Каталог товарів
Київ
Київ, вул. Полярна, 20-Д

Вибираємо ріжкову кавоварку

Ех, кавки би! Причому з якісною пінкою, регулярно і прямо вдома. Який прилад вибрати собі у господарство з урахуванням таких побажань? Пропонуємо розглянути ближче ріжкові кавоварки (далі – РК). У цій старій добрій класиці безумовно є шарм. Дивіться самі.

Конструкція та принцип роботи

Свою назву пристрій одержав завдяки наявності пластикового або металевого ріжка (холдера) – знімної рукоятки з виїмкою під фільтр – вона вкручується безпосередньо у корпус.

Ознаки якісного ріжка – суцільнометалева конструкція, зручна ручка і навіть відчутна важкуватість.

Ріжок для кавоварки

Сам принцип роботи найпопулярнішої – помпової моделі – нескладний:

  • 1. Резервуар приладу заповнюється водою.
  • 2. Через компресор вона закачується у бойлер, де нагрівається до температури 95 градусів. Для цього машина і включена в електромережу.
  • 3. За допомогою струму термостат посилає сигнал про готовність води на панель – засвічується індикатор. Машина натякає: «Можна робити espresso!».
  • 4. Ви натискаєте «Старт», спрацьовує компресор, створюючи електромагнітне поле, – і помпа (насос, поршень) приходить у рух. Як наслідок – виникає сильний напір.
  • 5. Воду не спинити – вона спрямовується вниз через клапан і змішувач, просочуючись у самісіньку каву.
  • 6. Кінцевий пункт призначення – чашка. Підбадьорлива «есенція» готова!
Процес приготування еспресо у кавоварці

Фінальна якість пиття дуже залежить від фільтра – металевої круглої «шайбочки» – законної «супутниці» ріжка. Сюди засипають мелену каву або вкладають порційні чалди зі спресованою кавою-порошком.

Справа в тому, що обожнювана нами пінка «крема́» утворюється саме при проходженні кавової рідини через цей фільтр. Бюджетні варіанти мають односторонню заводську перфорацію. Фільтри ж більш сучасні – із внутрішньої (увігнутої) сторони налічують безліч дрібних отворів, а із зовнішньої (вигнутої) – лише один – по центру. Крім того, між двома пластинами з різною перфорацією розташована повітряна камера. Пройшовши шлях через сіточку вниз до одиночного отвору, в рідині різко підвищується рівень опору, завдяки цьому утворюється густа пінка.

Види фільтрів для ріжка

Взагалі, ознакою якісної комплектації є наявність у коробці трьох видів фільтрів – на одну чашку, на дві та вкладиш під чалду (таблетку).

Капучинатор (панарелло)

Усі РК роблять капучино, лате та інші напої, де в рецепті є спінене молоко. Для цього до приладу додається пластикова або металева насадка панарелло, по суті – трубка, через яку виходить струмінь пари. Треба сказати, що матеріал тут майже не відіграє ролі та впливає, скоріше, на естетику.

Є автоматичні капучинатори із перемикачем діаметра – вони дозволяють одним клацанням «наказати» машині, що конкретно Ви хочете зробити з молоком – підігріти або спінити.

Згодом ця деталь обростає молочним нальотом, тому рекомендується періодично чистити її лимонною кислотою або іншими засобами декальцинації.

Панарелло в кавоварці

Управління

Стандартна РК управляється механічним способом – на корпусі Ви знайдете поворотний перемикач із кількома опціями. Програмовані моделі готують одну або дві порції «на замовлення». А якщо у кавоварці роздвоєне сопло – то чашки навіть наповнюються одночасно.

Що стосується функції автоматичного вимкнення, то сьогодні вона передбачена у всьому асортименті та гарантує безпечну експлуатацію.

Еспрессо на дві чашки

Окремий клас РК – напівпрофесійні. Ось вони якраз таки мають електронне керування. Тут простежується схожість з автоматичними кавомашинами – функція пам'яті, вибір параметрів без зайвих рухів із Вашого боку. Тобто заповнили холдер, вкрутили, натиснули кнопку і вуаля.

У таких гібридних версіях можна знайти ще одну корисну функцію – попереднє змочування. Ритуал приготування не змінюється, але перед ним кавова таблетка «авансом» змочується. Це покращує смакові властивості напою, адже з розм'яклої від вологи таблетки вимивається більше насичених «молекул».

Кавоварка Delonghi EC 685 BK

Кавоварка Delonghi EC 685 BK з електронним керуванням

Секрети кавоваріння в рожкових машинах

Взагалі, каву «з ріжка» хвалять. Вона за насиченістю смаку набагато краща, ніж «дітища» крапельних, гейзерних побратимів. Але, ясна річ, не дотягує до шедеврів із кав'ярень, де використовується професійне обладнання.

Поговоримо про три критерії, які впливають на якість еспресо, американо або капучино.

