Що таке аерогриль: його користь та як вибрати?
Зміст:
Останні роки аерогрилі почали помітно витісняти духовки та мультиварки з почесних місць на кухні. Відгуки на ці модні пристрої для приготування їжі заполонили коментарі на сайтах великих онлайн-рітейлерів, а також сторінках відомих блогерів у Instagram. Виробники аерогрилів підкреслюють, що дані прилади якнайкраще підходять для створення корисних страв без краплі рослинної олії або з її мінімальним вмістом, що звичайно, приваблює всіх прихильників здорового харчування. У цій статті розберемося в принципах роботи вищезгаданого електроприладу, його користі та перевагах, а також обговоримо, як правильно вибрати такий девайс додому.
Купуйте товари зі статті
Що таке аерогриль
Аерогриль готує їжу за допомогою потоку гарячого повітря та його рівномірного розподілу. Його друга назва – конвекційна піч. Спочатку гаряче повітря надходить зверху донизу, а потім вентилятор притягує його назад знизу догори. По суті, їжа готується у вихрових потоках.
Переважно даний електроприлад є скляною ємністю з підставкою і кришкою. Всередині кришка оснащена галогенним нагрівачем або ТЕНом та вентилятором. Зовні знаходиться панель керування. Конструкція повністю герметична, тож втрати теплого повітря виключені.
На ринку представлені й більш сучасні моделі, які звуться мультипічками, мультимейкерами або більш удосконаленними аерофритюрницями. Вони виглядають трохи інакше: замість прозорого скляного корпусу закрита конструкція. Незважаючи на те, що зовні вони відрізняються, в основі все та ж технологія приготування.
Купуйте товари зі статті
Головні переваги аерогрилів
- приготування їжі з мінімальною кількістю олії та жиру – це основне, що привертає увагу всіх, хто правильно та здорово харчується;
- рівномірні прогрівання та приготування їжі, що виключає пригорання;
- за допомогою таймера можна запрограмувати закінчення приготування та відключення приладу, тому ваша постійна присутність на кухні не обов'язкова;
- в ємність аерогрилю можна поміщати будь-який термостійкий посуд, наприклад, горщики для порційного приготування печені;
- при створенні страв практично не виділяється запах;
- деякі страви, такі як курка, в аерогрилі виходять набагато смачнішими, ніж, наприклад, у духовці – спробуйте!
Недоліки аерогрилів
- для приготування їжі в аерогрилі може знадобитися більше часу, ніж на плиті, духовці або в мультиварці;
- невеликий об'єм чаші, порівняно з камерою духовки;
- скляна чаша сильно нагрівається під час приготування, тому варто бути обережними, щоб не обпектися;
- підвищені витрати електроенергії, які, звичайно, все ж таки менші, ніж у духової шафи;
- доведеться виділити на кухні місце ще для одного пристрою, передбачивши висоту, щоб зручно було користуватися відкидною кришкою, якщо ви все ж таки вибрали таку модель.
Купуйте товари зі статті
Як вибрати аерогриль: на що звернути увагу
- Зверніть увагу на нагрівальний елемент: галогенну лампу або металевий ТЕН. Галогенний нагрівач вважається екологічно чистим, адже скло захищене від корозії та окислення, але його термін експлуатації порівняно невеликий – 2-3 роки. А ось ТЕНи у вигляді трубчастих нагрівачів більш довговічні. Аерогриль із металевим ТЕНом коштує дорожче і може прослужити до 8 років, хоч і нагріває не так швидко, як галогенна лампа.
- Максимально споживана потужність варіюється від 1000 до 1700 Вт залежно від моделі. Оптимальний варіант у діапазоні 1300-1400 Вт. Така потужність достатня для досить швидкого приготування їжі без пересушування з адекватною витратою електроенергії.
- Об'єм чаші – у різних моделях від 7 до 17 л.
- Матеріал чаші та піддону теж важливі. Класичний варіант – це скляна ємність, яку потрібно мити дуже обережно, щоб не розбити. Моделі у пластиковому корпусі з металевим піддоном повинні мати антипригарне покриття.
- Додаткові аксесуари в комплекті: шампури, решітка-розділювач для приготування відразу кількох страв, щипці для утримання гарячих деталей, тарілка, кільця для збільшення об’єму ємності.
- Спосіб керування: механічний чи електронний. Механічний варіант у вигляді ручки, що повертається, передбачає лише перемикання температури і конвекції. Зате це просто та надійно. Що стосується електронного керування із сенсорними кнопками, то тут кухар уже може скористатися запрограмованими режимами, які помітно спрощують готування. Звичайно, тут і функціонал більший, але й ціна вища.
- Конструкція кришки: повністю знімна або відкидна. Це дуже важливий момент, оскільки кришка досить масивна і варто відразу визначитися, з якою буде зручніше саме вам. Єдине, що можна відзначити, повністю знімну кришку мити набагато зручніше.
- Наявність додаткового функціоналу, докладніше про який ви дізнаєтесь у наступному розділі.

