Каталог товарів
31.03.2023 15:24:47

Готуємо смаколики до Великодня разом з Епіцентром


Великдень – одне з найголовніших свят у році для вірян, котре сповнене новими сподіваннями та надіями, радісними передчуттями відродження всього живого й духовного оновлення світу. Цей день у багатьох людей асоціюється із нічним богослужінням у храмі та освяченням великоднього кошика, а також довгоочікуваним возз’єднанням рідних, неймовірними ароматами паски, традиційних ковбасок і сирних запіканок за святковим столом.

До речі, саме про деякі пасхальні смаколики та меню на Великдень ми й пропонуємо сьогодні поговорити та навіть спробувати щось приготувати. Представляємо вашій увазі чудові рецепти до свята Великодня, які допоможуть урізноманітнити святковий стіл і приємно здивувати близьких. А почнемо ми з обов’язкового атрибута такої світлої події – запашної пасочки!

Рецепт Панеттоне – традиційної італійської паски

Панеттоне фото

Італійська десертна випічка під назвою панеттоне, що означає «хліб розкоші», має дуже багато спільного з українською паскою. Такі вироби характеризуються надзвичайно ніжним смаком, оскільки випікаються на основі легкого, повітряного, не до кінця пропеченого тіста. А їхньою «родзинкою» є вміст великої кількості сухофруктів, цукатів, горішків чи навіть шоколаду у якості наповнення. І хоча описані пироги в Італії готують на честь Різдва, а не Великодня, ніщо не завадить нам приготувати власну духмяну пасочку а-ля панеттоне і потішити рідних приголомшливим смаком і ароматом, а на додачу ще й фактами про походженням цього десерту.

Час приготування:
+/- 4 години
Рівень складності:
середній

Інгрiдієнти:
Борошно
750 г
Вершкове масло
140 г
Цукор
150 г
Молоко
250 мл
Яйця
3 шт.
Свіжі дріжджі
30 г
Сіль
0,5 ч. л.
Ванільний цукор
1 пачка
Мускатний горіх мелений
0,5 ч. л.
Кардамон
дрібка
Натерта цедра апельсина чи лимона
1 ст.л.
Курага, родзинки, цукати
350 г

Приготування:

  1. Починати слід з приготування дріжджової суміші, для цього 5 ст.л. молока та 2 ст.л цукру нагріваємо до температури 40°C і подрібнюємо туди дріжджі. Усе гарно перемішуємо та залишаємо на 20 хвилин, щоб почався процес бродіння.
  2. Розтоплюємо вершкове масло разом із рештою цукру в невеликій ємності та ставимо остигати.
  3. У цей час висипаємо у велику ємність 2 склянки просіяного борошна, вливаємо туди залишок теплого молока та перемішуємо.
  4. Відокремлюємо білки яєць від жовтків.
  5. Додаємо до суміші масла з цукром вже приготоване молоко з дріжджами і ретельно все перемішуємо. Виливаємо злегка збиті жовтки і також змішуємо.
  6. Змішуємо сухофрукти, цукати, горішки, цедру, столову ложку борошна та відставляємо убік.
  7. У ємність із щойно приготованою рідкою сумішшю просіюємо крізь сито 360 г борошна та додаємо сіль. Вимішуємо таким чином, аби не залишилось грудочок.
  8. Додаємо масу з горішків і сухофруктів, все гарненько вимішуємо.
  9. Невеликими порціями додаємо у рідке тісто борошно, що залишилося. Місимо протягом 20-30 хвилин до тих пір, поки не утвориться еластична та м’яка маса, яка має легко відставати від рук. Викладаємо тісто у змащену олією ємність, накриваємо рушничком чи фрагментом тканини та залишаємо на 1,5-2 години, щоб об’єм маси збільшився щонайменше вдвічі.
  10. Тим часом готуємо формочки для випікання пасок – змащуємо їх рослинною олією та застеляємо дно та стінки пекарським пергаментом.
  11. Після того, як тісто добре підніметься, дістаємо його з ємності та перекладаємо на присипану борошном робочу поверхню. Ділимо масу на дві частини, формуємо з них кульки та залишаємо на 5 хвилин.
  12. Викладаємо кульки у форми, зверху змащуємо їх олією. Залишаємо ще на 35-50 хвилин, очікуючи моменту, коли тісто збільшиться вдвічі або й утричі.
  13. Нагріваємо духову шафу до 180°C і ставимо формочки з тістом випікатися протягом 35-45 хвилин до появи рум’яної скоринки.
  14. Дістаємо пасочки з духовки та залишаємо на ніч у такому вигляді.
  15. Наступного дня виймаємо випічку з формочок і прикрашаємо її на власний розсуд.  Хоча традиційно панеттоне нічим не оздоблюється. До столу така випічка подається з розтопленим шоколадом, гарячою кавою чи ароматним чаєм. Бажаємо смачної вам паски-панеттоне!

