного куща займає лише 3 роки.

Інструкція безштамбової обрізки винограду за роками:

Перший рік. Без жалю видаліть хворі та сухі пагони. Серед молодих гілок залиште лише 10%, які потім обріжте на висоті 3 см над другою брунькою.

Другий рік. Скоротіть молоді стебла на 60%, а також залиште три сильні рукави, які вкоротите до двох бруньок.

Третій рік. Нижній пагін (сучок заміщення) обріжте до двох бруньок, а верхній (плодову стрілку) – до 7-14. На рукавах залишають по дві лози, а решта видаляються.

Зверніть увагу! Якщо ви вибрали якийсь із цих методів обрізки винограду, то з року в рік потрібно дотримуватися саме його.

Як обрізати виноград весною: безштамбова обрізка винограду

Загальні правила обрізування винограду

  • регулярно пасинкуйте виноград, оскільки рослина заощаджуватиме корисні речовини та «сили» на зростанні зеленої шапки самого куща і спрямовуватиме їх на збільшення врожайності;
  • для прискорення регенерації тканин, виконуйте зрізи під прямим кутом, тобто перпендикулярно пагону;
  • не обрізайте гілки надто близько до кореня рослини. Залиште невеликий «пеньок», щоб рана загоїлася і кущ продовжив ріст;
  • обережно видаляйте однорічні гілки, що відплодоносили, щоб не зашкодити багаторічним;
  • для плодоношення залишайте пагони, товщина яких більше 6 мм, а тонкі слід зрізати, щоб не забирати у рослини «сили» на їх ріст;
  • при обрізанні бічних пагонів робіть односторонні зрізи на рукавах;
  • залишайте на кожному відводі два найкращі і міцні пагони, а решту зрізайте до 35 см, що дозволить рослині зберегти свою форму та красу.
Загальні правила обрізування винограду

Як обрізати виноград восени?

Щоб кущ не густів, треба добре прорідити лозу, яка з'явилася цього року. Третину пагонів потрібно зрізати, залишивши до чотирьох бруньок на слабких прутиках і до шести на сильних. Гілки, що залишилися, повинні бути сильними, здоровими, повністю дозрілими і мати яскраво-коричневе забарвлення. Все, що тонше 10 мм, можна сміливо видаляти.

Як обрізати виноград восени?

Сподіваємося, після нашого матеріалу ви перестанете сумніватися, чи потрібно обрізати виноград. Цього не варто боятися. Є думка, що щороку потрібно видаляти 70-80% приросту винограду, адже він швидко відновлюється. Якщо вам цікава тема саду та городу, рекомендуємо прочитати ще одну нашу статтю: «Коли обрізати фруктові дерева?».