Додаткові функції
Найголовніше – це регулювання температури, яка може змінюватись від 60 до 260 °C.
Відкладений старт – улюблена функція багатьох домогосподарок. Завдяки таймеру можна запрограмувати час початку і закінчення процесу, щоб страва була готова прямо перед вашим приходом додому або пробудженням.
Попередній розігрів має попит у тих, хто мріє про золотисту скоринку зверху і соковитість усередині. Ця функція застосовується під час смаження, запікання та випікання. Завдяки такому попередньому етапу в цілому на все приготування страви витрачається менше часу.
Регулювання конвекції (обдування гарячим повітрям). Зазвичай передбачено три режими конвекції: найслабший для випікання, сушіння зелені та трав; середній для запікання та тушкування рибних, м'ясних та овочевих страв, а також сушіння овочів та фруктів; найсильніший для запікання м'яса, риби та овочів на грилі, стерилізації банок для консервації та посуду для дитячого харчування.
Найдорожчі моделі оснащені програмами приготування. Такі програми є шаблонами з вже готовими налаштуваннями під кожну конкретну страву. Це неймовірно комфортно і вимагає від вас мінімум залучення в процес.
Функція самоочищення помітно полегшує догляд після кожного циклу приготування.
Підтримка вже готової страви теплою. Після завершення приготування аерогриль не відключається, а все ще продовжує віддавати температуру, підтримуючи їжу теплою, якраз до вашого приходу.

Як користуватися аерогрилем
Є кілька простих правил. По-перше, перед початком приготування аерогриль рекомендується прогрівати протягом 10 хв. на максимальній температурі. По-друге, якщо для приготування вам потрібна вода, краще заливати вже кип'ячену. По-третє, застосовуйте посуд із жароміцних матеріалів та з тонкими стінками, щоб знизити час приготування.
Що можна готувати в аерогрилі
Він підходить для смаження та запікання м'яса, а також випікання. У приладі можна навіть стерилізувати банки, що дуже зручно для тих, хто запасається консервацією. В аерогрилі дозволяється сушити ягоди та фрукти. Також у ньому можна робити перші страви та гарніри. Ну і як бонус – для розігріву готових страв він теж підходить.
Завдяки спеціальній розділювальній решітці в аерогрилі можна готувати відразу кілька страв. Але не слід забувати, що ємність залишається одна, тому запахи в ній можуть поєднуватися. Рекомендуємо все ж таки не готувати занадто різні страви разом, наприклад, м'ясо з рибою. Ідеальний варіант для спільного приготування – це розкласти на піддоні картоплю чи будь-які інші овочі, а на решітці зверху запекти курку чи інше м'ясо. Таким чином, жир буде стікати на гарнір, роблячи його максимально соковитим та смачним.

Аерогриль: найкращі рецепти
- Курка гриль. Найпростіше і смачніше, що спадає на думку. Вам знадобиться куряча тушка, яку необхідно ретельно вимити та просушити паперовими рушниками. Далі посипаємо її сіллю та улюбленими спеціями: чорний мелений перець, каррі та інші. Кладемо курку на верхню решітку аерогрилю та запікаємо при температурі 220-250 ⁰C близько 1 год.
- Копчена риба. Будь-яку рибу, яка вам найбільше подобається, потрібно випатрати, вимити і просушити. Усередині та зовні натираємо її сіллю, а також змащуємо рідким димом з усіх боків. У такому «маринаді» залишаємо її на 40-60 хв. Зв'язуємо рибу мотузкою і укладаємо по центру на решітку аерогрилю. Виставляємо потрібну температуру: для коропа достатньо 150 ⁰C, скумбрії – 180 ⁰C. На копчення риби піде 25-30 хв. Після цього потрібно буде натерти рибу улюбленими спеціями і загорнути в щільну фольгу до повного охолодження.
- Картопля фрі. Очистіть картоплю, вимийте її, а потім наріжте на тонкі скибочки. Замочіть нарізану картоплю у воді на 30 хв., щоб позбутися зайвого крохмалю. Просушіть скибочки кухонними рушниками. Налийте в якусь ємність половину столової ложки оливкової олії (це зовсім небагато!), а потім відправте туди картоплю. Перемішайте її з олією. Постарайтеся перекласти картоплю в кошик аерогрилю так, щоб олія залишилася в ємності, де ви перемішували скибочки. Для приготування порції картоплі фрі на 300-800 г вам знадобиться 18-25 хв. і близько 180 °C. Під час смаження вам доведеться кілька разів струсити кошик для отримання найкращого ефекту.

Аерогриль або мультиварка: що краще
Часто мультиварку називають «розумною каструлею», а ось аерогриль – це компактна та портативна конвекційна піч. У мультиварці нагрівальний елемент знаходиться знизу, а в аерогрилі він розташований зверху і завдяки вентилятору гаряче повітря рівномірно циркулює зверху донизу і навпаки.
Купуйте товари зі статті
У мультиварці найкраще виходять тушковані м'ясо та овочі, рагу, каші та розсипчастий плов. А ось в аерогрилі можна досягти ідеальної прожарки м'яса та риби із золотистою хрусткою скоринкою зовні та м'яким філе всередині. Також конвекційна піч підходить для приготування шашликів та різних копченостей. У ній можна сушити овочі, фрукти, ягоди і навіть смажити ароматне насіння.
Що стосується конструкції, то мультиварка є металевою ємністю (максимум на 7 л) з антипригарним покриттям, тоді як в аерогрилі використовується скляна чаша (до 17 л), металеві решітки і є можливість встановлення додаткового посуду з жароміцних матеріалів.
В онлайн-гіпермаркеті Епіцентр можна купити аерогриль з гарантією від виробника. Цей пристрій помітно полегшить ваш шлях до правильного харчування. За дієтичні страви, приготовлені без олії, ваш організм точно скаже вам дякую. Готуйте за допомогою аерогрилю та нехай вам буде дуже смачно!
Ви дивилися