Салат на Великдень «Грибна поляна»

салат фото

Яке застілля без салату? Пропонуємо вам рецепт надзвичайно смачного, ситного та популярного салату, який точно не залишить ваших гостей байдужими. Такий надзвичайний салат стане окрасою святкового столу, оскільки окрім своїх смакових якостей вирізняється оригінальним виглядом.

Час приготування
1 год.
Складність
мінімальна

Інгредієнти:

Мариновані шампіньйони
250 г
Мариновані огірки
2 шт.
Картопля відварена
2 шт.
Морква відварена
2 шт.
Твердий сир
150 г
Куряче філе або балик
250 г
Яйця
4 шт.
Майонез мабо сметана+гірчиця
6 ст.л.
Сіль, перець
за смаком
Свіжа зелень
50 г
Листя салату
для декору

Приготування: 

  1. Для початку слід поставити відварюватися овочі, яйця та м’ясо, якщо ви будете робити салат з курячою грудкою.
  2. Після цього візьміть шампіньйони та викиньте їх на сито, аби позбавитися від зайвої рідини маринаду.
  3. Візьміть глибоку миску з пласким дном і застеліть її харчовою плівкою( для того, щоб потім було легше вийняти салат, оскільки викладатися він буде шарами).
  4. Після цього на дно ємності викладіть шампіньйони ніжками догори, так, щоб повність покрити дно.
  5. Наріжте дрібно улюблену зелень та викладіть зверху на гриби.
  6. Після приготування та вистигання відварені овочі та яйця натріть на крупній тертці.
  7. Куряче філе наріжте невеликими кубками, те ж саме зробіть з маринованими огірками(не забудьте віджати зайву рідину).
  8. Поверх зелені викладіть натерту картоплю та обережно розрівняйте, щоб була рівна площина.
  9. Змастіть шар картоплі майонезом та додайте спеції на свій смак.
  10. Після цього викладіть шар маринованих огірків.
  11. Наступним шаром буде куряча грудка чи балик, який знову змастіть майонезом.
  12.  На м’ясо викладіть натерті яйця та знову можете додати спеції на свій смак та майонез.
  13. Після цього покладіть натертий сир.
  14. І на завершення викладіть моркву та змастіть майонезом.
  15. Після цього накрийте зверху харчовою плівкою та залиште на пару годин в холодильнику.
  16. Підготуйте святкову плоску тарілку, поставте на неї листя салату, після чого прикладіть зверху з салатом тарілку та обережно переверніть.

Ваша «Грибна поляна» готова. Бажаємо смачного.

Галицький шпондер

Шпондер фото

Страва, що має таку, на перший погляд, чужоземну й незрозумілу назву, – не що інше, як надзвичайно ароматна печеня з підчеревини у прянощах. А шпондером її традиційно називають на Львівщині. Готувати таку смакоту зовсім нескладно, зате вражень від неї вистачить аж до наступного Великодня. Саме тому пропонуємо ознайомитись із рецептом цієї страви.

Час приготування
+/- 2,5 год.
Складність
мінімальна

Інгредієнти:
шматок підчеревини прямокутної форми завширшки 7-8 см
1,5-2 кг
сіль
1 ч.л.
часник
5 зубців
сушений розмарин
1 ч.л.
чорний мелений перець
за смаком

Приготування:  

  1. Ретельно вимийте підчеревину та залиште її на деякий час підсихати. 
  2. Натріть продукт сіллю, перцем, часником і розмарином.
  3. Перев’яжіть шпондер цупкими бавовняними нитками та залиште у холодильнику на ніч.
  4. Наступного дня розігрійте на пательні трішки олії або смальцю та обсмажте підчеревину з усіх боків.
  5. Покладіть продукт у розігріту духовку, обгорнувши фольгою, та підлийте у ємність води (можна додати до неї залишки суміші, в якій маринувався шпондер).
  6. Випікайте страву протягом 90 хвилин за температури 180 °C, періодично поливаючи власним соком, що утворився.

Медова буженина в духовці

Буженина фото

М’ясні страви неабияки як смакують під час застілля, особливо після Великого Посту. Тому бажаючих поласувати шматочком соковитої буженини буде чимало.