Тиск

Сьогодні непросто знайти кавоварку з тиском менш ніж 15 барів, але вони все ж є. Це так звані парові, бюджетні версії на 4 бари зі скромним об'ємом резервуара для рідини (близько 0,5 л).

Тут тиск утворюється природним шляхом, тобто вода просто закипає в герметичній ємності і утворюється пара, яка через відкритий клапан виходить у ріжок. Через явну слабкість напору смак виходить більш гіркий – бо міцніший. Аромат при цьому часто майже не відчувається. Такий досить суворий спосіб «створення» еспресо займає близько двох хвилин.

Кавоварка Aurora AU 415

Парова кавоварка Aurora AU 415

Більш сучасні пристрої оснащені помпою (насосом) – це дозволяє збільшити натиск до 15 барів.

Приготування під високим тиском – винахід досить вдалий. Чому? Таким чином із coffee-порошку «вимивається» правильна кількість ароматичних масел, кофеїну та інших речовин, завдяки чому виходить збалансований смак і насичений аромат. У помпових моделях еспресо готується 30 секунд.

Кавоварка Electrolux EEA111

Помпова кавоварка Electrolux EEA111

Температура

Температурний режим теж сильно впливає на швидкість процесу екстракції. Що-що? Екстракція – процес з'єднання кавового порошку і води з подальшим виділенням аромату та інших речовин, які взагалі можуть бути в коричневому зерні. Це таїнство, при якому проста H2O перетворюється на характерне питво, що бадьорить.

За типом нагрівального елемента РК бувають різні: з накопичувальним бойлером, з термоблоком і модифікації «бойлер плюс теплообмінник». Їх об'єднує одне загальне правило: нагрівальний елемент під дією електрики швидко доводить воду до температури 95 градусів Цельсія – ідеальний показник, за якого вона стає гарячою, але не встигає закипіти. Вважається, що «заварювати» еспресо окропом – поганий тон, адже відразу відчувається гіркий присмак.

Температура заварювання еспресо

Тут знову ж таки доречно сказати про недоліки парових (беспомпових) РК, адже щоб отримати природний тиск, кип'ятити доведеться, інакше навіть 2-4 бари не вийде, і чашка залишиться порожньою. Тож паровим РК доводиться нагрівати рідину аж до 100 градусів.

Посуд теж повинен бути тепленьким – для цього прийнято попередньо «впорскувати» у порожню чашку трохи окропу. В дорогих пристроях для чашки передбачена спеціальна підставка, що підігрівається. Також вона может підтримувати температуру вже готової кави, якщо сніданок на якийсь час відкладається.

Підігрів чашки еспресо

Помел

Не всі знають, наскільки важливо «попасти в помел», вибираючи сировину для РК.

Для рожкових кавоварок підходить тільки середній помел зерна, без дрібної фракції, яка забиває отвори фільтра.

Є два шляхи:

  • 1. Використовувати мелену каву в вакуумних пакетах – на них завжди вказуються допустимий спосіб заварювання і ступінь подрібнення.
  • 2. Купувати зерна і подрібнювати самому. І тут є нюанс: найправильніше подрібнення на дому – тільки у жорновій кавомолці, в якій можлива тонка настройка ступеня помелу.

Коли вже порошок опинився у ріжку, потрібно гарненько утрамбувати його, використовуючи темпер (товкач) – рукоятку із круглою плоскою платформою для формування правильної кавової таблетки. Зазвичай темпер йде у комплекті.

Стандартна ложка-темпер для кавоварки

Стандартна ложка-темпер для кавоварки

Підсумки: плюси і мінуси ріжкових кавоварок

Як ми вже з'ясували, однозначною перевагою еспресо-машини є досить висока якість напою, а також універсальність – вона справляється з усіма основними видами рецептів.

Найприємніші плюси – відсутність кавової гущі на дні, ніжна пінка і більш економна витрата сировини.

Також очевидною перевагою є потрійне співвідношення «ціна-габарити-якість». Адже даний прилад створений спеціально для домашнього кавування – тому він не займає багато місця, а вартість цілком «підйомна» для сімейного бюджету.

Вибір кавоварки для родини

До мінусів можна віднести ручний процес приготування. Тут це можна порівняти з ритуалом – підбір вдалого помелу, експерименти з кількістю і співвідношенням молока, механічні дії по включенню і виключенню… Виправдання і вихід, звичайно, є – приловчитися. Згодом користувачі просто набивають руку і роблять собі ранкову «бодряшку» швидко і злагоджено.

У цілому, який би пристрій Ви не обрали, потрібно пам'ятати: рівень смакоти значно залежить від зерен кави, прожарювання, купажу і так далі. Якщо Ви вже встигли підібрати для себе найулюбленіші сорти – чудово! Якщо ні – бажаємо приємних і ароматних пошуків.

До речі, Інтернет-магазин Епіцентр не стримався потестити ріжкові кавоварки і порівняти їх між собою. Готували. Пробували. Робили висновки. Що з цього вийшло, дивіться:

Рожкові кавоварки. Тест бюджетних моделей – epicentrk.ua