Каталог товарів

03.01.2023 15:44:15

Обвал будівлі: як допомогти і що робити постраждалим

Ракетні удари російськими окупантами по містах України призводять до часткового і навіть повного обвалу будівель, через що багато військових та цивільних, які не встигли сховатися в бомбосховищі, опиняються під завалами. І навіть у мирний час трапляються подібні надзвичайні ситуації внаслідок стихійних лих, порушення будівельних нормативів під час зведення, неправильної експлуатації та старості споруд. Якщо ви або інші люди опинилися під завалами, потрібно швидко вжити рішучих заходів. Розглянемо порядок дій у разі раптового обвалу будівель.

Як допомогти людям, які опинилися під завалами?


Часто на місце події першими прибувають звичайні цивільні, від дій яких залежить життя потерпілих. Якщо ви були свідком надзвичайної ситуації, перед тим, як намагатися допомогти власними силами, викличте рятувальників. Номер МНС України – 101. Також можна набрати 112. Оператор системи з’єднає вас із потрібною службою. Дзвінки безкоштовні з мобільних, стаціонарних та телефонів автоматів.

Важливо! Зазвичай рятувальники прибувають на місце події протягом 15-30 хвилин. На жаль, війна внесла свої корективи. Сьогодні час прибуття може не відповідати заявленому на сайті МНС. Зокрема, це обумовлено складною дорожньо-транспортною ситуацією в регіонах проведення бойових дій.

До приїзду служби порятунку по можливості спробуйте надати першу допомогу. На безпечній відстані проведіть розвідку: огляньтеся та прислухайтеся. Немає необхідності бігти в епіцентр завалів, не маючи належної підготовки. Коли побачите або почуєте постраждалих, насамперед оцініть ситуацію. Якщо є можливість витягнути потерпілого з-під завалів, не зачепивши уламки зруйнованого будинку, спробуйте це зробити. Однак не використовуйте важку техніку за наявності такої. Не зсувайте уламки убік. Їх можна лише піднімати вгору та переносити на стійкі поверхні.

Після того, як дістали з-під завалу людину, перетягніть її в безпечне місце і надайте першу медичну допомогу:

  1. Очистіть рот і ніс потерпілого від землі, піску та пилу.
  2. При необхідності проведіть штучне дихання та масаж серця.
  3. Коли потерпілий нормально дихатиме, дайте йому ковток теплої води чи іншої рідини.
  4. Накладіть тугу пов'язку на кінцівки, що були придавлені уламками. Можна використовувати ремінь та одяг.
  5. Після приїзду рятувальників та швидкої розкажіть лікареві про всі проведені маніпуляції.

Увага! Надаючи першу медичну допомогу, будьте обережні, щоб не заподіяти додаткову травму постраждалому.

За відсутності доступу до потерпілого, не варто самостійно пробиратися до нього та розбирати завали, адже існує ризик спровокувати повторний обвал. Найкраще, що можна зробити в такій ситуації – запам'ятати місця, де виявили людей, щоб повідомити про них рятувальників. До приїзду служби порятунку, по можливості, залишайтеся з постраждалими, розмовляйте та заспокоюйте їх.

Що робити у разі загрози обвалу будівлі?


Якщо ви почули вибух, відчули сильну вібрацію і тряску, існує висока ймовірність обвалу. Щоб зберегти життя собі та іншим, дотримуйтесь інструкції:

  1. Максимально швидко евакуюйтеся. Візьміть із собою тривожну валізу. Про її склад можна прочитати у статті «Список необхідних речей та дій для біженців та внутрішньо переміщених осіб». Якщо речі першої необхідності завчасно не зібрані, часу на збори немає. Залишаючи будинок, по можливості прихопіть сумку з документами та гаманцем.
  2. Евакуїруйтесь сходами, не користуйтеся ліфтом.
  3. Попередьте сусідів про загрозу обвалу.
  4. Не штовхайтеся, не панікуйте, не створюйте натовпу.
  5. Опинившись на вулиці, пройдіть у безпечне місце. Найкраще відійти від будинку, який може обвалитися, на відстань не менше 100 м.

За відсутності можливості евакуюватися, не намагайтеся покинути будівлю, вистрибуючи з балконів і вікон квартир, розташованих вище першого поверху. Залишайтеся в приміщенні та чекайте на допомогу. Краще зайняти позицію у дверях або під балками. При наявності доступу до вентилів перекрийте газ та воду.

Як вижити під завалом?


Якщо стався раптовий обвал будівель та споруд, ви опинилися під уламками, нагайтеся заспокоїтися і нормалізувати дихання. Це особливо важливо, коли потрапив під завал, куди не надходить повітря. Чим спокійніше ви дихатимете, тим довше вистачить кисню і більше шансів, що вас встигнуть врятувати.

Подальший алгоритм дій виглядає наступним чином:

  1. Покличте на допомогу. За наявності телефону, навіть за відсутності зв'язку та SIM-картки, можна телефонувати на номери екстрених служб. Наберіть 101 або 112. Якщо смартфон розбився внаслідок обвалу будівлі, спробуйте подати звуковий або світловий сигнал: кричіть, стукайте ключами або чимось металевим по уламках/трубах, світіть ліхтарем тощо.
  2. Отримавши відповідь, спокійно чекайте, доки вас звільнять з-під завалів.
  3. Огляньте себе, щоб переконатись у відсутності травм. В разі травмування спробуйте надати собі першу медичну допомогу. Тільки рухайтеся обережно, щоб не спровокувати повторний обвал.
  4. Подивіться на всі боки і прислухайтеся, чи немає інших постраждалих. Якщо є, розмовляйте із ними до приїзду рятувальників.

У разі неможливості викликати службу порятунку та відсутності відповіді спробуйте звільнитися з-під завалів самостійно. У жодному разі не зрушуйте великі камені, на яких тримаються дрібніші уламки. Інакше може статися повторный обвал.

Якщо ви травмовані і не можете вибратися з-під завалів, не втрачайте терпіння та чекайте: допомога гарантовано прийде. Пам'ятайте, людина може залишатися без їжі та води досить тривалий час. Головне, постарайтеся запобігти переохолодженню. За відсутності теплого одягу, обережно робіть прості вправи, рухайте пальцями рук та ніг, щоб зігрітися.

Підіб'ємо підсумки: при обвалі будівель і споруд багато хто травмується і гине через власну паніку, неправильно надану першу медичну допомогу перехожими та свідками події. І навпаки, спокій та злагоджені дії мінімізують травми та рятують життя.



Ви дивилися