Час приготування
+/- 2 год.
Складність
мінімальна

Інгредієнти:

свинний ошийок
500 г
морква
200 г
мед
30 г
чеснок
3 зубчика
лаврове листя
2 шт.
хмелі-сунелі чи інші приправи
за смаком
сіль, перець
за смаком
зелень
за смаком

Приготування: 

  1. Часник і моркву і нарізаємо дрібними шматочками.
  2. За допомогою ножа робимо надрізи і шпигуємо м’ясо часником з морквою. Натираємо шматок свинини сумішшю зі спецій, солі та меду.
  3. Загортаємо в фольгу та залишаємо маринуватися на 40-60 хвилин.
  4. Вмикаємо духовку на 200°С і випікаємо протягом 1-1,5 годин.
  5. Готову буженину виймаємо з духовки і даємо їй остигнути у фользі.
  6. Після цього виймаємо з фольги, нарізаємо скибочками та прищаємо гостей.

Класичні голубці

Голубці фото

Смак, який знайомий багатьом українцям з дитинства. Смачна та поживна страва, без якої не обходиться жодне українське застілля. Голубці – це одна з найколоритніших страв української національної кухні. Кожна господиня має свій рецепт голубців, адже існує велика кількість різноманітних начинок, та ми сьогодні поділимось з вами смачним рецептом традиційних голубців з рисом та м’ясом. 


Час приготування:
+/- 2 год.
Рівень складності:
середній

Інгредієнти: 

капуста білокачанна
1 кг
свинний фарш
800 г
рис
1 стакан
цибуля
3 шт.
морква
1 шт.
томатна паста
1 ст.л.
сметана
2 ст.л.
кріп
10 г
сіль
1 ч.л.
перець
дрібка
помідори
3 шт.
лаврове листя
3 шт.
вершкове масло
1 ст.л.
вода
1 л

Підливка для голубців:

цибуля
1 шт.
вершкове масло
2 ст.л.
бульйон або вода
150 мл
томатна паста
2 ст.л.
сметана
3 ст.л.
сіль
дрібка
зелень
1 ст.л.

Приготування: 

  1. Вирізаємо качан та знімаємо з капусти верхні листки. Занурюємо головку білокачанної капусти у киплячу воду та періодично її прокручуємо, щоб вода потрапляла між листки. Один за одним знімаємо листки з капусти і складаємо їх на одну купку.
  2. На кожному капустяному листі зрізаємо частину хряща, те місце, де листок був прикріплений до качана. 
  3. Стакан рису заливаємо гарячою водою та залишаємо, щоб він трохи напарився.
  4. Дрібно нарізаємо 3 цибулини і тушкуємо на маленькому вогні на сковороді.Очищену моркву натираємо на середній тертці.
  5. Робимо начинку до фаршу: додаємо запарений рис, натерту моркву та обсмажену цибулю, а також сіль, перець та спеції за смаком. Сюди ж додаємо томатну пасту та кілька ложок сметани.
  6. Після того, як капустяне листя та начинка підготовлені, починаємо крутити голубці. Завертаємо міцно у циліндричну форму та складаємо у каструлю з товстим дном або у гусятницю з кришкою. Поміж кожним рядом кладемо нарізані дрібно помідори та лавровий листок.
  7. На літр води додаємо трохи більше чайної ложки солі та 2 столових ложки олії, заливаємо це все у каструлю, так, щоб повністю покрити голубці. Зверху накриваємо листям капусти та кришкою.
  8. Ставимо на газ або в духову піч та готуємо на маленькому вогні або на 150 градусів, до години.
  9. У цей час готуємо підливу. На олії обсмажуємо дрібно нарізану цибулю до золотистого кольору, потім додаємо 150 мл м’ясного бульйону або води, ложку томатної пасти, 3 ложки сметани, сіль, перець, зелень – за смаком. Підливу доводимо до кипіння й знімаємо з вогню.
  10. При подачі, накидаємо голубці на тарілку й поливаємо підливою та насолоджуємось смаком.

Ось такі чудові страви можна зготувати за допомогою рецептів до святкового столу, не прикладаючи значних зусиль. А щоб передпасхальні клопоти приносили тільки задоволення, не забудьте придбати все необхідне для організації свята в інтернет-гіпермаркеті epicentrk.ua. Пропонуємо вашій увазі великий вибір товарів для Великодня – спеціальний посуд, приправи та спеції, плетені кошики, пасхальний декор тощо. Крім того, ви знайдете безліч книг з рецептами до святкового столу. Вітаємо зі святами! Щастя та достатку вашій сім’ї! З любов’ю, ваш Епіцентр.




Ви дивилися