Каталог товарів
Київ
Київ, вул. Полярна, 20-Д
26.09.2019 15:43:58

Як не зіпсувати покриття антипригарної сковороди?

Зміст:

Одна справа купити сковороду з антипригарним покриттям, а вже друга, і на нашу думку, більш важлива, – зберегти її в первозданному вигляді. І тут справа не в естетиці, а в антипригарних властивостях, які дуже важливі під час приготування їжі. У цій статті поговоримо про види покриттів і те, як їх зберегти.

Переваги сковорідок з антипригарним покриттям:

  • продукти не прилипають до поверхні, а значить, і не пригорають;
  • страва виходить соковитою, рум'яною і красивою на вигляд;
  • при готуванні потрібно набагато менше соняшникової або будь-якої іншої олії, в деяких випадках можна обійтися і зовсім без неї;
  • оскільки нічого не прилипає, мити сковорідку досить легко.
Preimushchestva-skovorodok-s-antiprigarnym-pokrytiyem.jpg

Види антипригарного покриття

Тефлон

За якістю антипригарних властивостей сьогодні безперечним лідером є сковорідки з тефлоновим покриттям. При правильному догляді всі його характеристики будуть зберігатися багато років. Навіть при мінімальному використанні олії до такої основи продукти не прилипають. Пригорання виключено навіть, якщо взагалі відмовитися від олії і смажити на сухій поверхні. Саме тому тефлонові сковорідки – це вибір тих, хто дотримується здорового харчування. Відзначимо, що доглядати за ними потрібно дуже дбайливо і акуратно.

skovorodki s antiprigarnym teflonovym pokrytiyem.jpg

Кераміка

Сковорідки з антипригарним керамічним покриттям ще називають «зеленими». Безперечною перевагою такого посуду є його екологічність. Антипригарні властивості зберігаються досить довго, але звичайно, менше, ніж у тефлонових. Як і у випадку з попереднім покриттям, також потрібна невелика кількість олії для смаження. Що стосується догляду, не мийте такий посуд одразу після готування і взагалі уникайте різких температурних перепадів.

skovorodki s antiprigarnym keramicheskim pokrytiyem.jpeg

Натуральний камінь

Основа такого посуду металева, а покриття діамантове або гранітне. Крім того, зараз дуже популярні сковорідки з мармуровим покриттям – вони досить дорогі, екологічно чисті і мають антипригарні властивості.

skovorodki-s-antiprigarnym-mramornym-pokrytiyem.jpg

Титан

Характеризується гладкою і щільною структурою, тому по сковороді з титановим покриттям інгредієнти буквально ковзають і не пригоряють в результаті. Серед інших переваг – рівномірний прогрів по всій поверхні.

skovorodki-s-antiprigarnym-titanovym-pokrytiyem.jpg

Чавун

Зазвичай, чавунні сковорідки не мають додаткового покриття, але вони апріорі володіють природними антипригарними властивостями. Чавун має пористу структуру, тому відмінно вбирає олію. Будьте впевнені, що їжа не буде прилипати до поверхні. Але є величезний мінус – для смаження на чавунній сковороді потрібно досить багато соняшникової олії, що зовсім не підходить прихильникам здорового харчування. Натомість такий посуд довговічний, не боїться агресивних чистячих засобів і металевих лопаток.

chugunnyye-skovorodki.jpg

Основні правила використання антипригарних сковорідок:

  1. Це правило діє для будь-якого нового посуду. Для початку його потрібно помити, використовуючи для цього неабразивні миючі засоби (наприклад, гель), м'яку губку і теплу воду.
  2. Після миття протріть сковороду звичайною соняшниковою олією.
  3. Багато господинь прогрівають порожню сковорідку перед тим, як налити в неї олію або покласти продукти. Але це зовсім необов'язково і навіть шкодить посуду з антипригарним покриттям. Запам'ятайте це правило: олію наливаємо на холодну поверхню, а продукти кладемо на гарячу основу.
  4. Уникайте різких температурних перепадів під час миття сковороди. Не слід ставити гарячий посуд під холодний струмінь води. Краще дайте йому повністю охолонути, а потім очистіть за допомогою теплої води. Якщо не дотримуватися цієї рекомендації, з часом продукти можуть прилипати до поверхні і пригорати.
  5. У поєднанні з антипригарним покриттям варто використовувати виключно силіконові і дерев'яні лопатки, які не дряпають поверхню. Забудьте про металеве начиння, інакше Ваша нова сковорода накаже довго жити.
  6. Відмовтеся від чистячих засобів з абразивними частинками. Використовуйте гель для м'якого та дбайливого очищення.
  7. Для миття антипригарних сковорідок підходять тільки м'які губки. Ні в якому разі не застосовуйте металеві щітки і губки з грубою зворотною стороною.
  8. Не мийте сковорідки в посудомийній машині. Так, більшість виробників вказують на своїй продукції, що вона підлягає очищенню в посудомийці, але насправді, це не так. Справа в тому, що в засобах для миття посуду в посудомийних машинах містяться речовини, які псують антипригарний шар. Хоч це і велика спокуса, все ж віддайте перевагу ручному миттю.
  9. Не варто залишати приготовлену їжу в сковороді і тим більше зберігати в ній страви в холодильнику. Низька температура псує антипригарне покриття. Сковорода призначена лише для приготування їжі.
  10. Виробник обов'язково вказує призначення посуду, тому і застосовувати його варто відповідно. Адже призначення безпосередньо впливає на товщину стінок і дна. Тобто, якщо у Вас сковорода для млинців, то і смажте на ній млинці, а не яєчню вранці.
  11. Що стосується зберігання сковорідок, то багато хто складає їх одна в одну, але це може призвести до дрібних подряпин. Щоб уникнути пошкоджень перекладайте посуд листами м'якого паперу, а краще – зберігайте все окремо.
  12. Не кладіть на сковороду занадто холодні або навіть заморожені продукти. Знову таки, різкий перепад температур дуже шкодить покриттю. Винятком є ​​тільки заморожені овочі, які не варто повністю розморожувати перед смаженням або тушкуванням, що зазвичай вказується в рецептах.
  13. Не дарма всі кухарі рекомендують просушувати вимиті або вологі продукти перед тим, як відправити їх на сковорідку. Якщо не витерти інгредієнти серветкою або не дати їм обсохнути природним шляхом, то вони не будуть смажитися, а скоріше почнуть тушкуватися. В такому випадку про золотисту скоринку можна тільки мріяти. Крім того, в розігрітій олії вода почне стріляти, що небезпечно і до того ж призведе до безладу на кухні. Ну і звичайно, мокрі продукти знижують антипригарні властивості – інгредієнти почнуть прилипати.
Osnovnyye-pravila-ispolzovaniya-antiprigarnykh-skovorodok.jpg

Як очистити сковороду від їжі, що пригоріла:

  • пательню, до якої прилипли залишки яєчні, варто залити теплою водою і почекати до повного її охолодження, а потім очистити поверхню за допомогою прохолодної води;
  • оскільки абразивні засоби очищення використовувати категорично заборонено, при сильних забрудненнях можна без побоювань застосовувати звичайну соду – розчиніть її у воді, щоб очистити антипригарну сковороду.
Kak-ochistit-skovorodu-ot-prigorevshey-yedy.jpg

Пам'ятайте, що якщо правильно експлуатувати сковорідку з антипригарним покриттям, то і догляд за нею не принесе Вам зайвого клопоту. Не нехтуйте основними правилами і дорогий високоякісний посуд прослужить Вам багато років, не втрачаючи при цьому свої властивості.

Коментарі

Відгуки на сайті проходять модерацію згідно з вказаними правилами.